Sijp: sloop aanstaande

In Nieuws door HB8 Reacties

Bijna gestruikeld over een klein bruin beest met een lange staart dat zich van het ene niemandsland naar het andere spoedde. Op klaarlichte dag. Vaak over gehoord maar nooit zelf gezien, zo’n stadsrat. Zijn nieuwe onderkomen is echter tijdelijk. De dagen voor het rijtje woningen aan de Van Sijpesteijnkade zijn geteld. Bouwhekken voor deuren, lege donkere ruimtes met wat afgedankte spullen erachter. De sloopvergunning is al jaren oud en treedt binnenkort in werking. De kapvergunning voor de bomen in de achtertuinen is afgegeven. Nog even en weer een stukje historische stationswijk is verdwenen.

[toevoeging 17-10:] De bouw moet formeel wachten op een herziening van het bestemmingsplan dat voor 26 oktober in de raad is geagendeerd. De herziening maakt het mogelijk om 6000 vierkante meter extra woningen te realiseren, in totaal 31.000. Na vaststelling van het bestemmingsplan start de beroepsprocedure. Te zijner tijd zal de omgevingsvergunning voor bouwen van de concrete bouwplannen worden ingediend. Het zal nog wel een paar maanden duren voordat er daadwerkelijk met de bouw wordt begonnen. Hier de bijbehorende documenten:

Voorstel_6611
1e herziening Van Sijpesteijnkade, Westflank Noord-HOV, Stationsgebied_vastgesteld_1
NL.IMRO.0344.BP1EHERWESTFLNOOR-VA01
Advies van Wijkraad West bestemmingsplan stationsgebied West
Reactie advies wijkraad West ontwerp bestemmingsplan 1e herziening Van Sijpesteijnkade -22 augustus 2016
Besluitenhistorie Westflank Noord per augustus 2016
Memo van Sijpesteijnkade beantwoording toezeggingen
Memo van SijpesteijnkadeBijlageStadscorridor in beeld

img_1122

Wie o wie redt deze magnifieke figuurtjes van de ondergang?

img_1129 img_1128 img_1127 img_1121 img_1125

En dit wordt het uiteindelijk, zie onder. Merk op dat voor de drie (?) woongebouwen rechts langs de kade nog geen planning bestaat. Voor de bouw van de woontoren en het gebouw links ervan is de omgevingsvergunning aangevraagd maar nog niet afgegeven. Wel voor de kap van de bomen en restauratie van het monument, nummer 25. Beelden van de architect, OZ.

woontorensijpesteijn_oz

Met je date chillen onder een tarp op het skydeck. Dit wordt een van de beste nieuwe uitzichten van het centrum.

sijpesteijnkade_oz1 gevelsijpesteijnkade_oz

Reacties

 1. Berend

  Weemoedige foto’s van de bijna verdwenen panden. Maar dat chillen met mijn date op het skydeck wil ik nog wel een keer meemaken 😉

 2. R

  Wat gebeurt er met de oude bouwmaterialen? Oude deuren, kozijnen (mits redelijke staat), ornamenten, daar is een gouden handel in omdat er veel liefhebbers voor zijn. Verprutste huizen kunnen zo wat van hun oude allure terug krijgen, wanneer uit de bijbehorende tijdperiode en stijl deuren enzo worden terug geplaatst. Echter: dan moet de aannemer hier wel aan meewerken. Dus niet gewoon de beuk er in, maar een handelaar een weekend gunnen om alle mooie onderdelen te verwijderen. Tijdens het slopen komen oude balken vrij, daar is ook veel vraag naar. Netjes op een stapel leggen ipv kapot knijpen. Het overige puin kan, mits gesorteerd, worden verwerkt tot vele producten. Maar: dan moet de aannemer hier wil mee aan de slag!

 3. Vos

  Waarom zijn die architecturale renders tegenwoordig allemaal in de schemer gesitueerd.
  Vrolijk ondergaand zonnetje met vriendelijke warme kleuren.
  Het suggereert transparante gebouwen.
  De werkelijkheid is anders. Als het buiten lichter is dan binnen, blijft er van die transparantie weinig over.
  Dan veranderen de glasgevels in grijze vlakken. Ik heb hier al vaker op gewezen.
  Het zou BU sieren als ze die schemer dingentjes zouden weigeren en alleen renders accepteren in vol daglicht.
  Immers het ‘magic hour’ duurt hooguit een uurtje als het weer mee zit.
  Ontwerp eens een gevel die er dag en nacht goed uitziet, in plaats van een uurtje per dag.
  Maar dat is moeilijk….

  1. Manduca

   BU heeft totaal geen invloed op welke renders er wel of niet gemaakt worden. Ze zijn geen partij in de ontwikkelingen (met uitzondering wellicht van het Daalsepark :)), alleen maar een bron van onafhankelijke berichtgeving.

  2. Auteur
   HB

   Als renders door het gebruik van het licht niet realistisch zijn plaatsen we daar doorgaans kritische noten bij. Idem het overdadig gebruik van glas wat in de praktijk meestal gespiegelde lucht oplevert in plaats van doorkijkjes naar het interieur. (HR-glas heeft tegenwoordig drie lagen en spiegelt dat het een lieve lust is.) We nodigen lezers uit om ook scherp te blijven. Onze intentie is om alle renders waar we de hand op kunnen leggen te publiceren, ongeacht bron of kwaliteit.

 4. TP

  De Seijpesteijnkade is nu een mooi rijtje, zeker als je het zou opknappen en de hoogbouw er achter zou zetten. Vind de plaatjes toch een beetje favela architectuur voor gevorderden. NH, het Seijpesteijnkantoor en het nog te realiseren Westplein viaduct lijken voor het gemak vergeten, en de belichting klopt inderdaad niet, gevels zijn op het noorden.
  Maar,
  Positieve noot 1: dat skydeck is natuurlijk wel erg tof!
  Positieve noot 2: hier wel zie je hoe mooi een doorlopende nieuwe Seijpesteijn / Leidsekade zou kunnen worden

 5. Herman

  Normaal gesproken zal dit rijtje weinig aandacht krijgen, er is weinig bijzonders.
  Toch wordt het bijzonder en krijgt het veel aandacht en dat alleen maar omdat het het laatste rijtje is.

  De nieuwbouw ziet er ongelooflijk rommelig uit, verzameling torens.

 6. Arno

  Het zij nogmaals gezegd : Utrecht gaat er weer op vooruit. Maar niet heus. Na de klootzakken van Bredero en dochterbedrijf Empeo ( al amper 10 jaar na de oplevering van HC failliet )die de Stationswijk naar de knoppen hebben geholpen, is het zeker niet beter geworden. Utrecht vooruit in de vaart der volkeren! Nou wat je vooruitgang noemt. Het gebied waar vroeger de oude Stationswijk stond heeft nu de uitstraling van een diepvries. Je wilt er nog niet dood gevonden worden. Chapeau!!!

Reageer