Fladderen over Utrecht

In BU service, Nieuws door HB7 Reacties

In 2007 heeft BU screenshots genomen van het stationsgebied in Google Earth, vanuit de gedachte dat over een tijdje deze beelden geactualiseerd zouden worden. Die moeite hadden we ons kunnen besparen. Google toont nog steeds het oude Muziekcentrum en de kortste snelweg van Nederland. Ook de wegenkaart is nauwelijks actueel te noemen. Ga je naar Bing Maps, dan stuit je op dezelfde verouderde gegevens. De wegen zijn zelfs niet geactualiseerd. De satellietopnames kun je echter vanuit vier verschillende hoeken bekijken. De enige die qua actualiteit en detail goed presteert, is Openstreetmap.org, in essentie een vrijwilligersinitiatief.
Apple Maps is een applicatie die standaard met Apple-computers wordt meegeleverd. Tot onze verbazing zijn daarin satellietbeelden te vinden die ongeveer anderhalf jaar oud zijn. Daarop is dus al een groot deel van het nieuwe stationsgebied te zien. De beelden zijn gemaakt in de laatste dagen van de Ponskaart, op de Uithof. Je ziet de bouwcontainers al staan. Het wordt echter helemaal bijzonder als je constateert dat met een of ander slim algoritme, de hele stadsagglomeratie in 3D is uitgevoerd. Het betreft Utrecht, Houten, Vianen, Nieuwegein en Leidsche Rijn. We zochten in de rest van Nederland maar kwamen alleen Rotterdam en Eindhoven in 3D tegen. (Misschien zijn er meer.) Over de havenstad navigeren, tot aan de tweede Maasvlakte, is in één woord spectaculair. Het komt zeer dicht in de buurt van vliegen met een drone of in een Cessna.
We hebben van een rondvlucht over Utrecht een filmpje gemaakt. Excuus voor het schokken van de beelden, dat komt door het swipen. De bediening is wat nerveus en vergt oefening. Sterk inzoomen levert hilarische effecten op, maar geen details. Op een afstandje ziet het er echter overtuigend uit.
Heb je een verzoeknummer voor een specifiek gebied of gebouw, laat het weten in de comments.

Reacties

  1. Jan Korff de Gidts

   Elke Apple- bezitter kan met zijn Air of Iphone (vanaf 4S) drie-dimensionaal over Utrecht vliegen.

   Zoek op je Macbook op Maps, en klik het Icoontje Kaarten aan en vlieg over Utrecht.

   Zoek op je Iphone de App Kaarten klik het Icoontje Kaarten aan en vlieg over Utrecht.

 1. Erik

  Er is wel degelijk meer recent beeldmateriaal beschikbaar in Google Earth. Terwijl het default beeld uit 2007 stamt en daarmee in het Utrechtse stationsgebied hopeloos verouderd is kan met met de button voor ‘historical imagery’ een beeld van 23 juli 2014 opgeroepen worden. Je moet dus ‘terug’ in de tijd om nieuwer beeld te zien!

  Volgens Google is dit gedaan in lokaties waar de kwaliteit van het meer recente beeldmateriaal niet aan de hoogste standaard voldoet. Inderdaad is het beeld minder goed, maar het is toch de moeite waard om te zien. Op de genoemde dag was het Stadskantoor klaar, het nieuwe stationsdak bijna halverwege en werk aan de fundatie van NHC al in volle gang.

  Dit neemt natuurlijk niet weg dat het voor Google Earth hoog tijd is voor een nieuwe Utrecht fotosessie!

  1. Auteur
   HB

   De tijdlijnfoto’s van Streetview heb ik wel gevonden, die van Earth niet. De tijdlijn omvat soms wel 5 foto’s, van april 2009 tot augustus 2015. Wel interessant om te zien.

   1. Anoniem

    @HB, de Google Earth tijdlijn kan je zien door op het tijdlijn icoontje te klikken. Het ziet eruit als een klokje met daaromheen een groen pijl die terug wijst. Alternatief is vanuit het menu: View > Historical Imagery. Mijn GE versie is Engels, maar er is vast wel iemand die de Nederlandse verwoording kan geven.
    In beide gevallen krijg je gelijk de meest recente beelden, van juli 2014.
    Succes!

Reageer