Paniek!

In Nieuws, Reportage door HB7 Reacties

twitter trendingSpanning! Sensatie! Wacht eens even, de komkommertijd is toch voorbij? Dit is te leuk om geen plekje op BU te geven. Hoog Catharijne trending op Twitter. Erg leuk om de droogkomische tweetjes te lezen, waaronder die van de uitvoerder van BAM, Robin Kroesen, beter te verteren dan de zure rants  onder het DUIC-stukje. RTV-Utrecht beent de hype tot het bot uit door de Toren van Pisa-architect om een quote te vragen. Is het werkelijk veilig? Twee landelijke kranten maken er hun beste clickbait-koppen van. Het Poortgebouw al landelijk nieuws lang voordat het klaar is. CU2030 gooit er een ontwapenend gedichtje tegenaan, wat moet je er ook anders mee.

Maar wie was toch die wakkere burger die als eerste geschrokken naar boven wees? Een plausibel antwoord komt van de mannen van BAM, die het dagblad Cobouw om opheldering heeft gevraagd. Projectdirecteur Ron van der Horst denkt aan een “dronkemans-actie van een clubje studenten”, het is introductietijd nietwaar. Deze kolommengevel was namelijk al twee weken zichtbaar en niemand die er zich over verwonderde. Robin Kroesen vermoedt dat het telefoontje naar de politie is gepleegd vanaf het terras van TivoliVredenburg. De bouw heeft geen vertraging opgelopen, aldus het geruststellende bericht.

ROFLOL, dat is de beste samenvatting van de hele hype wat ons betreft.

duic  nos sensatie AD rtvu telegraaf

Om af te sluiten wat eigen beeld, 24 augustus geschoten.

Reacties

 1. Atilla Vigh

  Overigens ook triest dat onze vrienden met het wapen, ook alles serieus nemen.
  Daar moeten we eerst eens met ophouden. Ik neem de politie enigzins serieus als het om geweld of het verkeer gaat.
  Maar van bouwen heeft Jan met de pet met 4 jaar MAVO een cursus snelrecht natuurlijk geen verstand.
  Ik ben benieuwd hoeveel rare berichten nu weer worden nagetrokken omdat er “bezorgde burger” is die complete onzin uitkraamt.

  Bijzonder te lezen (en ben zelf ook reaguurder op DUIC) dat iedereen nu pas gaat reageren op het ontwerp (terwijl dit al jaren bekend is).

 2. Berend

  Beeldbepalende gebouwen horen controversieel te zijn. De “kleyne luyden” zijn nu eenmaal niet bereid of in staat echte vernieuwing in één keer in hun hart te sluiten.

  Dergelijke berichten doen mij dan ook steeds meer geloven dat Utrecht met het Poortgebouw wel degelijk een topper heeft die zich kan meten met, bijvoorbeeld, de Rotterdamse Markthal. 🙂

  Dit is hoe Geert Grote het een tijdje geleden zei over een andere Utrechtse beeldbepaler: “de toren [diende] geen algemeen nut en was, als een tweede toren van Babel, een symbool van trots en verspilling, slechts bedoeld om de ijdelheid te strelen en de bewondering van bezoekers te wekken.” Hij voorspelde een rasse ineenstorting en meende de eerste scheuren al te ontwaren.
  (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dom_van_Utrecht#Kritiek_van_Geert_Grote)

 3. Henk

  Iets meer respect voor de politie. Het is n bijzonder zware baan. Zeker in n land waar niemand zich ook maar iets ergens vanaantrekt. Het kan gewoon standaard procedure zijn, waar de diender zich aan heeft te houden.

 4. Zonnewende

  @Berend
  Tuurlijk moet ik eerst even afwachten tot het af is. Maar de Markthal is wat mij betreft toch écht van andere allure. Twee sterke punten:

  1. De enorme en hoge glazen gevel waardoor je dwars door de Markthal heen kan kijken. Daardoor lijkt e hal meer een open hoge overkapping, dan een gebouw.
  2. De enorme muurschildering. Die is van buitenaf al te zien en maakt het een groot schilderij, in plaats van een gebouw.

  Het Poortgebouw mist beide kenmerken. Het timmert de zichtlijn over de Singel helemaal dicht en mist het schilderij-effect.

  Een Markthal op die plek had stukken beter geweest. Beter goed gejat, dan slecht bedacht.

 5. Atilla Vigh

  @Zonnewende
  Hartstikke leuk hoor die Markthal, wel eens met de ondernemers gesproken die daar een zaak hebben. Ze verdienen geen droog brood. Ik verwacht binnen een paar jaar grote leegstand. Nederlanders kopen gewoon niets (“kijken, kijken en niets kopen”).
  Alleen met een mooi gebouw ben je er niet. Dat is wat gemeenten niet begrijpen. Commerciele ruimten (gewoon winkels) in principe niet door alleen de entourage, maar er moeten wel betalende consumenten zijn. Nu licht die Markthal in R’dam op een minder gunstigere plek, dan dit gebouw in Utrecht. En met alle respect de gemiddelde Utrechter is draagkwachtiger dan de gemiddelde Rotterdamer. Het is te hopen voor Kleppiere (en ook de gemeente Utrecht): ik ben benieuwd over een paar jaar (na de opening van het nieuwe HC) hoeveel leegstand we hebben.

Reageer