Nighthawks

In Analyse, Nieuws door HB9 Reacties

Edward Hopper schilderde in 1942 zijn iconische werk Nighthawks, nachtbrakers. De overeenkomst met de sfeer op het barniveau van de nieuwe OV-terminal vonden we treffend. Als je Bar Centraal ‘s nachts fotografeert wordt de gelijkenis vast nog beter.
In de gesloten glazen tentjes van het eerste niveau zitten weliswaar bezoekers, maar de ruimten er omheen zijn weinig uitnodigend en nagenoeg niemand strijkt er neer. Terwijl de hal bruist van de passanten ligt het barniveau er verloren bij. Dat moet duidelijk nog tot leven komen. Benieuwd of dat gaat lukken en wat daarvoor uit kast wordt getrokken. Er zal een flinke concurrentie ontstaan met de tentjes die straks in het HC-paviljoen op het plein en in het Noordgebouw om de gunst van dezelfde reiziger strijden.

BarCentraal_OVT

Reacties

 1. Utrechter

  2 gebeurtenissen die voor een impuls zouden kunnen zorgen: de verplaatsing van het busstation waardoor er veel meer reizigers door de OVT gaan lopen. En ten tweede definitieve trap naar dit gedeelte.

  Twee noodmaatregelen om de 1e verdieping meer aantrekkelijk te maken: roltrappen vanuit de hal a la Den Haag naar de 1e etage en ten tweede een trapverbinding tussen de interwijkverbinding aan de buitenzijde met de bovenverdieping zodat de bovenverdieping ook de passanten meepakt die gewoon van Jaarbeursplein naar Hoog Catharijne lopen.

 2. Naam

  En waarom zouden die passanten die omweg maken? Mogelijk lukt dat door het daar gezelliger te maken, maar daar ligt, optimistisch geformuleerd, wel een uitdaging.

  Die interwijkverbinding ligt behoorlijk beschut, dus het aantal dagen dat het weer mensen naar binnen jaagt zal ook beperkt zijn.,

  Ik vermoed daarom dat je die interwijkverbinding moet afsluiten _en_ het station met poortjes moet afsluiten eer het zo ver komt. Als de poortjes dicht gaan (zit dat überhaupt nog in de planning?) kan de horeca boven wel een functie krijgen voor wachtende afhalers en uitzwaaiende wegbrengers.

  1. Utrechter

   De poorten worden bijna opgebouwd. De aankondiging is er al. Of de ingebruikname van de poortjes qua tijd samenhangt met de verplaatsing van het busstation weet ik niet.

   1. Manduca

    Sterker nog, ze worden op dit moment geplaatst. Ze zijn nu bezig bij de zijingang vanaf de traverse en achter de toiletten/nieuwe broodzaak.

 3. Herman

  De bovenverdieping is bedoeld voor bezoekers/passanten die iets meer tijd hebben.
  De snelle overstappers gaan niet naar boven.

  Vraag is of er genoeg mensen zijn die de tijd hebben en de behoefte hebben om boven in de hal te willen verblijven?

  Ondertussen lijkt er wel erg veel horeca in en rond het station te verschijnen, als je de definitieve situatie met die van 5 jaar geleden vergelijkt dan is er een enorme toename.

 4. Joost

  Vergeet niet dat er steeds meer informeel overleg plaatsvindt rond het station. Daar zijn deze horeca plekken prima voor. Nu zitten veel mensen in Zeyn of stiekem bij de gemeente Utrecht op de 6e verdieping.

  1. R

   Exact dat. Zelf vind ik het super om tussen de bussen en treinen in even een vergadering te kunnen beleggen met een werkgroep van 4-6 personen. Deze rustige bars zijn daarvoor perfect. Overigens, de Betonbar heeft enkele vergaderkamers! Flexwerken hoort mijn inziens zeker thuis op een OV-knooppunt van deze grootte.

   Hiernaast is er een groot verschil tussen formele horeca zoals de Betonbar (voor flexwerkers) en bijvoorbeeld de Starbucks. Die laatste is met luide muziek en schreeuwende barista’s nu niet bepaald geschikt om even te overleggen of te werken. Om echt aan de slag te kunnen heb je meer rust nodig. Het kan dus lijken alsof er veel horeca is, maar doordat nieuwe doelgroepen worden aangeboord is er gewoon ook meer vraag. Voor het type horeca wat alleen om plezier en snel genot draait zie ik niet snel een toename; daar hebben we idd al veel van op en rond het station. Voor nieuwe vormen van horeca is echter nog meer dan genoeg ruimte.

   Proefballonnetje: wanneer komt er een mensa op het station? Voor forenzen is een groot open buffet in combi met vergaderplekken echt een must.

 5. Berend

  Het Horeca-balkon van Utrecht Centraal heeft één kwaliteit die je op weinig stations in die mate zult aantreffen, en dat is uitzicht. Je kijkt uit over de hal én over de sporen en daar is voortdurend van alles in beweging. Het is een kwaliteit die de vorige hal ten enen malen niet had. De grote glazen wanden maken wel degelijk een verschil.
  Natuurlijk keek je tot nu toe vooral tegen de bouwstellingen aan die inderdaad weinig opwindend zijn. Maar als die één keer weg zijn…

 6. carel

  ik hoop dat dit ook niet een fout is die bij de bouw van het HC in het begin ook zo was, op hogere niveaus, ook winkels die in de loop van de tijd zijn afgesloten, zoals bij het oude Muziekcentrum, de Traverse

Reageer