Verdriet om einde Boekspot HC

In Nieuws door HB10 Reacties

We hebben op Bouwput Utrecht regelmatig opgeroepen om de verbeelding in het ultra-commerciële stationsgebied niet het kind van de rekening te laten zijn. Je kunt daarbij denken aan artistieke uitingen in de ruimte of architectuur: de lichtkrant op het station met natuurnieuws (Vandaag in de natuur) is daar een mooi voorbeeld van, hoe bescheiden ook. De kleurige pvc-stroken boven de trappen was een dappere maar weinig geslaagde poging iets interessants toe te voegen. Een aantal jaren geleden hadden we een groentetuin op het dak van HC en de expo Call of the Mall. Het waren initiatieven die een alternatieve, verfrissende kijk en beleving van het winkelcentrum boden.
Maar laten we wel wezen, in het grote, machtige geheel is het marginaal. En nu zal ook het sympathieke Boekspot verdwijnen. Het was een initiatief met een tijdelijk karakter, net als veel van de pop-up tentjes die afgelopen jaren wat variatie brachten en nieuwsgierigheid opwekten.
Voor wie het niet weet, Boekspot HC is een ruimte waar je boeken kon pakken of ruilen, een gratis, drempeloze bieb. Het idee van Boekspots komt bij de openbare bibliotheken vandaan. Hoog Catharijne had deze opgezet en zorgde dat het aanbod op peil bleef. Het werd veel gebruikt.

Nu de sloop van de stationstraverse aanstaande is gaat deze Boekspot sluiten. Komende maandag is de laatste gelegenheid. De reacties op de sluiting spreken boekdelen. Een literair rustpunt op zo’n drukke locatie in Nederland is uniek. En nog steigerhout horeca-vrij ook!

We hebben Klépierre gevraagd of er een doorstart voor Boekspot komt, maar we denken het antwoord al te kennen. Wat vind jij van het idee dat het stationsgebied zo weinig ruimte voor verbeelding, voor non-commerciële initiatieven biedt? Wat ontbreekt er volgens jou? Brand los in de comments.

 

Reacties

 1. Henk

  Ik heb er altijd moeite mee dat het gratis moet zijn. “Wij willen gratis een A-locatie, en jij moet dat voor ons betalen.” Het woord “geef” in die zin. Bbrrrrrr.

  Wat is er mis met een iets minder commerciële locatie? Oh wacht, dat is 500m lopen. “Dat doe ik niet hoor. Veel te ver. Zo belangrijk is het ook weer niet. Ik bestel wel bij bol.”

  1. Ad

   Henk, met verkeerde been uit bed gestapt of zo? Dit soort initiatieven zijn geweldig. (komt overigens niet alleen op HC voor). Jij gaat er van uit dat iedereen een boek kan betalen. Dat is dus niet zo, voor die mensen is het geweldig. En in plaats van dat na één keer lezen , een boek ergens in een boekenkast verdwijnt, krijgt het op deze manier nog verschillende levens. En wat is er mis met niet commerciële initiatieven in het Commercie paleis dat Hoog Catharijne heet?

 2. Henk

  Ik heb ook moeite met de hand ophouden bij een ander.

  Waarom niet via de gemeente regelen. Daar leggen we iedere maand veel geld in.

  T hoogt heeft een door de gemeente goed betaalde directie en door de gemeente goed betaalde toezicht op de directie, wordt huur kwijtgescholden (kan mij niet voorstellen dat onder tafel de gemeente niet wat heeft beloofd om die huurkwijtschelding mogelijk te maken zodat ze niet meteen op straat staan). Alles bij elkaar tonnen subsidie per jaar. En gemiddeld 7 bezoekers per voorstelling.

  Als we daar nu eens mee stopten en dat geld gingen gebruiken voor cultuur en kleinschalige zaken hoeven we ook niet als een bedelaar op onze knieën, om alles voor niets bij elkaar te smeken bij een vastgoedboer.

  Utrecht is rijk zat. Een fatsoenlijk pandje heb je al voor 3000 euro er maand.

 3. herman

  Waarom moeite met iets gratis? Een super commercieel bedrijf kan toch ook zoiets als een maatschappelijke verantwoording hebben en daar zijn steentje aan bijdragen?

  Het is nog sympathiek ook en komt een bedrijf alleen maar ten goede als je iets voor de maatschappij doet, zie de Rabobank met al zijn lokale sponsoring.

 4. Tamara Heegers

  Ja ik mis ook boekspot. Ben van origine een Utechtse en kom er maandelijks vanuit Groningen oer trein.. Ben een leesfanaat en vond in de boekspot hoek altijd wel wat. Ik deed halen maar ook brengen. Heb m’n twijfels bij het aantal brengers. En nu niets meer.
  Naar mijn idee is het een stukje gemoedelijk samenleven maar schijnbaar is de interesse minimaal . Jammer. Jammer jammer.
  Heb nun boeken bij AH Twijnstraat ingeleverd maar dat voelt toch minder.

 5. ziezo weer wat van onze burgers weg

  Jammer dat bookspot weg is. ik kom uit rotterdam en zag het .
  Waar is er een andere bookspot, ik leende en ik bracht. ook voor de kids is het leuk lezen in de trein en als we de trein gemist hebben en bij vertregingen. hopelijk kom er weer een plekje vrij op station utrecht voor bookspot.
  DUIMEN MAAR.

 6. Wim

  Heel jammer dat dit weg is. Het was een ideale plaats om overbodige boeken een nieuw leven te geven.

  Als de uitbater (sic) van Hoog Catharijne geen verloren hoekje over heeft, zou het dan niet logisch zijn om een Boekspot bij de openbare bieb te regelen?

 7. Auteur
  HB

  Niet langer getreurd. NS heeft een opvolger aangekondigd. Vanaf medio september 2018 op CS: StationsBoekWissel.

Reageer