Behoefte aan groen is tijdloos

In Nieuws door HBReageer op dit artikel

Weekend, tijd voor wat luchtigs. We denken dat voldoende stadsgroen iets is wat ons nu, in onze moderne tijd van klimaatverandering en ongebreidelde stedelijke groei, aan het hart gaat. Mis. Stedenbouwkundigen hebben er al veel langer oog voor, want het is een elementaire menselijke behoefte. Kijk naar deze kaart die Utrechtse stadsplanners rond 1935 opstelden. Oog in Al is net gebouwd, een stukje Tuindorp is al te zien maar het Buurtstation is nog in bedrijf, dat zou in 1937 sluiten.
Donkergroen is park en toegankelijk plantsoen, lichtgroen is ontoegankelijk plantsoen en rood zijn de woonwijken die volgens de stadsplanners onvoldoende voorzien zijn van parkrecreatie. Er is wel wat verbeterd sindsdien (Bethlehemweg, Noordse Park), maar wijk noordwest is nog steeds karig bedeeld.
Klik op de kaart om details te zien.

StadsplattegrondUtrechtGroendichtheid1935

Ben je ook in bezit van een bijzondere historische kaart, laat het BU weten. Het is leuk en leerzaam om deze hier te delen.

Reageer