Nieuw HC, de grote dag

In Nieuws, Reportage door HB15 Reacties

Mooie ruimtes, mooie materialen, hoog niveau van afwerking. Als je er oog voor hebt ook aardige en onverwachte details, indrukwekkend. BU vindt een pluim aan de bouwers op zijn plaats. Als over een jaar de Stadskamer compleet is en het Poortgebouw in gebruik, zal het zeker de overtreffende trap bereikt worden. BU schat dat nu ongeveer eenderde van de m2 in gebruik is bij winkels. De rest van de puien toont grote posters. Veel grote posters. Blije mensen, open monden, klein feestje voor de eerste bezoekers in de style room, met muziek en dansers. Overal jongedames met welkom-borden. De politie is er ook. En veel bouwvakkers, druk met ruimtes te openen en te sluiten. Veel winkelformules die schrijver, witte man vijftigplus, niets zeggen. Dit is een 99 procent Linda/Libelle-vrouwlocatie, met een onvoorstelbaar aanbod van spullen die je eigenlijk niet nodig hebt, uitgestald op een manier waaraan je geen verzet kunt bieden. Partnerlief komt zijn tijd maar door bij Mediamarkt of kijkt bootjes (in 2019).
Het contrast met de gewonemensenmarkt op het Vredenburg is ook indrukwekkend. En het nieuwe HC heeft nog steeds een onmiskenbaar dwaalkarakter door het spel met de niveaus en doorsteekjes. En tot slotte willen we nog een teleurgestelde BU-lezer aanhalen die de kasteelresten wilde bewonderen maar door een bewaker werd aangesproken wat hij daar deed. Gastvrijheid was nog niet in de kelder afgedaald.
Met dit winkelcentrum kan Utrecht wel weer een tijd vooruit. Niks om je voor te schamen. HC heeft eindelijk weer het initiatief genomen om zijn eigen verhaal te vertellen. Als het over twee jaar klaar is en het water stroomt, wordt het een plek om even voor om te reizen, zoals dat ook in 1973 was. En hopelijk wordt het winkelaanbod wat rijker en spannender. En dat betekent niet nog meer premium brands, maar dat betekent minder mode, meer variatie, meer verrassing.
Kijk naar de plaatjes die we vanochtend schoten. Hopelijk hebben we alle namen van horeca/winkelketens die nog gaan komen erop staan. En oh ja, Bershka zit er ook, met fontgrootte 15860.
Heb je ervaringen en waarnemingen die je wilt delen, of wil je over de toekomst van HC 2.0 filosoferen, de comments staan open.

Bekijk hier de foto’s van gisteren.

Reacties

 1. Michiel C

  I love to hate Hoog Catharijne, maar heb vandaag een rondje gelopen en kan niet anders zeggen: Het is goed gelukt. Het doet me denken aan de luxere malls in bijvoorbeeld Bangkok, maar dan is daar gelukkig ook nog de Stadskamer om uitzicht te bieden op het bijzondere TiVre en de mooie nieuwe oude singel om naast de commercie ook de stad te showcasen.

 2. WP

  Ziet er goed uit. Verrassend ook vaak. Valt op dat het ‘zwembad’ wel erg groot er uit lijkt te zien. Als ik dan de doorsteek naar buiten zie, dan lijkt dit mee te vallen. Ik moet ook zeggen dat de contouren van de bak ‘nu’ voor het gebouw te groot zijn. Het zal dus gelukkig wat kleiner worden. Hoe dit straks is voor de menigte in de rondvaartboten eronder zal een vraag blijven nog even 🙂

 3. Roderik Versnel

  ligt het aan mij of is de “brug” + 1 nivo de stads kamer erg in beweging als er groepjes mensen overheen lopen. Stond ff stil bij het kijken naar de de Catharijne singel en voelde een soort golf beweging.

 4. eva

  Het is maar goed ook dat de brug beweegt, anders zou hij niet zo sterk zijn (kans op breken als ie helemaal stijf zou zijn)

 5. herman

  Vandaag zelf kijken wezen nemen en eerlijk is eerlijk ziet er echt mooi uit!

  Natuurlijk hier en daar rommelig zoals nog te openen winkels, aansluiting oud-nieuw en vele tijdelijke voorzieningen.
  Opvallend vind ik het lage plafond boven de gang vanaf de ingang Midden Vredenburg, (de north mile geloof ik) die is laag en relatief donker. Had daar ook lichte en ruime hal verwacht, de andere ingang ter hoogte van vml Bart Smit (south mile?) lijkt ruimer opgezet al is die nog lang niet klaar.

  Maar al met al wat is het er op vooruitgegaan en uitzicht richting Singel is mooi als we straks ook nog richting Karel V en naar beneden naar de Singel kunnen kijken zal het nog beter worden.

 6. Maarten

  Vandaag toch maar even gaan kijken, maar dat was voorlopig ook de laatste keer dat je mij er zult zien. Typische shoppingmall-architectuur vind ik het. Niets bijzonders. Gelukkig is er publiek dat het wel prachtig vindt, waarmee de bouw toch nog enigszins gerechtvaardigd wordt. Van mij mogen ze nu al beginnen met plannen maken voor de sloop in de toekomst. 🙂

 7. Henk

  Als iedere Nederlander het belangrijk vond om minder op vakantie te gaan en daarvan een paar maatpakken, een paar maat colberts, een stapel maathemden en goede broeken en schoenen te kopen, heb je ook in Amsterdam en Utrecht een saville row.

  Maar dat is niet zo. Mensen kopen bij primark, Zara, hennes en een stapje erboven. Die zitten in malls en panden met vloeroppervlaktes die in historisch Utrecht bijna niet te vinden zijn. Vandaar NHC. En NHC is bovengemiddeld voor n kleine stad als Utrecht.

  Maarten, geef het goede voorbeeld, stem met je portemonnee, en ga in gestrekte draf naar New Taylor, en Hermans. Mooie zaken in Utrecht! Dat is echt het enige dat helpt. Zuur reaguren over wat het logische gevolg van consumentengedrag is werkt echt niet. Geld van de consument is het enige dat echte verandering kan brengen. Succes.

 8. Monique

  Meer variatie? Volgens mij is Berska weer een modewinkel. En op de foto’s zie Zara, Nike, Men at Work, We, Sacha etc… Allemaal weer kleding en schoenen zaken.
  Dus die variatie valt wel mee. Maar misschien bedoeld u de Juice bar?

 9. Henk

  Meer variatie zal lastig zijn. De auto wordt binnen het centrum ontmoedigt, zowel met parkeertarieven als bereikbaarheid. Je moet altijd n stuk lopen met je spullen.

  Logischerwijs als mensen iets gaan kopen moet het makkelijk draagbaar zijn. Bv tuincentra. Massa’s mensen kopen daar, maar ze zitten altijd ergens waar je met de auto kan kopen en parkeren. Je koopt er grote zware dingen.
  Grotere voorwerpen verkopen is lastig vanwege de huurprijzen. Als je 12 bankstellen wilt uitstallen heb je het over forse huurprijzen voor de winkel. En hele dure banken. Vandaar meubelboulevards.

  In het centrum zal het dus vaak op kledingwinkels, impulsaankopen en eet- en drinkgelegenheden aankomen. Uitzonderingen daargelaten. De vraag is wat voor panden daarvoor gebouwd moeten worden.

  Mijn betoog is dat duurdere winkels vaak in karakteristieke panden zitten. Als mensen daar meer geld zouden uitgeven komen er vanzelf meer.

  Echter mensen geven dat geld op dit moment uit bij Zara hennes en aanverwante zaken. Dus daarvan komen er nu vanzelf meer. De commercie gaat waar het geld gaat.

  Klagen daarover heeft geen zin. In een kapitalistisch systeem is dit n natuurwet. Of de organisatiestructuur in Nederland moet aangepast worden, of mensen moeten hun aankoopgedrag aanpassen.

  In het algemeen: Zeggen dat Zara & consorten panden je niet aanstaan en dat er meer variatie most komen maar wel je kledingkast vol hebben hangen ermee is klagen om het klagen.

  1. Maarten

   Beste Henk, wat je schrijft zal best waar zijn, maar laat mij hier dat ook gewoon kunnen zeggen dat ik de architectuur niet zo mooi vindt. De winkels zullen vast heel veel mensen trekken, maar dat komt niet vanwege de schoonheid van het gebouw. HC zou worden opgeknapt, maar er is vooral ontzettend veel bij gebouwd. Als dit dan het resultaat is vind ik het een gemiste kans op iets echt unieks. Bedenk ook dat er echt extreem veel verdient wordt aan de winkelhuur en verkoop van alle appartementen.

   1. henk

    @ Maarten. Daar heb je ’n punt. Er zijn weinig malls waar ik van onder de indruk ben. Mijn verwachtingen daar zijn nooit hoog. Beter mag en kan altijd.

Reageer