De plint komt eraan

In Nieuws, Reportage door HB19 Reacties

Daar komt-ie aan, de beroemde, of zo je wilt beruchte plint van Hoog Catharijne. We hebben langs het Stationsplein al een klein voorproefje gezien van hoe het gaat worden. Een hoge, zwarte natuurstenen wand met glasopeningen. Hoe het gaat uitpakken aan de singelzijde en aan de zijde van Smakkelaarsveld wordt spannend. De vernieuwing zal veel doen voor de uitstraling van het complex en van de aantrekkelijkheid op straatniveau. De volgende stap is natuurlijk het renoveren van de opbouw. Daarover is nog niets bekend. Tot die tijd wordt het een merkwaardig ensemble. Alsof een BN’er alleen de onderkant van zijn gezicht laat botoxen, zoiets. Hieronder de situatie van hedenmiddag.

Reacties

 1. Atilla Vigh

  En in deze uitsparringen komen dan hele kleine commerciele ruimtes? Die alleen via de straatkant kunnen worden bevoorraad?
  Waar ik veel meer benieuwd naar ben, is hoe de Mediamarkt straks in het geheel past. Nu zitten ze deels op 0 (magazijn en afhaaldesk) en op +1, krijgt de Mediamarkt tot +2 de ruimte? Anders is de overgang naar dat deel van HC vreemd.

  1. Auteur
   HB

   De bevoorrading zal vermoedelijk via de expeditie/afhaal van Mediamarkt verlopen, van binnen uit dus. De nieuwe wand reikt tot ongeveer borstweringhoogte van niv. 2, de kantorenlaag. Op de eerste foto is dat goed te zien. Mediamarkt gaat dus niet naar +2.

 2. Henk

  Ik werk niet bij of heb geen affiniteit met kleppiere maar wel een mening.

  Smaken verschillen dus er zullen velen het oneens zijn, echter ik heb wel het idee dat kleppiere er wat van wil maken.

  Voorbeelden: Als ik het materiaal gebruik en uitstraling van NHC en het poortgebouw vergelijk met bv het platform… serieus, witte braille platen bovenop een wel heel lelijk busstation op deze blikvangende plek… Ambitie? Ik zie het niet. Kijk ook bv naar de materiaalkeuze van NS vastgoed of het WTC. Voor mij is dat n stapje terug tov NHC. Kleppiere mikt wel luxere uitstraling. Al is het geen high end. Denk ook niet dat Utrecht dat verdiend qua grote van de stad en hoe en hoeveel mensen uitgeven. Als je op het Vredenburg een enorme euro discounter wilt… oef.

  Wat dat betreft heb ik goede hoop dat de plint best aardig gaat worden.

  Als de ontwikkeling doorzet op de kantorenmarkt rond Utrecht CS, en het echt een hub wordt dan is het niet ondenkbaar dat de bovenlaag een grote renovatie krijgt. Bedrijfseconomisch klopt die som met de hogere huren.

  Ik hoop wel dat de fietsenstalling en trappen aan de kant van innhotels ooit nog afgemaakt gaat worden. Dat is nu al een jaar een zootje.

 3. Herman

  Zeker eens met Henk dat Kleppierre haar best doet, als bijvoorbeeld ook ziet hoe het station is afgewerkt…. Zowel het plafond van de hal als met name de plafonds van de sporen onder de hal zijn gewoon niet afgewerkt….
  Toch laat Kleppierre ook steken vallen, straks zie je op straatniveau een redelijk nieuw en afgewerkt mooi beeld.
  Kijk je wat hoger dan zie je de kantoorellende boven AH/Hema, de bruine ellende boven de Mediamarkt, de lelijke witte doos ongeveer waar de Bios was, dan zie je heel veel lelijke troep, met als triest hoogtepunt die grauwe woontoren die boven alles uitsteekt.

  1. Auteur
   HB

   Oordeel nog niet te snel over work in progress rondom HC. Doordat delen vernieuwd worden gaan de oude delen steeds meer lelijk afsteken en wordt de druk om er wat aan te doen groter, om esthetische en bedrijfseconomische redenen. Het kwaliteitsniveau van het stationsgebied gaat steeds omhoog. Die trend zal nog wel een paar jaar aanhouden, als de economie geen roet in het eten gooit.

 4. Atilla Vigh

  Ik ben het met HB eens…..de druk om mee te veranderen wordt groot. Aan de andere kant moet je wel kapitaal hebben om je pand op een hoogwaardig plan te brengen. Bij de kantoren zie ik dat nog wel gebeuren, want die druk komt er zo ie zo al, omdat er gigantisch veel m2 hoogwaardig kantooroppervlak er constant bij komt. Voor de bestaande woningen in HC niet, dit zijn particuliere eigenaren, die hebben niet (allemaal) het kapitaal om hun complete pand te renoveren.

  1. HB

   Ligt eraan wat er in de VVE-kas is. Dit speelt al lang, ze hebben vast al wat gespaard.

 5. Diederik

  ‘De gevelbeplating van het gebouw wordt binnen afzienbare tijd vervangen en aangepast aan de huidige energie-eisen.’

  Bron: funda, over een appartement aan het smakkelaarsveld.

 6. Aron

  Ik vind Gildeveste een prachtig kind van zijn tijd waar niet veel mis mee is, als de plint opgeknapt is. Wat hangend groen van de daken en balkons en het is weer hip. Die drang om alles maar te moeten vernieuwen maak je geen gelaagde stad mee. Al het ‘moderne’ wat er nu staat en we lelijk vinden is ook vanuit dat gedachtegoed neergezet.

  Die pasteltintengebouwen aan de zuidzijde van het Stationsplein vind ik oprecht leuk (en daarmee ook de witte variant aan de singel). Beetje schoonmaken en klaar. Ik kan me niet voorstellen dat wat er voor in de plaats zou komen leuker is. Nog meer glasgevel, nog meer spiegeling, nog minder gelaagdheid, zoals de rest van de ‘renovaties’ en nieuwbouw rondom CS hebben laten zien? (met als treurig dieptepunt de Katrijnetoren).

 7. Herman

  Dat de Katreinetoren (neem aan dat je NS gebouw dat deels in stationshal valt bedoelt) als treurig dieptepunt ziet deel ik absoluut niet.
  Dit gebouw was voor de renovatie (rond 1998) een grauwe lelijke betonkolos die er echt foeilelijk uitzag, en heeft nu twintig jaar later nog een frisse ,moderne uitstraling. In mijn ogen juist een mooi voorbeeld van duurzaam hergebruik. Van die pastelkleurige gebouwen is ook wel wat moois te maken zonder slopen!

 8. Jeroen

  Wat foeilelijk is, dat is in the eye of the beholder. De Radboudtoren is echt wel een brutalistisch statement en geen grauwe woontoren. Geef die toren een jaar of twintig. Ik krijg nog steeds rillingen als ik zie wat voor een ellende ze hebben gemaakt van de Neudeflat. Echt een verminking van een op zich fraai gebouw (op de verkeerde plek). Schoonmaken, dat zouden ze eens moeten doen.

 9. Simon

  Ik hoop wel dat de gemeente er streng op toe ziet dat er levendige open het liefst middenstand in de pint komt met open deuren en bv een terrasje… als het aan HC zou liggen zouden ze een dichte gevel maken met wat glas en daar achter reclame, zodat zo veel mogelijk mensen door HC lopen in plaats van er om heen, dat is niet goed voor Utrecht, met de trappen naar perron bij de moreelsebrug is het ook al contractueel fout gegaan….

  1. ralph

   de gemeente heeft tot nu toe niet laten zien dat ze hier tegen optreden (zie de voorbeelden aan het vredenburg), dus ik verwacht er niet veel van. ga er maar vanuit dat op 50cm van de ruiten ook hier gipswanden opgetrokken gaan worden…

 10. D.

  Een levendige plint heeft echt toegevoegde waarde, maar wat moet er komen? Het viel me op dat er op HC nog zoveel leegstand is. Zelfs nu maanden na de opening van het ‘tweede deel’. Is het allemaal niet te ambitieus?

  1. Utrechter2

   Vishandel Volendam zou zo terug willen gaan als ze de huren maar niet drie keer zo hoog maken.

 11. Herman

  Na de faillissementen van Intertoys, Coolcat, Op=Op en straks waarschijnlijk ook Blokker en Hudson’s Bay wordt het aantal winkelketens dat de torenhoge huur kan opbrengen steeds minder. Ik vraag mij af hoe Klèppiere daar straks mee om zal gaan.

 12. Auteur
  HB

  In aanvulling op de vraag over de renovatie van de ‘bovenkant’ van Gildenkwartier een referentie naar een opmerking op SSC: https://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=157783000&postcount=4052:
  “Men gaat de gevels niet aanpakken: er worden kozijnen vernieuwd, balkons waterdicht gemaakt, en nog een paar verbeteringen wat betreft isolatie. De gevels blijven zoals ze zijn. Misschien worden ze inderdaad schoongemaakt.
  Dit met het geld dat de bewoners hebben ontvangen vanwege de jarenlange bouwoverlast. Men overweegt ook zonnepanelen te plaatsen op het platte dak.
  Overigens sommige bewoners hebben hun appartement te koop aangeboden omdat het nu wel heel erg voordelig uitstappen is: een hoge prijs +plus de centen van de overlast.”

  1. Herman

   @HB Natuurlijk heeft de VVE gespaard en is er schadevergoeding, maar dit zal niet toereikend zijn voor de totale renovatie. Om dit pand uiterlijk weer toonbaar te maken moet er naast wat poetsen nog wel meer gebeuren.
   Nu verkopen lijkt slim, maar als er teveel appartementen wordt aangeboden en nieuwe kopers te horen krijgen wat de plannen zijn, dan zullen deze niet al te happig zijn de hoofdprijs te betalen.

Reageer