Een ander Noordgebouw

In Nieuws door HB5 Reacties

Hoe blij zouden de bewoners van Gildeveste geweest zijn als ze deze als overbuurman zouden hebben gekregen? Het is een ontwerp van MVRDV in opdracht van Provast uit 2013 dat de eindstreep niet heeft gehaald. Gemengd programma zonder wonen. Maar qua landmark-karakter is het wel een topper. Maar dan had Gildenkwartier wel plat gemoeten, laten we wel wezen. Esthetisch niet te handhaven. Misschien moet dat sowieso maar’s worden overwogen. Een schone lei. En dan bouw je er wat nieuws dat hoger is dan het huidige Noordgebouw-ontwerp. En dan moet je je bij de Raad van State verantwoorden waarom je de euvele moed had dat juist dáár te doen. We voegen dit ontwerp graag toe aan de BU-timeline. Voor later.
Noordgebouw_MVRDV4 Noordgebouw_MVRDV3 Noordgebouw_MVRDV2

 

Reacties

 1. Atilla Vigh

  Eens. De meeste gebouwen gebouwen (zowel woningen als kantoren) boven niveau 2 van HC zijn van een tiental eigenaren.
  Nu heeft Kleppiere gemeend om HC uit te breiden en op te knappen. Ze hebben delen van de kantoren boven de Gildenkwartier aangekocht om het voorzetgebouw te bouwen. Het zou natuurlijk heel mooi zijn als Kleppiere al die andere aftandse kantoren en woningen ook koopt en ze opnieuw ontwikkeld. Straks hebben we tot niveau 2 een strak nieuw HC en daarboven dat ratjetoe van gebouwen dat in de jaren 70 is neergezet, die nou niet echt de schoonheidsprijs verdienen. Ze steken slecht af bij al het nieuwbouwgeweld dat er om heen word ontwikkeld (zoals het Noordgebouw). Het zal zo ie zo al lastig zijn om dat specifieke vastgoed in het stationsgebied te verhuren.

 2. Karel Baas

  De woningen zijn van meer dan 30 eigenaren. In de jaren 80 heeft Corio al geprobeerd deze allemaal te kopen in verband met het UCP, de voorloper van het huidige plan. Dit is eind jaren 90 weer terg gedraaid en de woningen zijn weer verkocht. Het is toch moeilijker dan je denkt om iedereen op één lijn te krijgen én voldoende budget te vinden om alles op te kopen, te slopen en opnieuw te ontwikkelen. Hiervoor zijn tientallen miljoenen nodig en het zal op onteigenen uitdraaien, dat kost jaren.

  Overigens hebben de bewoners al meerdere keren een verfraaiing uitgewerkt en voorgesteld. Hierbij worden de gevels van heel de gildeveste vergroend zodat je een prachtige gevel krijgt en het huidige bruine smoezelige uiterlijk weg is. Dat plan is echter nooit uitgevoerd… iets met budget en onwil geloof ik.

 3. Maarten Rooijmans

  Tijdens een (maandelijkse) tour die de gemeente houdt door de stad ging ik met de gids een discussie aan over de bruine gevel van Gildeveste. Hij wimpelde dit af en zei dat ik maar de politiek in moest gaan, wat hij beslist niet meende

  Ik ben blij om over dit onderwerp op bouwpututrecht lees.

  @Herbert: vanavond vroeg ik Ilke van Engelen, die gepitched had over het maaiveld, waarom we zo weinig horen over prefab gevels of prefab plinten die je tegen bestaande (hoge) gevels aan kunt zetten, en zodoende een hoop lelijkheid kunt wegwerken. Het antwoord was dat er technisch veel mogelijk is, maar dat door regelgeving en allerlei bouwbesluiten zoiets vooral als tijdelijk oplossing kan dienen. Ook vroeg ik haar, met het oog op alle nieuwbouw aan de westzijde, of niet alleen een plintenorganisatie, maar ook plinteneigendom mogelijk is, en dit los van de projecteigendom van de rest van het gebouw te ontwikkelen. Volgens haar ook mogelijk, maar organisatorisch en juridisch een ingewikkelde klus. We uitten allebei twijfels over kwaliteit van de plint van het nieuwe WTC, maar dat terzijde.

  In bepaalde opzichten zou er ooit toch iets (betaalbaars) met Gildeveste mogelijk moeten zijn
  In elk geval fijn dat jullie dit onderwerp in de picture houden!!
  Vooralsnog ga ik uit van de onmogelijkheden, maar feit is wel dat dit onderwerp leeft bij veel mensen die ik erover gesproken heb.

  1. Auteur
   HB

   @Maarten: Even hardop denkend. De plinten van Gildenveste zullen in het kader van de HC-renovatie worden dichtgezet en waar mogelijk geactiveerd. Dat zal al een ander beeld opleveren. Het is een begin. Het oude kantorendeel, waar Rabobank zat, zal over enige jaren weer de (huur)markt op gaan. Ik kan me voorstellen dat daarbij ook (gevel)renovatie plaats moet vinden om de boel marktconform te kunnen aanbieden. Dat zijn de middenlagen van het complex, tussen Mediamarkt en de appartementen. Dan moet het toch niet moeilijk zijn om ook de appartementen erbij te betrekken?
   Karel Baas zal vast weten hoe kansrijk deze route is, gezien VVE-perikelen ed.

Reageer