Beeld van boven

In Nieuws, Reportage door HB4 Reacties

Van onze hoogst gesitueerde correspondent kregen we volgende plaatjes doorgeseind waarop de voortgang goed te zien is. Om mee te beginnen de renovatie van HC Gildenkwartier. Voor de plint is momenteel een vergunning in voorbereiding, met het interieur is men inmiddels begonnen. Hier is goed te zien hoe boven McDonald een niveau wordt toegevoegd om de looproute te kunnen vernieuwen. Hoe Gildenkwartier er straks uit gaat zien weten we niet, Klépierre verspreidde daarvan (nog) geen beelden. Wat wel duidelijk is, is dat Mediamarkt veel meer ruimte zal krijgen. Voor de bovenbouw (bruine gevel) is Klépierre onder andere in gesprek met The Student Hotel.

Zicht op het Poortgebouw. Op de impressies was het eigenlijk niet goed te zien, maar nu valt de horizontale belijning van het glas erg op. De ruiten staan strak in het gelid, terwijl de aluminium panelen dat proberen te doorbreken. Als je vanaf de straat naar het gebouw kijkt is er meer spiegeling van de lucht, waardoor die belijning minder prominent is. Zodra de verlichting van het gebouw in gebruik is, zal de uitstraling weer veranderen.

Op het dak van het Poortgebouw is een glazen paviljoen verschenen. Er is geen dakterras voorzien.

Het horecapaviljoen (midden rechts) ‘prikt’ bijna in de dakgoot van de hal. Wat zou Feng Shui er van zeggen? Het is een vreemd ensemble, al met al. BU heeft zich er over verbaasd hoe weinig publieke aandacht dat paviljoen heeft gekregen, zowel de planvorming als ook de bouw. In een razend tempo is het verschenen. Al met al is het een behoorlijk volume dat er is bijgezet. En ook het dak telt mee: daar is een terras voorzien: nog meer vierkante meters vertier voor de papillen. Tussen station en HC ligt het plein in aanbouw. De gaten worden momenteel gevuld zodat er een aansluitende plaat ontstaat. Die plaat moet een hoogteverschil van ongeveer een halve meter tussen station en HC gaan faciliteren. Hopelijk is dit eind van het jaar klaar voor gebruik. Dan kan de Patatstraat worden gesloopt. Veel fastfoodtentjes zullen tegen die tijd in het strakke paviljoen een plek hebben gekregen. Wie verzint een passende bijnaam?

Het noordelijke plein in aanbouw. Tegen het paviljoen verschijnt momenteel het Noordgebouw met zijn gemengde functies plus ingang naar de Noordertunnel. Ook is het trappenhuis naar de stalling te zien, plus de nog kale trappen en de ingang voor de fietsers. Op het dak van het paviljoen zijn staanders te zien die vermoedelijk een kap voor een terras gaan vormen. Onderaan in beeld komt de uitbreiding van HC.

Reacties

 1. A.W.

  Poortgebouw zie je doorgaans van een afstandje alleen maar op de kopse kant en dan vallen die lijnen niet op.

  Die glasbak valt alleen op als je aan de Noordkant langs het station loopt. Met komst van Moreelsebrug heb ik daar eigenlijk nooit meer reden toe. Of je loopt aan de tochtige kant van het station, met de treurnis van lege winkels, of je loopt lekker over een zwierige brug met boompjes en wijds uitzicht. De keuze is makkelijk.

 2. bashe

  We hebben een welstanstandscommissie die al gewichtig doet over de kleur van de plantenbakken, hoe is het dan mogelijk dat het horecapaviljoen er door gekomen is?

 3. Carel

  verbaas me over de nog vage plannen Gildenkwartier
  terwijl de bouw gewoon verder gaat, plein enzo

Reageer