Utrecht in de koude oorlog

In Nieuws door HB7 Reacties

Het is weekend, tijd voor iets luchtigs: de koude oorlog. Het Russische leger was een fanatieke kaartenmaker. Van de hele wereld (althans van dat deel waar ze iets van te duchten hadden of wilden veroveren) maakten ze stafkaarten. De stad Utrecht hoorde daar ook bij. Op de zeer onderhoudende site Atlassen.info kwamen we twee pareltjes tegen, gemaakt in de jaren zestig en zeventig. Wat knip en plakwerk onzerzijds leverde onderstaand resultaat op.

Vraagje: weet iemand het verschil tussen geel en bruin? Paars kunnen we alvast verklappen. Dat waren interessante gebouwen, plaatsen van lokaal bestuur, potentiële hoofdkwartieren en plekken om manschappen onder te brengen. Maar die andere kleuren, raadselachtig…
Even groter klikken en veel kijkplezier!

RussischeKoudeOorlogStafkaartUtrecht

De bron van deze kaart vormen twee stafkaarten. Deze vind je hier: noord en zuid.

De uitgelichte foto is generaal Orlov, een baddy uit Octopussy.

Oh ja kinders, Station Utrecht was ooit een atoombunker. Voor het geval Brezjnev op de rode knop drukte.

Reacties

 1. Anoniem

  Geel (op de onderste helft een stuk witter, vooral linksonder) lijken alle buitenruimtes te zijn, en bruin de gebouwen; dat suggereert dat er in Wijk C niet veel overeind stond op dat moment. Militaire gebouwen zijn in groen aangegeven, waaronder het CMH, nu Karel V; ook de posterijen (“potsjtamt”) vielen daar blijkbaar onder.

  Liep de Leidsche Rijn niet mooi strak rechtdoor? Hij lijkt hier een beetje getrapt vanaf het Westplein.

 2. Michiel

  De kaart lijkt eerder uit de (vroege) jaren ’70 af te stammen in plaats van de jaren zestig. Om te beginnen staan er gebouwen uit begin jaren ’70 op de kaart – zoals bijvoorbeeld het Beatrixgebouw. Maar wat helemaal opvalt, is Lunetten: de paar ingetekende woningen aan de westkant zijn volgens de BAG viewer van het Kadaster pas in 1976 – 1977 gerealiseerd.

  Dat komt niet helemaal overeen met het gebrek aan Hoog Catharijne: wellicht dat ze erg lang over deze kaart hebben gedaan, of informatie uit verschillende jaren hebben gebruikt om de kaart op te bouwen.

 3. Auteur
  HB

  Ik heb er een tijdje op zitten turen, maar volgens mij zit het zo vol fouten dat het bijna een fantasy-stad is. Zowel de straten als de bebouwing zitten vol rare interpretaties. Het valt niet te duiden op een bepaald jaartal. Als ze gewoon een bestaande kaart hadden overgenomen, was dit toch niet gebeurd zou je zeggen? Of de tekenaars interesseerde het geen ene bal. Dat laatste vermoed ik.

  1. Auteur
   HB

   Daalsetunnel doorbraak deels ingetekend maar singel niet gedempt, Jaarbeursgebouwen niet gesloopt, Beatrixgebouw en Holiday Inn wel klaar, spoortraverse ingetekend: ik zeg ’69/’70.

 4. jonas

  Inderdaad een ratjetoe. Het komt een soort schattig op mij over dat ze netjes alle straatnamen fonetisch in het Russisch hebben overgenomen. Zodat ze de weg kunnen vragen? (onee, dat is niet nodig als je een kaart hebt…)

  1. Martijn

   Tsja, omdat de gewone soldaat op straat het Latijnse schrift vaak niet machtig was, maar ja, zo kun je ook niet vergelijken met de straatnaambordjes. De weg vragen is dan de enige uitweg – en hoeveel mensen zien we niet eindeloos turen op een uitstekende maar blijkbaar nutteloze kaart in de hand?

Reageer