Poll: kunst op het plein

In Nieuws, Opinie door HB22 Reacties

Als het Vredenburgplein is heringericht komt er kunst. En wij mogen kiezen.

Het hele verhaal lees je hier. Maar wat vind jij, BU-lezer ervan? Tijd voor een poll.

[poll id=”7″]

 

Hier vind je tekst en uitleg bij de vijf voorstellen:

Kunstwerk De Torenkamer, Werk voor Vredenburg
Kunstenaar Krijn de Koning (Nederland, 1963)

Kunstwerk Markt Mozaïek 
Kunstenaar Jennifer Tee (Nederland, 1973)

Kunstwerk Square of Subtleties (Plein van Subtiliteiten) 
Kunstenaar Inti Hernandez (Cuba, 1976)

Kunstwerk Het hart is mooi leeggelaten 
Kunstenaar Lucas Lenglet (Nederland, 1972)

Kunstwerk New Age Demanded 
Kunstenaar Jon Rafman (Canada, 1981)

 

Reacties

 1. Ramon

  Het mozaïek is het minst slecht van de 5, blijft vreemd dat als iedereen om een fontein vraagt er geen enkele bij zit.

 2. Atilla Vigh

  Als we nu eens niets neerzetten. Belachelijk al die kunstonzin.
  Gewoon het plein het plein laten. Zorg maar voor goede bestrating en hou dat zo.

 3. Joey

  Ik begrijp dit gewoon niet. Hoor zowel mensen en wensen over een fontein en dan komen ze met dit!!! Waar gaat het toch mis?

 4. Eric

  Nederlanders kunnen geen pleinen maken. We zijn te nag voor leegte. Kan het niet op zijn frans: wat platanen (hebben we al), wat bankjes en aangestampt geel kalkgrind? Verder geen onzin.

 5. Rob

  Inderdaad jammer dat er geen grote fontein bij staat. Een fontein met een klassiek uiterlijk. Daaromheen een aantal bankjes en hangplekken. Maar het kan nog steeds! en daaronder het mozaiekkunstvoorstel.

 6. Dirk

  Wat Atilla Vigh zegt: gewoon mooi bestraten en klaar. De huidige voorstellen tonen geen enkele visie op hoe het plein gebruikt zou kunnen worden door mensen.

  Ik ben verder blij dat er geen fontein bij zit. Dit idee kwam uit de koker van een bewoner van het Vredenburgplein, die graag een upgrade van zijn uitzicht wilde en vervolgens is het gaan rondzingen.

  Waar al die fonteinroepers niet bij stilstaan is dat het een serieuze investering is qua realisatie maar ook qua onderhoud (onderdelen vervangen, vogelpoep, zwerfafval eruit vissen). Tevens maakt het ook dingen onmogelijk in het gebruik van het plein. Het conflicteert met het gebruik als marktplein (hoewel sommige van de kunstwerken dat ook doen) en kensington laten spelen zoals afgelopen maandag wordt lastig, want de kans op beschadigingen is aanwezig. Hetzelfde geldt voor warm weer wanneer mensen vinden dat ze in het water kunnen gaan zitten.

  Het eindresultaat, als je als voor een fontein gaat, is een kleine, kneuterige fontein, waar je een permanente onderhoudskostenpost aan hebt en die je incidenteel ook nog moet repareren. Een fontein die niets weg zal hebben van de majestueuze beelden die mensen voor zich zien als je het woord fontein noemt (google image search), maar die slechts zal neerkomen op een kneuterig compromis dat eigenlijk niemand wil.

 7. Wevers

  Ik word heel treurig van deze optie’s.

  Zet Jan van Nassau midden op het Vredenburg. Zou een prachtige mix van oud en nieuw zijn.

 8. herman

  In ieder geval geen fontein, die past wel in een “natuurlijke” omgeving zoals een mooi Italiaans plein, of anders in een oord waar het allemaal niet meer uitmaakt zoals Leidsche Rijn, Zoetermeer of Houten.

  Zo’n plein wordt mooi door de omgeving, zolang een foeilelijke gevel als Perry Sport het Vredenburg ontsiert wordt het niet snel wat.

  Ik zou het mooi bestraten en wat mooie bomen er neer zetten, verder zo weinig mogelijk, geen gemaakte en geforceerde kunt, geen kiosken of andere flauwekul.

 9. Marco Knol

  Wat Atilla zegt. Nog afgezien van het feit dat alle ontwerpen intens lelijk zijn.

 10. BlueChapel

  Ben het volledig eens met Herman. Mooi straatwerk en bomen is voldoende en het goedkoopste.

  Probeer niet iets te forceren wat er niet is.
  En ja een fontein is grappig, leuk en mooi. Maar gezien de omgeving en de kosten (hebben we daar niet al genoeg ervaring mee) moeten we daar niet voor kiezen.
  Kunst wel/niet mooi vinden is persoonlijk, maar wel vreemd dat heel veel mensen ‘persoonlijk’ de 5 voorstellen niet mooi vinden. Ik hoop dat de Gemeente luistert en niet iets kiest omdat er budget vrijgemaakt is en dat het potje wel opgemaakt moet worden anders is er volgend budgetjaar een probleem…

  Utrecht is zeer mooi; maar het Vredenburgplein is niet een “pittoresk pleintje” zoals in Toscane, Andalusie of Parijs met dito fontein en dus uitstraling..

 11. Auteur
  HB

  Voor de boomroepers: het plein is grotendeels onderbouwd met garage. De worteldiepte is zeer beperkt. Een omkadering met bomen, vergelijkbaar met wat er nog staat, is daardoor helaas niet mogelijk.

 12. Maarten

  oh oh oh…het mag weer allemaal niets kosten. En wat een gezeik hier dat een fonteintje geld kost in onderhoud bla bla bla. Het plein is net gehalveerd omdat er zo lekker verdiend kon worden aan die nieuwbouw. Als er iets in de weg staat is het wel HC. Zo te lezen kent de meerderheid ook niet helemaal de definitie van de term kunst.

  Ik vind zelf het mozaik nog de mooiste keuze, maar het staat wel in schraal contrast met het plafond van de markthal in R’dam.

 13. Michiel

  Wat betreft bomen, volgens mij komen die er sowieso (https://www.duic.nl/algemeen/vredenburg-krijgt-veertien-bomen-2018/) dus blijkbaar maakt die parkeergarage niet zo veel uit.

  Mij had een fontein best leuk geleken. Hoeft natuurlijk geen barok-geval met mameren beelden te zijn, maar er valt toch best wel iets te maken dat bij Utrecht past. En te duur? Tsja voor die kunst is ook al 150.000 euro uitgetrokken. Je mag toch een beetje investeren in een plein wat het visitekaartje van de stad zou moeten zijn?
  Maar goed, misschien past een fontein beter op het Neude 🙂 Doe dan voor het Vredenburg maar dat mozaïek en mooie nieuwe bestrating en wat bankjes.

  1. Auteur
   HB

   Dat is sowieso goed nieuws, maar de omvangrijke onderbouwing beperkt de plantlocaties danwel de groeimogelijkheden van de bomen. Idem langs de Vredenburgkade, bij TiVre en Hollandse Toren.

 14. Ramon

  Die mozaïek is het minst slecht. Zou mooier worden als er oude gebouwen afgebeeld zouden worden. De Korenbeurs. Het kasteel, de Fruithal , het Jaarberursgebouw…en dan het liefst in diepte. Er is een wereldberoemde Utrechtse straattekenaar die in 3D stoepkrijt. Misschien kan die het ook in mozaïek?

 15. Lucas

  Bomen, bankjes, bestrating. Geen fontein, wegens bovengenoemde punten. Sloop die Perry Sportgevel. Behalve de mozaïek maakster moeten de geselecteerde “kunstenaars” zich diep schamen voor de gedrochten die ze hebben bedacht. En de selecteerders mag nooit meer een selectie worden toevertrouwd.

 16. T

  Zover ik de langlopende discussie over het plein goed begrijp wil het overgrote deel van de bewoners van Utrecht dat het plein een huiskamer functie krijgt met bankjes en eventueel iets met water. De marktkooplui willen niks omdat er anders minder kraampjes kunnen staan. Deze ontwerpen maken helaas wel weer pijnlijk duidelijk naar wie geluisterd wordt… shame on you gemeente Utrecht!!

 17. Dirk II

  Doe mij maar optie 6: geen kunstwerk. Spendeer het geld liever aan hoogwaardige bestrating, bankjes, groen, verlichting en overig straatmeubilair.

  1. Auteur
   HB

   Er bestaat een straat Vredenburg en een plein Vredenburg. Vroeger was het een doorlopend gebied, nu is het door bebouwing gescheiden. Het beste te bekijken op openstreetmap.org. Vergeet Google Maps, dat bedrijf bakt er niks van, daar staat het oude Muziekcentrum Vredenburg nog steeds ingetekend…

Reageer