Opknappandjes

In Nieuws, Reportage door HB12 Reacties

Er wordt wat opgeknapt, zo links en rechts. Van een fris verfbeurtje tot totaal-transformatie. We volgen natuurlijk al meer dan tien jaar het opknappertje Hoog Catharijne, maar in het kielzog daarvan moet inmiddels heel wat onroerend goed eraan geloven. We zullen vast wat vergeten, maar tel anders even mee: V&D, Bijenkorf, diverse objecten aan het Vredenburg en de Lange Viestraat tot aan de Neude. Eerder passeerden op deze site diverse kantoren in de Daalse Kwint, waar we inmiddels ook het kantoor van ABN Amro aan kunnen gaan toevoegen, want ook daarvoor is inmiddels een architect aan de slag. Iconisch zijn het Vinke-gebouw, De Planeet, Neudeflat, het Oude Postkantoor en het voormalige C&A, maar ook het pand tegenover De Planeet, waar ING zijn intrek zal nemen. En wat zijn de plannen met Hotel Smits? Of Vredenburg 4, waar eerder Perry Sport zat?
Aan de westelijke kant van het station is men niet zo van het opknappen, maar meer van het met de grond gelijk maken. Positieve uitzondering daarop is het rijksverzamelkantoor De Knoop. Van de Van Sijpesteijnkade hebben we inmiddels afscheid moeten nemen. Oh ja, de woningen aan de Croeselaan, nog zo’n pijnlijk geval van sloopreflex in het kader van vaart der volkeren. Westelijk van het station is nog weinig dat we de moeite waard vinden een nieuw leven te geven.
Al rondlopend vallen steeds weer andere dingen op. Vroeger was het gebied rondom de gedempte singel een plek van trapjes omhoog en omlaag. Nu worden deze verschillen zoveel mogelijk in het maaiveld onzichtbaar gemaakt. Nou ja, onzichtbaar: het stationsplein is toch wel een serieuze helling geworden. En tussen HC en TiVre is een vrij grote afstap overgebleven die dankbaar door het vermoeide winkelpubliek wordt gebruikt. We hebben van het oude V&D-gebouw een speciale foto op kniehoogte gemaakt, om te illustreren hoe het maaiveld daar oploopt. Dit is in de gevel opgevangen. Hoe dit niveauverschil inpandig wordt opgelost weet BU niet. Daar komen we vanzelf achter als Jumbo er opent.
In deze reportage een reeks opknappertjes, voor, tijdens en na. Veel plezier. Hebben we er een over het hoofd gezien? Je weet de comments te vinden. Nog een verzoekje aan de lezer: weet je een goede naam voor het oude V&D-gebouw? Want om nu met Primark, Hudson’s B of Jumbo te gaan aanduiden vindt BU wat al te veel eer. Of gaan we het gewoon maar HC noemen?

Reacties

 1. Auteur
  HB

  Zijn we toch zomaar het Vinke-pand, Vredenburg 40, vergeten! Dat gaan we zeker rechtzetten…

 2. Herman

  Wat wordt de stad mooi!
  Er zitten echt nog wel wat lelijke plakken tussen, maar per saldo knapt het toch echt spectaculair op. BouwputUtrecht zal er niet snel komen, maar als je de Mariaplaats of Domplein eens bekijkt zonder al die lelijke auto’s, die ooit ook hopelijk zullen verdwijnen langs de grachten….

 3. Dick

  Je schrijft het zo gemakkelijk : “in meer dan tien jaar”. Maar wat is er veel veranderd in Utrecht Centrum in het afgelopen decennium. En nu volgen de mijlpalen en opleveringen elkaar in hoog tempo op. Iemand die al meer dan tien jaar niet in Utrecht is geweest, herkent de stad nauwelijks nog terug. Ik kijk uit naar mijlpaal-reportages van de oplevering van de Uithoflijn en de fietsenstalling onder het Stationsplein. Hopelijk pakt BU nog twee keer groots uit. Ik hoop het.

  1. Utrechter2

   De officiële start is volgens mij 1 december 2009 geweest, met de bouw van de Vredenburg. De bouw van TivoliVredenburg begon officieel in 2010 pas. De voorbereidende werkzaamheden, de gedeeltelijke sloop van het Muziekcentrum vooral, begonnen wel eerder.

   Dus 1 december 2019 ga ik eens goed om me heen kijken wat er allemaal is gebeurd in 10 jaar.

 4. Carlo

  “Weet je een goede naam voor het oude V&D-gebouw?” Het huidige adres: Rijnkade 5?

 5. 3500

  @HB
  Je geeft het antwoord zelf al: het oude V&D gebouw. Laten we die naam toch gewoon in ere laten. Er is al zoveel veranderd.

 6. JM

  Ze zouden beter de gevel van het gebouw ernaast (Douglas) in dezelfde stijl kunnen doortrekken naar Vredenburg 4. Vroeger zat hotel noord Brabant aan Vredenburg. Later Hoog Brabant in oud HC. Misschien leuk om als vervolg in dat pand een hotel restaurant ‘nieuw brabant’ te vestigen. Mooi om lijnen naar het verleden te leggen.

 7. HDCVI

  Zo veel jaren gedacht waarom ze niets met dat postkantoor gingen doen.
  Ook mooi om te zien hoeveel moois er achter al die gevelplaten verstopt ziet. Het beeld in de stad wordt zoveel beter!!

Reageer