Sloop Noordertunnel

In Nieuws door HB8 Reacties

De kleurige en bijzondere badkamerglastegelwand van de Noordertunnel zal er binnenkort niet meer zijn. De sloopvergunning is aangevraagd en afgegeven.

Afgehandelde omgevingsvergunning, het slopen van delen van de Noordertunnel en het bouwen van een keerwand, Noordertunnel te Utrecht, HZ_WABO-16-23548

De nieuwe ingang komt in het Noordgebouw. Er zal voorlopig een tijdelijke toegang worden gebouwd. Als de oude ingang bij Mediamarkt weg is, komt er ruimte voor het vernieuwen van de plint van HC. Ook wat er nog restte van de atoomschuilkelder zal verdwijnen. Cu2030 maakte er een filmpje over.

Hier onze eigen foto’s die Rob jaren geleden maakte.

Reacties

 1. Thomas

  Dat de tunnel verbouwd zou worden wist ik. Maar dat de lichtmuur weg moest wist ik niet. Jammer, maar wel begrijpelijk. Ik vind die glazen lichtgevende muur mooi passen in die tunnel. Als je tijdens koude winterochtenden langs het blauwviolete licht loopt, voelt het een beetje als een zonnebank. Instant lichttherapie ;-). Het effect werd al een beetje teniet gedaan door de veel sterkere ledlampen die onlangs aan de andere zijde werden opgehangen.

  Benieuwd naar het ontwerp van de nieuwe entrees. Hoop dat het zorgvuldig wordt gedaan, met oog voor menselijke maat. Dat maakt deze route juist zo aantrekkelijk tov de stationshal.

  De schuilkelder-installaties worden verwijderd en komen elders terug. Tja. Klinkt een beetje als de Vredenburg-funderingen ;).

 2. Dirk

  Jammer dat de ingang bij de mediamarkt weg gaat. Het betekent dat er nog meer loopverkeer expliciet via hoog catharijne gestuurd wordt en dat maakt de positie van Kleppiere alleen maar sterker. En hoe sterker ze zijn, hoe meer bezwaarschriften er in de rondte gaan om geld uit iedereen te persen voor parkeerplekken en concurrenten dwars te zitten.

  Zowel Prorail, als de gemeente zouden dit tegen moeten gaan en actief looproutes om HC heen moeten ontwikkelen.

  1. Apostle

   De ingang verschuift dus een stukje tegen het spoor aan, tot de bouw van het Noordgebouw is daar een tijdelijke entree. Je hoeft dus niet via HC, de Noordertunnel blijft toegankelijk. Zodra de fietsenstalling Stationsplein Oost klaar is kan je vanuit daar rechtstreeks naar de middentunnel.

   1. Dirk

    Ja, de uitgang verplaatst dus meer richting stationsplein (waar de oude fietsenstalling zat) en leidt weg van de looproute richting Tivoli Vredenburg.

    Ik heb het bewust niet over ingang. Dat komt wel goed. Het belangrijkste is , wat mij betreft, dat de gemeente en prorail ook een uitgang faciliteren die de looproute richting Tivoli Vredenburg op de kaart gaat zetten, inclusief bewegwijzering.

   2. Apostle

    Ja, qua looproute is het momenteel dramatisch, die loopt officieel langs de gevel van het Gildenkwartier maar in de praktijk loopt de helft van de voetgangers over het al overvolle fietspad wat ook nog eens half vol staat met fietsen.

 3. Berend

  Het verschuiven van de ingang van de Noordertunnel is volgens mij een grote verbetering. De huidige ingang naast de Mediamarkt is onlogisch en onbegrijpelijk. Heus: ga er maar eens een kwartiertje naast staan, zie de verdwaasde gezichten van buitenstaanders, ervaar hoe veel mensen je de weg vragen. En probeer maar eens uit te leggen hoe je hier vandaan het station of Hoog Catharijne in komt…
  In de oude situatie had deze tunnel het voordeel dat je ook onder het autoverkeer, de tram en het busstation door kon lopen. In de nieuwe situatie zal dit voetgangersgebied zijn. De nieuwe ingang komt daar waar je hem intuïtief zou verwachten.

  De verlichte glastegelwand is zeker mooi. Maar er zijn geen unieke of kostbare materialen in verwerkt, het is meer het idee dat zeer de moeite waard is. Dat idee zou wat mij betreft schaamteloos gekopieerd mogen worden. Er zijn in het stationsgebied vast nog wel wat plekken die zich daar voor lenen 😉

  1. Dirk

   Ja eens het is op dit moment compleet onduidelijk waar de uitgang bij de huidige noordertunnel naartoe leidt. Bewegwijzering is een groot probleem (ook vanuit het station zelf). De gemeente moet veel duidelijker de drie looproutes gaan neerzetten.

 4. BasHe

  Gegeven de wurggreep van HC is deze oplossing redelijk slim. Als je HC niet door wil op weg naar de binnenstad, dan pak je de Noordertunnel. Noordergebouw uit op het stationsplein, flauw bochtje links, flauw bochtje rechts en je bent op het Smakkelaarsveld. Dan kan je langs links langs TiVre richting Bijenkorf en het Neude of rechts langs TiVre naar Vredenburg.

Reageer