Sloop van de Knoop

In Nieuws, Reportage door HB5 Reacties

Het werk wordt voor een groot deel door hekken aan het zicht onttrokken, maar het gedreun van de pneumatische hamers van Beelen in het karkas kan niemand ontgaan: de glazen kantoordraak Luitenant-Generaal Knoopkazerne wordt ontmanteld. Het regent puin, er dwarrelt isolatieschuim.
De realisatie van het Rijkskantoor De Knoop is atypisch voor het stationsgebied. Misschien komt dat omdat het Rijk de regie heeft of dat de architect er een hand in heeft gehad. Geen totale sloop, maar ontmanteling en hergebruik van de meeste betonnen constructiedelen. Een deel van de glazen borstwering krijgt een herbestemming in een paviljoen aan de Croeselaan. De platanen op de parkeerplaats zijn niet gekapt maar tijdelijk uitgeplaatst door Van Ginkel. Dat geldt ook voor drie stekelbomen op het voorterrein. Bij dit bouwproject heeft BU voor het eerst het idee dat niet alleen lippendienst aan duurzaamheid wordt bewezen, maar er ook naar wordt gehandeld. En er wordt ook met ouderwetse spierkracht gesloopt. Dat is toch wel het allerlekkerst, rammen met een grote hamer. Hieronder wat foto’s van vandaag.

En voor wie er niet genoeg van kan krijgen, hebben we een quasi live beeldverslag hier, waar je vervolgens dit ziet:

WebcamKnoopBouw

Het is een mooie uitsnede, met de zon mee gefilmd. Dat kan een leuke timelapse opleveren.

Reacties

 1. Herman

  Het gebouw (voormalige kantoorruimte) waarin nu C&A is ook hergebruikt. De verdieping is zelfs opgehoogd omdat een winkel een hogere ruimte nodig heeft dan een kantoorpand.

 2. frits

  Wat gebeurd er eigenlijk met de enorme bunker die daar onder de grond zit? (Want gezien zijn voormalige functie heeft De Knoop toch minstens onder de grond zitten wat ook boven de grond zit)

 3. Auteur
  HB

  Goede vraag. Ik ben er nergens iets over tegengekomen noch heb ik er over gehoord. Iemand?

 4. Peter

  Helaas, minder spannend, maar er zit geen enorme bunker onder de grond. Wel een flinke kelder, die wordt gebruikt voor de nieuwe luchtbehandelingsinstallaties.

 5. Maarten

  Ik heb er jaren gewerkt. Het was een syf gebouw. Met een paar leuningen erbij hadden ze er een bejaardenhuis van kunnen maken.

Reageer