Van 2016 naar 2017

In Nieuws door HB7 Reacties

Nog een keer dan en dan houden we ermee op: de Moreelsebrug in beeld. 2016 was het jaar van station en brug, 2017 wordt het jaar van het (bollen)dak, waarover binnenkort meer. De brug is, volgens AD/UN, al door de Utrechter in zijn hart gesloten, kijkend naar de stroom foto’s op social media. Vinden we niet zo gek, want het is een uniek en gedurfd ontwerp op een plek met uit- en vergezichten, en dat wordt beloond. Hier onze winterse collectie. En meteen de allerbeste wensen aan al onze lezers voor 2017 van het BU-team!

moreelsebrug_8035168_wm moreelsebrug_8035172_wm moreelsebrug_8035175_wm moreelsebrug_8035177_wm

Reacties

 1. Pim

  Dank voor al jullie werk! Ik kijk uit naar al jullie nieuws dit jaar. Komt er wellicht een lijstje met zaken die dit jaar/volgend jaar klaar zullen zijn?
  Samen met de singel, TivoliVredenburg en Utrecht CS zijn er nu toch al veel mooie, nieuwe beeldbepalers bijgekomen in de stad!

  1. Utrechter2

   Als deze reactie teveel gras voor de voeten van de redatie wegmaait dan mag het verwijderd worden!

   Het mooie van 2017 lijkt me de eerste oplevering van (Nieuw) Hoog Catharijne. Volgens een eerder topic is de planning dat de North Mile (route in het verlengde van de Hoog Catharijne-C&A en de Hoog Catharijne-H&M) in het voorjaar open gaat. Deze komt uit op het Entreegebouw op het Vredenburg. In het voorjaar zal het oostelijke deel van de North Mile opengaan, en behoudens vertragingen bij het Voorzetgebouw, zal het westelijke deel van de North Mile eind 2017 (najaar?) opengaan.

   Volgens planning wordt medio 2017 een belangrijk deel van de fietsenstalling geopend, waarschijnlijk wordt dan ook de verbinding met de middentunnel van het station hersteld. Ik ga er vanuit dat ook een deel van het stationsplein dan opengaat maar mischien gebeurt dat pas als in het najaar van 2017 de (eerste delen?) van het bolletjesdak zijn opgeleverd.

   In 2017 gaat ook het gebouw boven de sporen 1 t/m 3 open met allerlei horeca en een dakterras (niet te verwarren met het noordgebouw dat noordelijker gebouwd wordt, naast de NS-sporen, en in 2018 zal opengaan).

   In 2017 gaat ook de fietsenstalling open bij het Knoopgebouw (naast het busstation Jaarbeurszijde en dus vlak bij de Moreelsebrug. Ik kan me bijna niet voorstellen dat het Forum op die plek dan ook niet gebouwd zal zijn: de verbinding tussen het Knoopgebouw en het station.

   Dus in 2017 meer deelopeningen t.o.v. 2016 en 2018 maar zeker de deelopening van Hoog Catharijne is spannend omdat het met het water in de singel het meest sfeerbepalend is in het moderne gedeelte van het centrum en omdat er op de renders sprake lijkt te zijn van een hoge ontwerpkwaliteit met bijbehorende afwerking.

   1. Utrechter

    Alvast wat aanvullingen: na de pre-opening van Kineopolis in december zal februari 2017 de bioscoop in zijn geheel open gaan. Voor zover ik het begrijp met een Foodcourt dat ook gebruikt gaat worden door de Jaarbeurs. Over de Jaarbeurs gesproken: zij verbouwen momenteel hun ‘corridor’, hun centrale wandel-as. Opleverdatum is mij niet bekend.

    2018
    Ik zag in tweede instantie pas dat je ook naar 2018 vroeg: grootste verandering voor Utrecht in dat jaar zal de Uithoflijn zijn, hoogstwaarschijnlijk met de opening van een klein ‘ondergronds’ busstation aan de Oostzijde van het station. Er zijn meer openingen van openbare voorzieningen dat jaar zoals (de voltooiing van) de grootste fietsenstalling ter wereld, Van het stationsplein dat daar bovenop zit, en de parkeergarage op het Jaarbeursplein. Daarnaast zullen er in 2018 veel gebouwen opgeleverd die deels (semi)openbaar zijn: Voorzetgebouw, Noordgebouw, Zuidgebouw (Het platform), Knoopgebouw (Rijkskantoren zoals de belastingdienst) en het WTC, in 2018 zal daarmee een groot deel van de directe stationsomgeving opgeleverd zijn hoewel op het Jaarbeursplein nog hard gewerkt zal worden aan het ‘Jaarbeurspleingebouw’ en de facelift van het Beatrixgebouw. Aan de oostkant resteert bij het station na 2018 de bouw van puiwinkels aan de buitenzijde van Hoog Catharijne. Veel informatie dus hou me ten goede voor fouten. Er zijn eind vorig jaar twee plattegronden door CU2030 online gezet: daar staan alle gebouwen en gebieden op met opleverdatum!

 2. herman

  Dank en ook voor iedereen hier een super 2017!

  Die brug is echt het hoogtepunt in de bouwput van Utrecht, fantastische foto’s.

  Vermoed dat deze brug (die naast mooi ook handig is) ook wel het hoogtepunt zal blijven, alle overige plannen zijn minder veelbelovend.
  Moreelseburg heeft ook grote voordeel dat ie los staat. Alle andere projecten staan naast, in, op of onder bestaande jaren 70 ellende.

  1. Auteur
   HB

   Stationsplein (voorheen SPO) met het bollendak wordt ook een trekker. Die zal de “jaren 70 ellende” doen vergeten, of op zijn minst goed camoufleren.

Reageer