Terugkijken in de bouwput

In Analyse, Nieuws door HB13 Reacties

Fase 1 stationsgebied zit er met de opening van het laatste stuk singel grotendeels op. Het maakt lezers van BU nostalgisch. Zo ook correspondent Steef, die graag nog even met jullie de afgelopen jaren wil doornemen. Vooruitkijken kan niet zonder nagenieten, vindt hij.

2013
De Vredenburg werd officieel geopend, gevolgd door een maandenlange lichtshow van “The Sting” ūüôā
De eerste stukken OV-terminal kwamen gereed: de discussie over het dak kon beginnen.
En eh, wie herinnert zich nog het blauwe tijdelijke busstation aan de Jaarbeurszijde?

2014
TivoliVredenburg opende. Het zou zich ontwikkelen tot een hotspot, ondanks de financi√ęle ellende en de geluidslekken.
Fietsenstalling Stationsplein West/Jaarbeurszijde opende ook, werd ongekend populair (door de Leidsche Rijners?) en het tariefsysteem werd een standaard voor de fietsenstallingen die nog zouden volgen. En passant werd het Stadskantoor nog even geopend.

2015
Grote en belangrijke deelopleveringen zoals de hele noordelijke helft van de OV-terminal met al zijn winkels en veel mooier: het water dat bij de Daalsesingel weer terugkwam: voor het eerst kon je een indruk krijgen van hoe het nieuwe Utrecht er stedenbouwkundig uit zou gaan zien. Tot 2015 waren er namelijk vooral losse gebouwen opgeleverd. Dat er ook concessies zijn gedaan bleek uit de opening van het deels ondergrondse busstation Jaarbeurszijde. Het zwaartepunt van de werkzaamheden verschoof daarna van het station onmiskenbaar naar het oude Hoog Catharijne waar bij de Radboudtraverse al geruime tijd uitzicht was op de bouw van de Singel, de Stadskamer en het Poort- en het Entreegebouw.

2016
Het jaar van de eerste grote eindopleveringen: de OV-terminal en de Moreelsebrug openden beide einde van dat jaar. En passant had Kinepolis een pre-opening.

2017
Grote en lang verwachte onthullingen: het nieuwe Hoog Catharijne opende zijn Noordpassage: de uitstraling van HC was van internationaal niveau geworden en het uitzicht op de Singel was prachtig. Ook hadden de Fransen op safe (en mooi) gespeeld door te kiezen voor een crème-beige vloer in plaats van antracietgrijze. Zes maanden later dat jaar waren de doorzichtige waterornamenten in de Stadskamer gereed: prompt werd dat een grote attractie.
In dat jaar was ook de eerste deelopening van de grootste fietsenstalling ter wereld. Goed en geslaagd genoeg om meteen al een bouwprijs toegekend te krijgen. Ook dit eerste deel van deze enorme stalling kampte al regelmatig met een te groot aanbod aan fietsen. Ook het Voorzetgebouw ging intern deels open als looproute waarbij het publiek al een goede indruk kreeg van hoe het in 2018 zou gaan worden.

2018
Tijd om te oogsten! Dit was het jaar dat Utrecht zijn stationsplein (terug)kreeg, het jaar dat de Patatstraat werd vervangen door een echte ingang voor Hoog Catharijne, het jaar dat ook het grootste aantal projecten werd opgeleverd: het Paviljoen met Manneken Pis (aan hetzelfde stationsplein), het tijdelijke paviljoen aan de Croeselaan (The Green House), het Knoopgebouw, Forum Zuid, de Knoopfietsenstalling, het WTC, het Jaarbeursplein (Schotse tegels), de parkeergarage van het Jaarbeursplein, een deelopening van het Noordgebouw (AH Stationsplein: na een maand al te klein!). Vergeet ik iets? O ja, Hoog Catharijne opende de Zuidpassage ook nog eens keer en de gemeente het busstation centrumzijde. Door het stationsplein en met omliggende opleveringen werden de losse plukken nieuw CU2030-gebied voor het eerst één geheel. Het al jaren voor het gevoel kilometers moeten omlopen begon steeds meer tot het verleden te horen.

2019
Het inhaaljaar voor de projecten die 2018 niet haalden: geen probleem overigens want vorig jaar was druk genoeg. Hudson’s Bay en Primark gingen dat jaar alsnog open. En ook de Uithoflijn ging na veel vertraging in gebruik. Ook woontoren Syp en het Noordgebouw werden dat jaar met kleine vertraging volledig opgeleverd. Nu was ook de tegelkwestie van het Vredenburg achter de rug. Een route ‘nieuwe stijl’ van Oost naar West zonder bouwstof vanaf het nieuwe Vredenburgplein door Nieuw Hoog Catharijne via het stationsplein en de OV-terminal naar het nieuwe Jaarbeursplein was weer mogelijk.
2019 was niet alleen een inhaaljaar: Utrecht kreeg in dat jaar zijn grootste fietsenstalling ter wereld en ook het tweede deel van het Stationsplein kwam in gebruik. Het was na jaren ook weer mogelijk om van noord (Smakkelaarsveld) naar zuid (Moreelsepark) te lopen. Kortom: Utrechters die dachten dat het in 2018 al niet op kon, kregen met 2019 een mooie verlenging.

2020
In plaats van kwantiteit overheerste kwaliteit. Met vertraging door de Coronacrisis werd het prachtige “Post Utrecht” opgeleverd, of te wel, de nieuwe bibliotheek in het mooie aangepaste voormalige Hoofdpostkantoor, samen met mooie nieuwe vestigingen van Broese en Bever. En passant vestigden ook Amac (offici√ęle Apple dealer) en S√łstrene Grene zich in dit hippe pand. En toen kwam 12 september 2020. Iedereen, ook Utrechters die niks met CU2030 hadden, kwamen om dit grootste moment te vieren: Utrecht was weer helemaal omsingeld! De grootste en meest symbolische fout uit het Plan Hoog Catharijne was niet alleen hersteld, het was een parel voor de stad geworden.

Reacties

  1. Anoniem

   Absoluut: alleen Den Haag is qua omvang enigszins vergelijkbaar, maar dat was in veel langere tijd en met relatief veel kantoortorens, niet het meest ingewikkelde om te bouwen. Randstadrail en daarvoor de tramtunnel wel.

   De verbouwing en uitbreiding van de Bijenkorf werd in 2018 ook afgerond.
   En het Platform aan het stationsplein (2020) had ik niet opgesomd.

 1. Utrechter2

  Mooie foto ook! Veel projecten in een oogopslag, dit speelde zich op de begane grond allemaal af achter een grote schutting op het Vredenburgplein, niet zelden met de nodige geluidsoverlast toentertijd.

  1. Utrechter2

   Inderdaad. Ik vind het dak vooral mooi als je het stationsplein vanuit het zuiden, dus bij de nieuwe Basic Fit en de zijde van de Amerikaanse broodjeszaak Subway benaderd. (Of als je dak bekijkt vanuit het busstation onderin op het straatniveau.)

   Plat gezegd: zonder dat dak was het plein niet zo bijzonder.

   En om in de herinneringsmodus te blijven: wie herinnert zich nog dat steigerwoud dat noodzakelijk was voor de bouw van het bollendak (poffertjesdak)?

 2. André Veenbrink

  2022:
  De Moreelsebrug krijgt trappen naar de treinperrons. Bij de Moreelsehoek wordt een verbinding tussen de Moreelsebrug en Hoog Catharijne gebouwd, de AH ter plekke wordt een stukje verplaatst.

 3. Monique

  ‚ÄúVooruitkijken kan niet zonder nagenieten‚ÄĚ zegt correspondent Steef.. Echter wil ik toch even vooruitkijken. Want hoe staat het nu met B.U? Al jaren lees ik met plezier de artikelen .Zo heb ik mijn vaste tocht langs een aantal favoriete sites. en volgde ik hier met interesse de bouwprojecten in Utrecht. Maar is, met een bijdrage die al weer uit oktober dateert , nu dan ook het einde van B.U in zicht? Ik hoop van niet…

 4. Dirk

  100 procent eens met Monique. Die vraag heb ik mij in de afgelopen maanden ook wel eens gesteld. Het minste wat nog gedaan kan worden is het bouw-mijlpalen-overzicht weer eens bijwerken, de info van 2020 archiveren. En de jaren 2021 en verder een beetje bijwerken met nieuwe informatie en (nieuwe) mijlpalen. Ook zou het goed zijn als er weer eens wat nieuwe info zou komen rondom het gehele Jaarbeurs-gebied en de voortgang van de bouw van Central Park en de Galaxy Tower en vele andere projekten. Maar mijn dank voor de vele bijdragen in de afgelopen tien jaar van Bouwput Utrecht blijft natuurlijk onverminderd groot.

 5. Utrechter2

  1) Door Corona zijn einddata van zeer veel projecten (nog) onzeker.
  2) insiders en outsiders kunnen altijd onderaan de mijlpalenlijst reageren met info en tips (als een bijdrage een internetlink bevat kan het zijn dat de reactie niet meteen zichtbaar is).

  1. Auteur
   HB

   Morgen volgt een bericht over de status van bouwpututrecht.nl en de plannen. Spoiler alert: we blijven bestaan, maar dan wel op een laag pitje.

 6. Ronald A.J. van den Berg

  Wat een mooi stukje, Steef ūüėÄ
  Ik hoop dat Utrecht nog vele jaren een bouwput blijft, zodat we meer moderne geschiedschrijving van jouw hand mogen lezen. Misschien over 10 jaar een stukje over de sloop/herbestemming van perifere winkelgebieden , en het vullen van het stadshart met meer niet-winkel-bestemmingen, zoals de skatebaan op het Jaarbeursplein, en de terugkeer, na corona, van draaiorgels. Ook over de droge fontein op het stationsplein en andere serieuze pogingen om niet-commerci√ęle ontmoetingsplekken te cre√ęren. Zo hoop ook dat de hijskraan onder de Winkel van Sinkel terugkomt, om het middeleeuwse haven-karakter van de Oudegracht wat meer body te geven.

 7. William jack

  Hallo ,

  Ik zie uw website http://www.bouwpututrecht.nl en het is indrukwekkend. Ik vraag me af of advertentie-opties zoals gastpost, advertentie-inhoud beschikbaar zijn op uw site?

  Wat is de prijs als we op uw site willen adverteren?

  Opmerking: het artikel mag geen teken zijn als gesponsord of adverteren of iets dergelijks en we kunnen alleen betalen via PayPal.

  Proost
  william jack

Reageer