Bomen in bakken en meer

In Analyse, Nieuws door HB14 Reacties

Veel groen in de openbare ruimte moet het doen met beperkte wortelruimte. Het lijkt een trend te worden om groen toe te voegen op een wijze zoals een flatbewoner zijn balkonnetje gezellig maakt. Architecten tekenen groen in waar het maar uitkomt of leuk staat. Ook het Stationsgebied gaat daarin mee, bij gebrek aan ruimte en helaas ook aan ambitie. Grote delen zijn nog in ontwikkeling, sommige zijn al klaar. Wat is ons perspectief? BU heeft door middel van een fotoinventarisatie de tussenbalans opgemaakt.

Klimaat en leefbaarheid

Klimaatverandering, leefbaarheid en groenambitie. Daar draait het hier om. Het ene is een feit. De andere, tja. Overal waar beton in de grond zit of waar het maaiveld met beton naar +1 wordt getild, kan een boom of struik niet vrij wortelen en moet hij in een bakconstructie. En dat maakt hem kwetsbaar. Bovendien beperkt het hem in de groeimogelijkheden.

Geen volle grond beschikbaar

Dat betekent dat op het Vredenburg, noch op de Vredenburgkade bij het terras van Het Gegeven Paard, bomen in de volle grond kunnen staan. De TiVre-trappen zijn een kleine hel op tropische dagen. Het water reflecteert, de zwarte parasols dragen op hun eigen manier zelfs nog bij ook aan de opwarming. Grote bomen zouden zoveel kunnen toevoegen voor het karakter, maar ze zullen er nooit meer groeien. Het uitgestrekte Stationsplein Oost moet het ook met bomen in bakken doen. Het nieuwe Jaarbeursplein krijgt alleen volwassen bomen buiten het contour van de enorme parkeergarage. Aan de randen dus. Op het westelijke forum zijn een handvol bakconstructies ingetekend. De ambitie van een beplanting zoals op de Newyorkse High Line moet je er zelf bijdenken. De OV-terminal inclusief de (bus)perrons is honderd procent natuurvrij. (Als we de designerkamerplanten van de horeca even niet meetellen.)

Beheerssysteem

Laten we de frustratie over de ontbrekende ambitie rondom vergroening in stationsgebied fase 1 parkeren en kijken naar wat de huidige voorstellen wel opleveren. Alleen grotere en duurdere bomen krijgen een beheerssysteem met water en voeding. Denk daarbij aan de bomen op de Moreelsebrug. Het is een tonnen kostende voorziening die de bomen eigenlijk vooral esthetisch uitnut. De kleinere, struikachtige aanplant in bakken op andere plaatsen, is aan zichzelf overgeleverd. En daar dreigt het mis te gaan. We hebben een fotorondje gemaakt waarin we de goede voorbeelden en de zwakke plekken tonen.

Groeninitiatieven

Om met de goede te beginnen: aan de randen van het stationsgebied zie je de ontwikkeling van actieve parken met behoud van bestaande volwassen bomen. Dat is de inzet bij plantsoen Paardenveld en het ontwerp van de Initiatiefgroep Daalsepark, dat deze week wordt gepubliceerd en afgelopen vrijdag aan het college is aangeboden. De Croeselaan zal straks een groene ader zijn met een uitwaaier naar het nieuwe woongebied Jaarbeurskwartier/Croeselaan. De Ontwikkelgroep Lombok Centraal pleit bij de herontwikkeling van het Westplein voor een stevige toevoeging van groen. Ook het singelherstel biedt veel mogelijkheden, met uitzondering van de Catharijneknoop.

Fase 2 repareert

Maar met name op de as HC-OVT-Jaarbeursplein gaat het qua groenambitie, wat BU betreft, volledig mis. Die is er gewoonweg niet. Niets op de grond, (bijna) niets op de daken, niets aan de wanden. Het is niet voor niets dat in de structuurvisie stationsgebied fase 2 het Healthy Urban Living zoveel nadruk krijgt. De catharsis. Er is veel te repareren. De Moreelsebrug mag blijven, maar laat het geen trend worden. Je zet pas bomen in bakken als je ze klein wilt houden. Hou er dus gewoon mee op.

BroodnodigeVerkoeling

Languit in het gras onder een gezonde grote boom, terwijl om je heen de stad tot bijna 35 graden verhit. Healthy Urban Living…

HagelBuurtBomen

Aan de randen van de werkzaamheden ontspringen een handvol bomen de dans. Bij paviljoen POP staan nog enkele iepen. De kans dat deze kunnen blijven staan is zo goed als nul.

IepenGekaptVerdomhoekje

Alle monumentale iepen zijn weg. Het Verdomhoekje lijkt zo wel een arm Engels mijnwerkersstadje.

OndergrondOngeschikt

Ondergrond is volledig beton: geen ruimte voor wortels.

JaarbeurspleinKelders

Ook hier: boven het contour van de garage zijn geen grote bomen meer mogelijk.

NatuurvrijeOVT

Zelfs de olijfbomen in de roze potten lijken uit de stationshal verdwenen te zijn. Het ruimteschip OV-terminal Utrecht is honderd procent natuurvrij. Clean. Efficiënt.

ForumBakkenTreurnis

Treurige slachtoffers van de droogte (?) op een van de meest iconische plekken in het stationsgebied. Schiet hier de zorg tekort?

ForumGroenGeprojecteerd

Toefjes groen in bakken.

Moreelsebrug

Bomen aan de intensive care.

HitteEilandInDeMaak2

Braadpan TiVre. Op impressies staan bomen. Helaas is de ondergrond volledig beton. Dat wordt gesleep met bakken vol struikjes.

VergetenTeKappenCroeselaan

Vergeten te kappen of te vuur en te zwaard verdedigd?

TijdelijkParkCroeselaan

Tijdelijk park aan de Croeselaan met van elders aangevoerde overblijvertjes. Ook deze hebben het niet gemakkelijk.

Bomen in bakken: als je ze niet verzorgt, laat het dan alsjeblieft.

Verdroogde haagbeuk (?) in bakken op de oude fietstunnel onder het Westplein. Volgens Stadsbedrijven hebben ze deze niet in beheer. Maar wie dan wel?

VolleGrondKadebeplanting

Het singelherstel levert wel kwalitatief groen op. Bomen met toekomst.

Reacties

 1. André Veenbrink

  Eén ding begrijp ik niet: die oude fietstunnel onder het Westplein kan toch gevuld worden met grond? Dan kan daar vast wel iets groeien!

  1. André Veenbrink

   En als je er een paar fikse bomen in laat groeien wordt die tunnel ook nog eens gratis gesloopt door de wortels!

 2. BasHe

  Ik stel me het dak van de stationshal met groen begroeid voor. Hoe mooi zou dat zijn? In plaats van een overmaatse sporthal rijd je met de trein een stel lage heuvels binnen. Past sowieso beter bij het Hobbitdorp Utrecht.

 3. Marcel

  de bomen in de OV-terminal waren toch al hartstikke nep, ik heb eens een man met het lijmpistool kleine takjes met blaadjes aan de grote stronken zien vastlijmen ;-))

  1. Auteur
   HB

   Als het nep was, waarom zagen ze er dan zo verdrietig uit? Meestal zijn plastic planten larger than life.

 4. WP

  Het zou wel mooi zijn als er nog even opnieuw wordt gekeken naar de High Line in New York inderdaad. Als ik de plaatjes bekijk van de High Line moet dat toch niet zo moeilijk zijn. Met name de overgangen van de bestrating naar de beplanting zijn prachtig en een mooie weerspiegeling naar het spoor. Geen bakken, maar geleidelijke overgangen.

 5. Johan

  Weet iemand waarom die iepen bij het verdomhoekje eigenlijk zijn gekapt? In de omgeving westplein is bijna alles gekapt, terwijl daar toch prima bomen kunnen groeien.

 6. Johan

  PS: Op de plek waar nu de bussen en trams staan bij het jaarbeursplein zijn toch prima bomen te planten.

Reageer