Roze augurk en meer

In Nieuws door HB16 Reacties

Het jaar zit er bijna op. Hier een paar projecten die net (of bijna) uit de steigers zijn.
Uiteraard kijkt iedereen vol belangstelling naar dat gekke ronde gebouw langs de singel, het hotel ofwel poortgebouw. Deze beelden zijn van vandaag. London heeft zijn Gherkin, wij hebben de roze augurk. Wat een gepuzzel moet dat zijn, met die panelen van glas en aluminium op de ronde boeg – geen twee zijn hetzelfde, de ronding is niet eens symmetrisch. Het komt eruit te zien zoals de architect op de visualisaties beloofde. Dat is prettig. Hoe de stadskamer gaat worden zal nog lang een raadsel blijven, want deze wordt pas in 2018 gecompleteerd met de zuidelijke glasgevel. Op dit moment is het een gesloten spiegelvlak. In april gaat vermoedelijk de noordelijke looproute door het entreegebouw in bedrijf. Vier winkelformules van Inditex zijn er al voor gecontracteerd. Kennelijk valt de komst van Zara Home bij nogal wat mensen in de smaak.

poortgebouw_8034887_wm poortgebouw_8034896_wm

ingang_nhc_8034913_wm ingang_nhc_8034902_wm
Ook uit de steigers is Vredenburg 40, het voormalige Vinkegebouw. Weg is de lelijke gele band langs het dak. Het is een pareltje geworden na de restauratie.

pos_8034918_wm

Van hele andere aard is de vernieuwing van de Bijenkorf. Dat is al enige tijd klaar, maar het mag niet ontbreken, omdat het een grote verandering inhoudt voor sfeer en het aanzien van de St. Jacobsstraat. Benieuwd naar wat er straks met het C&A-gebouw gebeurt. Het wordt door Redevco op de markt gebracht omdat C&A er binnenkort zal vertrekken. Verder in het verschiet de verbouwing van De Planeet, een stukje verderop in de straat.

bijenkorf_8034916_wm

bijenkrof_8034905_wm

Om mee af te sluiten – hij mag niet ontbreken – de Neudeflat. Ook hij is een aantal weken geleden fris uit de steigers gekomen. Zou het al wat opschieten met de verhuring van de 88 appartementen?

neudeflat_8034907_wm

 

 

 

Reacties

 1. Maarten

  Ik moet straks nog bekennen dat het centrum van Almere er beter uit ziet… :/

  We kunnen straks nog steeds niet fatsoenlijk een rondje langs de singel lopen zonder 150 meter door zo’n suf winkelcentrum te lopen. En waarom hebben die twee Duplo blokken aan het Vredenburg niet een normale(statige) entree gekregen wat je wel zou verwachten bij het belangrijkste plein van de stad? Dat rommelige hoekje naar Tivoli-Vredenburg is ook al zo vreemd. Ik vind het weghalen van de brug naar C&A de enige echte verbetering om eerlijk te zijn.

  1. Apostle

   Serieus? Ben je nu al vergeten hoe enorm ellendig het was? Dit is een enorme verbetering, de overkluizing van de singel is wat mij betreft wel het minste deel. Maar goed, veel mensen hebben nogal last van een slecht lange-termijn-geheugen.

  2. Albert

   Wat is nu 150 meter? In Den Bosch kun je kilometers onder de stad doorvaren, dat is een hele happening

  3. Auteur
   HB

   De overkluizing, hoe vervelend de associatie voor velen ook is, kon nog wel eens een serieuze mooiweer-attractie worden voor het leven op en rond het water. Het zal interessant worden te zien of en hoe HC dat gaat uitnutten. Maar dan zal het water volledig hersteld moeten zijn. Dan stroomt het weer en is de kwaliteit beter. Geen stank en dode vis en dat soort dingen.

  4. bashe

   Wat is er mis met de entree? Drie verdiepingen hoog, overduidelijk de ingang. Ik snap deze kritiek niet.

   En 150 meter lijkt me overdreven , maar dat is verder wel terechte kritiek. Als voetganger nog tot daar aan toe, dat je enkele tientallen meters binnendoor moet. Als fietser word je, voor zover ik het kan zien, naar de overkant van de singel gedwongen. Dat stukje onder de looproute door is nu redelijk unheimisch. Hopelijk is dat beter wanneer alle werkzaamheden voltooid zijn, maar ik denk dat de fietser er uiteindelijk bekaaid vanaf komt.

   Tenslotte, het centrum van Almere heeft zijn interessante plekken, maar het stationsgebied van Almere is triestheid ten top. Utrecht doet soms domme dingen, zoals de oerlelijke glazen doos op het nieuwe stationsplein, die pal tegen het golvende dak van de stationshal opgetrokken word. Serieus, wie verzint zo iets, wie keurt zo iets goed? Maar Almere zijn we bij lange na niet.

 2. Mick

  Op het poortgebouw na aardige verbeteringen allemaal. Zelfs nieuwe HC vindt ik goed gelukt als je de hele geschiedenis van de stationstransformatie kent. Weet je wat daar ontbreekt? Zo’n statige dakrand vergelijkbaar met die zoals te zien is op Vredenburg nr 40 ;-)!

 3. herman

  Er zijn echt mooie gebouwen bij gekomen, veel lelijker kon de stad ook niet worden in dit deel en per saldo wordt het echt beter.

  Alleen al die ouwe lelijke jaren 70 ellende blijft deels bestaan, zoals die afschuwelijke grauwe woontoren, het Gildenkwartier of die lelijke witte puist aan de Singel.

 4. Michiel

  Hopelijk wordt er ook nog een keer gekeken naar de begroeiing van de oever van het nieuwe stuk singel. Er is toen gras ingezaaid maar dat heeft als resultaat een lelijke, pokdalige begroeiing opgeleverd met op veel plekken meer zand en aarde (en sigarettenpeuken) dan gras. Zoals op de tweede foto te zien is, zo ligt het er langs het hele nieuwe deel van de singel bij. Het geeft het een nogal armoedige uitstraling eerlijk gezegd. Men had beter grasmatten kunnen gebruiken denk ik.

  Verder is er zeker wel verbetering. Ja het poortgebouw is jammer. Hopelijk geeft het geheel, als straks de glazen “stadskamer” helemaal af is, toch weer iets meer doorkijk. W.b. het Vredenburg, als het plein zelf ook opgeknapt wordt kan het wel mooi worden. Maar kan men niet iets doen aan die idiote videowall van The Sting die de halve eerste verdieping van dat nieuwe blok beslaat? Dat verpest echt meteen de hele sfeer van het plein. Ik liep er laatst ’s avonds vanuit de Lange Elisabethstraat en ik werd gewoon verblind door het licht van dat scherm. Zelfs overdag is het een ongelofelijk irritant bewegend beeld. Echt het equivalent van zo’n vervelende knipperende banner op een goedkope website, maar dan in real life op het belangrijkste plein van de stad. Ik snap niet dat dit mag van de welstandscomissie.

 5. Berend

  Kleine kinderen houden van kip met friet en appelmoes. Meer complexe smaken moet je ze niet voorzetten, die ga je pas op latere leeftijd waarderen. Toch moet ik er niet aan denken als volwassene te moeten leven op een dieet van uitsluitend kip friet en appelmoes.

  Wat ik aan het Poortgebouw waardeer is dat de ontwikkelaar het heeft aangedurfd ons meer voor te zetten dan kip, friet en appelmoes. Het is een gebouw dat echt nergens op lijkt, zelfs de Gherkin is slechts een losse associatie. Het breekt met de conventies van wat een gebouw zou moeten zijn: een ding met gevels, ramen, verdiepingen, een entree…
  Voor mij is het te vroeg het mooi of lelijk te vinden, ik weet het nog niet. Als met een vreemd gerecht dat je voor het eerst proeft. Ik denk dat het kwaliteit heeft, dat het op de een of andere manier “past” in de omgeving waarin het terecht is gekomen. (Vermits je natuurlijk bereid bent die omgeving te zien als een 21ste eeuwse stad die zowel de zeventiende als de twintigste eeuw achter zich laat.)
  Ik bewonder de originaliteit, denk dat het de potentie heeft uit te groeien tot een landmark. En ik snap dat dat onvermijdelijk met controverse gepaard gaat.

 6. TP

  De vierkante versie van de Gherkin staat in Nieuw Welgelegen in Utrecht (MFA Nieuw Welgelegen). In mijn optiek is deze net nog een tikkie lelijker maar veel scheelt het niet.

 7. Rob Schellekens

  Inderdaad, veel verbetering!
  En mooie vergelijking van kip met friet en appelmoes van Berend!

 8. Auteur
  HB

  In de bouwkrant [http://www.cu2030.nl/images/2016-12/bouwkrant-winter-1617.pdf] die zojuist is verschenen staat wat “actuele info” over de planning van HC. Wat er gezegd wordt over het water onder de stadskamer is cryptisch. Is er een lezer die het precies weet? Blijft het water voorlopig zoals het is of wordt er ook een stuk toegevoegd wanneer fase 1 van de stadskamer in bedrijf is?
  Zie ook deze recente motie over toekomstige nieuwe rol van Utrechtse waterwegen:
  http://www.bouwpututrecht.nl/wp-content/uploads/2016/12/motie-253.pdf

  [quote]
  In het voorjaar van 2017 wordt een aantal nieuwe onderdelen opgeleverd.
  Allereerst de twee nieuwe ingangen aan het Vredenburgplein. De bouwsteigers en -doeken zijn er inmiddels weggehaald en de ingangen zijn al goed te zien. Ook een groot deel van de appartementen, die boven de entrees zijn gebouwd, wordt in het voorjaar opgeleverd.
  In die periode is ook de Stadskamer, een van de nieuwe gebouwen boven de Catharijnesingel, grotendeels klaar. De voetgan- gersingang van de parkeergarage onder het Vredenburg krijgt dan zijn definitieve locatie midden in de Stadskamer. Het water in de singel wordt doorgetrokken tot onder de Stadskamer en voorbij het Moreelsepark. In 2020 is de binnenstad weer helemaal omsingeld.
  En last but not least wordt vanaf de zomer van 2017 in fases Het Paviljoen opgeleverd. Dit is een nieuw gebouw met twee
  lagen winkels en horeca, boven de sporen 1, 2 en 3. En dan maar hopen dat het snel lekker weer wordt, want het pand krijgt een dakterras waar je straks een perfect uitzicht hebt over de sporen.
  [einde quote]

 9. Henk

  Er moet eerst nog n brug voor t poortgebouw gemaakt worden volgens de renders. De brug voorbij de catharijneknoop heeft n bouwtijd van 5-6 maanden gehad.

  Hopelijk kan daar eind januari begin februari wel mee begonnen worden, zodra er geen opslag van bouwmaterialen aan die kant meer hoeft plaats te vinden.

  Ze gaan de singel niet vol laten lopen voordat de brug er staat. Waarschijnlijk hangt het daar op en exacte schema’s durven ze niet te geven.

  @ Michiel: kop op joh, gras groeit overal en altijd. Komende zomer zal het alweer n stuk dichter begroeid zijn. Wie weet kan je eens naar n tuincentrum gaan en zaden voor wildbloemen kopen en stiekum inzaaien. Dat blijft in de loop der jaren terugkomen. Heb je zelf n steentje bijgedragen. Das iets wat ik doe. Mijn stukje groen.

 10. Henk

  Edit: wat ik altijd in de documentatie gelezen heb is dat t water tot net voorbij t poortgebouw zou komen dit jaar. De rest is aan de gemeente.

 11. Michiel

  Henk, we zullen zien. Een beetje mooi grasveld heeft echt wel aandacht nodig en is volgens mij niet een kwestie van één keer een beetje zaad strooien en afwachten maar. Maar goed, ik ben ook geen gras-expert en misschien is het komende zomer inderdaad al beter. En zelf wat zaden voor bloemen strooien heb ik ook aan gedacht, wie weet 🙂

 12. Henk

  Gras groeit altijd Kijk eens voorbij de bocht van het nieuwe gedeelte waar de oever redelijk stijl is. Dat is niet echt een ordelijk grasveld, vol met pollen en plukken en bloemen. Ik vind t wel wat hebben. Nog n klein stukje niet te netjes plantsoen. Zonder deskundige te zijn lijkt het mij beter voor de beestjes. Meer plekken om te schuilen en niet om de zoveel tijd n maaimachine die alles dood en kapot maakt.

Reageer