Raad akkoord met deal Jaarbeurs

In Dossier, Nieuws door HB2 Reacties

Gisteravond is de gemeenteraad akkoord gegaan met de bilaterale ontwikkelovereenkomst met de Jaarbeurs. De deal houdt een omvangrijke grondruil in waarmee de weg vrij wordt gemaakt voor herontwikkeling van zowel het Jaarbeurscomplex als het P3/Croeselaangebied. Met deze afspraak is het oude plan van tafel en is definitief afscheid genomen van het laatste stukje UCP-historie. De sfeer waarin wordt onderhandeld is niet te vergelijken met hoe het decennialang ging. (De Jaarbeurs viert overigens volgend jaar zijn eeuwfeest. Kijk naar het leven in Utrecht zoals het in 1917 plaatsvond, met de Graan- en de Fruitbeurs.)

Hier is de raadsvergadering van gisteravond te zien: link.

(Inclusief een minuut stilte voor actievoerder en oud SP-raadslid Leo Lambo, die 2 maart jl in stilte is begraven. Een van zijn favoriete onderwerpen was het Utrecht City Project en hij was een van de mensen achter SSLU. Bij Student & Starter is het stokje na twee jaar gewisseld. Reinhild Freytag heeft de post van Menke overgenomen.)

De second opinion van Twijstra Gudde: hier.

Nieuwe/herziene bijlagen bilaterale ontwikkelovereenkomst, verstuurd op 16 maart:

Eerdere artikelen op BU: hier, hier en hier. De berg oorspronkelijke documenten (alleen op BU gepubliceerd): hier.

De jaarbeurs heeft zijn Masterplan 1.0 nog niet digitaal beschikbaar gesteld. We moeten het voorlopig doen met een magere online-versie: hier. Ze heeft wel een site ingericht waarop de voortgang te volgen is: Jaarbeursvandetoekomst.

De raad vroeg aandacht voor: risico op asbest in puinlaag, eisen/voorwaarden snelle voetgangersverbinding, mogelijk hergebruik Prins van Oranjehal, social return, grondprijs congres/beurs-bestemmingen, ‘lui raadsvoorstel’, BREAAM Outstanding-ambitie. De “snelle verbinding” is in de BOO onzekerder gemaakt. PvdD zorgde voor een stukje cabaret door te suggereren dat de Jaarbeurs wel in Leidsche Rijn of in de Uithof gevestigd zou kunnen worden, locaties met geen of matige OV-toegankelijkheid.

Uiteindelijk ging de raad met grote meerderheid akkoord met het voorstel. Jaarbeurs was al akkoord. Komende dinsdag neemt het college het besluit.

Een historische stap is gezet, voor wie het begrijpt.

Reacties

 1. Remco

  Een historisch moment! eindelijk kan de transformatie van dit gebied dan echt beginnen!

  1. Auteur
   HB

   Het contract is afgelopen woensdag getekend. Oud-wethouders Lentink en Jansen waren daarbij van de partij. Voor Jaarbeurs-directeur Broeders zit het erop. De onderhandelingen tussen Jaarbeurs en gemeente waren een soort achtbaanrit die zeker tien jaar heeft geduurd. Bij de projectorganisatie stationsgebied was er gisteren een grote taart en opluchting. Deze BOO plus de gronddeal zijn de laatste grote besluiten in het stationsgebied.

Reageer