Noordertunnel en meer

In Nieuws, Reportage door HB10 Reacties

De oostelijke ingang van de Noordertunnel is sinds vorige week weer in gebruik. BU vindt het leuk dat de kleurige facetwand deels is behouden. De oude, lange tunnel was heel sfeervol met dat gedempte licht. Een soort Hue avant la lettre. De sloop van de rest van de tunnel duurt nog tot de zomer. Daarvoor is eerst een boel kabel- en leidingwerk te verzetten. Verder in deze mini-reportage het Zuidgebouw dat inmiddels zijn definitieve hoogte heeft bereikt (oplevering oktober dit jaar) met op de voorgrond het laatste deel van het  Stationsplein waar men druk is met bestraten. Over een maand gaat de oude zuidelijke looproute bovenlangs weer in gebruik. De straatgevel van Gildenkwartier vordert gestaag. Halverwege april zal het casco tot aan de hoek Smakkelaarsveld gevorderd zijn. Het Noordgebouw is opgeleverd. Inntel hotels is in bedrijf en opent officieel donderdag 4 april. Creative Valley Utrecht CS is ook open. De eerste bewoners van de woningen en studio’s werken sinds begin maart in Creative Valley aan het Stationsplein 32. Oh ja, bijna vergeten: de route Boven Clarenburg is weer toegankelijk, met daarin prominent de ingang van Hudson’s Bay. Opmerkelijk: in de planning geen woord over nieuwe bomen op het Stationsplein. Kennelijk wordt dat eind van het jaar. [Update: naar verluidt wordt het in april, voor bestaande en nieuwe deel van het plein.] (Op Cu2030 lezen we dat JvdH na acht jaar stopt met nieuws en social media vanuit de projectorganisatie. BU zegt dank en wenst J. veel succes!)

[update] Het bouwbedrijf Akor heeft de kantoren voor VodafoneZiggo gerealiseerd, inclusief de loopbrug. Hier wat impressies van het eindresultaat.

Ook bij de renovatie van Gildenkwartier is Akor betrokken. Hier een paar beelden van het onderhanden werk en een architect-impressie. BU weet niet of dit de laatste stand van zaken betreft.

Reacties

  1. Auteur
   HB

   Ah, fijn, ik zag het niet in de maandplanning staan. Misschien overheen gelezen…

   Soorten: Platanus acerifolia, Fraxinus americana, Phellodendron amurense, Liriodendron tulipifera, Quercus palustris en Pinus Sylvestris.
   In het NL: plataan, Amerikaanse es, Mantsjoerijse kurkboom, Amerikaanse tulpenboom, moeraseik en grove den.
   Een mooie gevarieerde rij, hoewel we al veel platanen in het centrum hebben. Maar ja, niet kapot te krijgen…

  1. Utrechter2

   Ik hoop het wel. Dat vind ik samen met de glazen wand van de Noordertunnel een mooie aandenken aan het eerste Hoog Catharijne (Utrecht City Project 1.0). Op de maquette in het voorlichtingscentrum staan de gevelplaten boven de Casa er nog steeds op.

   1. Auteur
    HB

    Over een paar jaar moet je heel erg goed je best doen om nog iets van de vormgeving terug te vinden van de eerste incarnatie van HC…

 1. Herman

  Mooie rapportage met toch veel nieuws!
  Het wordt na al die jaren nog wel iets, er zijn best mooie plekjes ontstaan, mooiste is toch wel de Stadskamer, maar ook Bollendak mag er zijn.
  Helaas ook wat mindere dingen als de foeilelijke beton ellende die (nog?) niet is/wordt aangepakt en als een soort icoon van de jaren 70 wansmaak overal bovenuit toornt. Ook de plint lijkt niet meer dan een soort schaamlap te worden.

  Maar overal is Utrecht er echt wel op vooruitgegaan!

  1. Utrechter2

   Zeker: een enorme verrassing is het Jaarbeursplein vind ik. Door een luxe betegeling en doorgaande betegeling over de voormalige Croeselaan valt veel rondom het plein opeens op zijn plaats. Het is geen binnenstad/Oudegracht maar de uitstraling van het gebied is er enorm op vooruit gegaan (vind ik).

   Het stationsplein is samen met het water in de Singel de grootste ambitie van de gemeente Utrecht: fijn dat we tussen het station en de Jaarbeurs de openbare ruimte weer terug is.
   Het stationsplein en bollendak vind ik ’s avonds het mooist (overdag net iets te grijs, en te weinig neon en andere lichtjes).
   De grote fietsenstalling is ook heel goed gelukt. Er was heel veel kans dat het net zo’n onfraaie ruimte zou worden als de perrons van Utrecht t.h.v./onder de stationshal. Maar ik vind de fietsenstalling mooier afgewerkt dan het station zelf.

   Hoog Catharijne heeft een winkelcentrum neergezet dat voor internationale begrippen ‘normaal’ is (denk aan wat Amerikanen, Aziaten en Arabieren gewend zijn) maar voor nationale begrippen dus groot(s) en luxueus, hoewel ik het buiten de Stadskamer ook wel erg functioneel vindt (maar de hoge winkelstraten en dubbelhoge puien maken het één en ander goed. (En als ik wat heb gemist op winkelcentra-gebied in Nederland dan hoor ik dat graag. )

   Ondanks dat ik TivoliVredenburg vanuit het Vredenburg gezien te hoog vind. Het is wel leuk om zo’n kek gebouw te hebben met roltrappen naar de hoge etages. En met het ‘Gegeven Paard’ onderin is wel een heel populair café neergezet en met dito populair terras aan de Singel.

   Geluk bij een ongeluk is dat door het failliet van V&D dat gebouw in elk geval optisch weer is verfraaid (of mensen het nu afgezaagd vinden of niet) zodat dat ook weer 20 jaar mee kan.

   Wat ik jammer vind is dat Kinépolis zo ver weg is van het centrum. Ik kijk natuurlijk naar het totaalplaatje qua bioscoopkwaliteit (en door de combi met de Jaarbeurs is er een grote gedeelde horeca-voorziening) maar de afstand tot Hoog Catharijne en de rest van de binnenstad vind ik een minpunt.

 2. Monique

  Het oude en de bijbehorende zooi had ook iets maar het er zeker op vooruit gegaan.
  Nu maar weer nieuwe herinneringen opbouwen.

Reageer