Zo ‘hip’ was Hoog Catharijne toen het werd gebouwd

In Analyse, Nieuws door HB5 Reacties

Hoog Catharijne is over twee jaar een strakgetrokken kooptempel. Geen malle fratsen – Poortgebouw en plafond Vredenburgroom misschien uitgezonderd. Het oude Hoog Catharijne, daarentegen, zag eruit zoals menigeen tegenwoordig zijn appartement of koffiebarretje stylet: met veel te dure tweedehands spulletjes en slim nagemaakte retro.

Mooi of lelijk, de vormgeving die sixties en seventies ons bracht is eigenzinnig en brutaal en staat als een huis. Het HC zoals het werd ontworpen en gestileerd was een product van die tijd. Het verschilt sterk van het HC dat de meeste mensen kennen en nu plaats moet maken. Er is in de loop van de tijd namelijk veel gesleuteld aan het complex. En toen duidelijk werd dat er een grootschalige vernieuwing aan kwam, werd er nauwelijks nog geld aan de inrichting gespendeerd.

We hebben een avondje zitten neuzen in de archieven van HUA en kwamen deze pareltjes tegen. De plantenbakken en macramé zijn in de mist van de geschiedenis verdwenen, de kekke warme kleurtjes en ronde vormen hebben we nog. Overigens, van het oorspronkelijke Hoog Catharijne zal straks niets meer terug te vinden zijn. Best raar, als je je bedenkt hoe vooruitstrevend het concept was.

Reacties

 1. Berend

  En toch…
  …is het best lastig om deze plaatjes te bekijken door de naïeve ogen van toen en de betovering weer terug te voelen. Om het grindbeton te zien zonder de lagen kauwgom en ander vuil die later zijn aangekoekt er gelijk bij te denken. Een recente uitzending van “Andere Tijden” (http://anderetijden.nl/programma/1/Andere-Tijden/aflevering/689/De-Hel-van-Hoog-Catharijne) maakt duidelijk wat een belangrijke bron was van de verloedering: het daklozen probleem. Het vinden van de oplossing heeft decennia geduurd, hoewel die eigenlijk erg voor de hand lag, namelijk daklozen opvang. Ik denk dat het goed is die les nog eens tot ons door te laten dringen. Het succes van het winkelcentrum hang misschien wel meer af van de aanwezigheid van elementaire sociale voorzieningen dan van architectonische hoogstandjes.

  Maar, beste medelezers, probeer vooral om de betovering van toen wél te voelen. Want het is een mooie fotoserie 🙂

 2. Carel

  leuk om te zien
  toch ook een stuk van mijn jeugd, veel gelopen
  zien bouwen
  V&D openingsfeestweek met artiesten…

 3. Zonnewende

  Leuk!
  Ik was al eens benieuwd hoe oude architectuur destijds aangeprezen werd. De artist impressions van die tijd.

  Misschien leuk om dit voor meerdere iconen in de stad te doen?
  En dan inderdaad met de impressions en het uiteindelijke resultaat bij oplevering naast elkaar 🙂

 4. herman

  Leuk, vooral de artist impressions!

  Ook toen hadden ze er geen moeite mee om de mensen iets te willen laten zien dat er nooit zou komen. dat zie je nu ook, alleen werd dit vroeger nog met de hand getekend, tegenwoordig knip en plak je gewoon een wandelende moeder bij kinderwagen erbij en poets vuil en auto’s weg.

  Ook opvallend is de sigarettenzaak op de tekening, dat doen ze nu echt niet meer.

 5. Fred

  Dank voor – alweer – een leuke reportage! HC was destijds het hoogtepunt van de jaarlijkse tienertoer. Wat het waarschijnlijk extra spannend maakte was dat je nooit wist – zo leek het tenminste – of je de uitgang weer terug zou vinden. Intussen kan ik er lopend heen. Gek om te bedenken hoe architectuur dus heel ‘levensbepalend’ kan zijn. Hoe zal dat gaan met alles wat er nu verrijst?!

Reageer