Forum toch dicht

In Nieuws door HB6 Reacties

Voor wie al jaren de ontwikkelingen volgt een interessant nieuwtje. Het ontwerp van het forum, ofwel het verhoogde loopgebied tussen Rabobank en Van Sijpesteijnkade, heeft de afgelopen jaren de nodige discussie uitgelokt. De politiek maakte zich onder andere druk over voldoende liften (en daadwerkelijk in bedrijf zijnde roltrappen!), stedenbouwkundigen bogen zich over het uiterlijk en de functie. Een van de hete hangijzers was de onderbreking ter hoogte van het nog te bouwen WTC. Het forum zou daar niet aansluiten op het  WTC maar uitzicht bieden op de busbaan, als een soort balkon. Dat had te maken met daglichttoetreding en mogelijk ook met tunnelveiligheidseisen. Bij de vergunningverstrekking aan het WTC is er op aangedrongen toch maar vast constructieve voorzieningen aan te brengen (nokken), mocht men later besluiten het forum alsnog dicht te maken. Het WTC had daar niet zoveel behoefte aan, de achterkant was toch maar een gesloten gevel. Alle activiteiten bevinden zich aan de kant van de trappen en het plein.
Wat schetst onze verbazing dat nu alsnog, nu de bouw van Central Park vordert, de gemeente kiest voor dichtmaken van de vide. We denken dat het een goede stap is. Als je kiest voor verhoogd maaiveld, met al zijn voors en tegens, zorg er dan voor dat er geen potentiële tochtgaten ontstaan. Een goede verblijfsruimte zal het niet worden, dan maar een goede passageruimte. Die kan met royale beplanting nog een beetje aangenaam worden gemaakt.

In de vergunningaanvraag staat ook dat de groeninrichting op het Stationsplein in lijn zal worden gebracht met de rest: langgerekte bakken met hoofdzakelijk grassen. Een goed plan, het huidige is nogal shabby.

Hier het oude ontwerp. De vide bevindt zich links, net boven het WTC. Het nieuwe plan hebben we opgevraagd.

Deze busbaan verdwijnt onder het forum

Niet afgewerkte plaat en een proefstuk van de balustrade.

Reacties

 1. Ramon

  Wat een goed nieuws, dit “gat” was me een doorn in het oog. Ook de nieuwe plantenbakken zijn een upgrade, op het stuk richting de Rabotoren zijn de bakken met gras en wat struiken prima

 2. Erik

  Zo kijken naar de tekening, zou je ook zeggen dat ze ook ter hoogte van de Knoop een radicaal andere keuze hebben gemaakt. Nu er een smal, lullig trapje naar De Knoop, had een mooie brede trap met groen kunnen zijn. zonde!

  1. Auteur
   HB

   Dat ontwerp anticipeert op de bouw van nog twee kantoorgebouwen langs het forum. De huidige voorziening is tijdelijk.

 3. Herman

  Wat een treurigheid op de foto waar “busbaan onder forum verdwijnt”.
  Ze doen maar wat ze willen, mooier of lelijker wordt het er toch nooit meer.

  1. HB

   De onderwereld is een traditioneel Utrechts drama, maar de bovenwereld wordt sjiek en naar omstandigheden groen. We hebben de vergunningaanvraag en voegen wat info aan dit item toe.

Reageer