Bomen voor de nieuwe singel

In Nieuws door HB13 Reacties

_MG_3165

Bron: Foto Verhoeff

De eerste platanen zijn bezorgd. Ze liggen klaar om in de komende twee weken geplant te worden. De groene oever van Smakkelaarsveld tot het begin van de Weerdsingel-WZ krijgt een bomenrij. Door ze in het najaar te planten kunnen ze volgend voorjaar een vliegende start maken. Je wint er feitelijk een groeiseizoen mee.

Na de lindes op Vredenburg-Noord is dit de eerste grote herplant-actie sinds het rigoreuze kappen in de jaren 2007 tot 2009. Omdat er langs de Catharijnebaan veel meer bomen stonden dan nu teruggezet kunnen worden, zal de numerieke compensatie – dat het college voor het Stationsgebied beloofde – elders moeten plaatsvinden.

Wel wordt het water ‘groener’ dan het in de jaren zestig van de vorige eeuw was. Maar zo groen als het was toen de tien verkeersbanen er lagen wordt het niet meer. Het autoverkeer bindt in terwijl de stad groeit. Water is daarbij leuk, maar het is in feite ruimte die je maar één keer kan benutten, en dan ook nog op een extensieve manier.

Uiteindelijk gaat het daar echter niet om. Dit is het rechtzetten van een historische blunder. Als het gecombineerd kan worden met een kwalitatieve impuls, is het helemaal mooi.

De Catharijnebaan in 2009.

 

Reacties

  1. WP

    Eigenlijk vrij onzinnig dat de gemeente het aantal bomen per se wil behouden… Water heeft natuurlijk ook zijn natuurwaarde en daar kunnen geen bomen staan. Sterker nog ik vind bomen nog zo ongeveer van meer waarde dan bomen, maar da’s persoonlijk natuurlijk…

  2. WP

    Ook bijzonder dat de Weerdsingel in 1960 een autoluwe straat was zo te zien.. Waarbij het verkeer rechtdoor ging richting Bijenkorf. Iets zegt me dat het afsluiten van deze laatste route prima was, maar dat het nogal raar was om dan van de Weerdsingel een doorgaande route te maken….

  3. WP

    Ik ben wel aan het spammen he…, maar wilde nog even mijn ei kwijt over de opmerking over de Monicakerk. Het is toch eeuwig zonde dat niet alleen dat, maar ook de andere oude gebouwen gesloopt zijn door onze opa’s en oma’s…. Wat ook de tijdsgeest was, dat mogen we ze toch best wel een beetje kwalijk nemen…. Ook toen waren er al veel mensen tegen, maar toch…
    Tegenwoordig wordt er gelukkig nog maar weinig van waarde gesloopt en geprobeerd in te passen in de omgeving of een andere bestemming te geven.

    1. Berend

      @WP: Bij de opmerking over de Monicakerk moet ik toch gelijk denken aan de reacties die het recente artikel op BU over het Secretariaatsgebouw opriepen. Het secretariaatsgebouw wordt nu gesloopt en velen zijn blij dat die oude meuk is opgeruimd terwijl een enkeling zijn vinger durft op te steken om te zeggen dat daarmee ook iets verloren gaat.
      Bij de sloopwoede die in de jaren zeventig door Utrecht ging was dat niet heel anders. Die oude meuk was vervallen en stond in de weg, lang niet iedereen was in staat te onderkennen dat onder die dikke stof en roetlagen best wel mooie architectuur schuil ging. Het zou mij niet verbazen als in de toekomst nog wel eens wat verzuchtingen gaan klinken over hoe wij die prachtige Clarentuin toch zomaar hebben kunnen slopen?

      1. WP

        Tijd zal het leren. Eens, ook nu wordt er nog wel eens wat gesloopt waar de meningen over verdeeld zijn, maar vaak zijn dit toch gebouwen waar tijdens de planning en bouw wat minder goed over nagedacht is. Afgezien van de bouwstijl zijn veel van die gebouwen van erbarmelijke kwaliteit, die niet gebouwd zijn voor de lange termijn… Gelukkig is dat nu weer anders: ook bouwen doen we echt tegenwoordig kwalitatief beter dan vroeger (of het altijd nou zo mooi is daargelaten…).
        Zo ben ik er niet rouwig over dat er gebouwen van voor WO2 zijn gesloopt die zowat praktisch in elkaar vielen, daar zijn er velen van geweest (wederom: vroeger bouwden men in de algemene zin niet beter, maar veel slechter!) Echter en nu komt er dus een grote ECHTER: wat dan vervolgens de tand des tijds heeft overleefd is van een dermate goede kwaliteit dat dat behouden had moeten blijven (meestal zijn die gebouwen vaak ook qua bouwstijl de moeite waard). Persoonlijk vind ik dat niet van de meeste wederopbouw-gebouwen waaronder het Secretariaatsgebouw. Er zijn ook best wel gebouwen uit de wederopbouw die nog wel iets van kwaliteit zijn en zeker behouden moeten blijven voor de geschiedenis van de bouwkunst.

  4. Atilla Vigh

    Besef dat de kennis van bouwen echt beter is dan vroeger. En dat gebouwen van nu soms eerder lijken kapot te gaan is eerder het gevolg van kosten en laksheid, dan kennis. Veel gebouwen van vroeger zijn echt niet veel beter dan nu, ze kosten ook kapitalen om te onderhouden. Er is niet voor niets een zorgplicht voor monumenten. De vraag rijst natuurlijk wel of we alle gebouwen moeten bewaren. Dat kan gewoonweg niet. Overigens ik hoor ze al roepen “ze moeten..dit en ze moeten dat”. Wat mensen dan bedoelen is dat de overheid het mag regelen en zij (die klagers) begrijpen dan niet dat dat belastingcenten gaat kosten?
    Persoonlijk vond ik het secretriaatsgebouw echt niet spannend. Het zag er ook precies uit zoals het gebouw heet: een saai kantoor voor een secretariaat (van de Jaarbeurs). Ik ken legio van dit soort panden. Oud was het ook niet (vergeleken met de vele gebouwen en woningen in de Utrechtse binnenstad). En de suggestie van Berend herken ik wel, maar een ieder die in de toekomst gaat piepen over die “mooie” Clarentuin heeft vroeger vermoedelijk gedemonstreerd tegen HC. Bij mij heeft die Clarentuin maar een annotatie: dat er vroeger op zaterdagmiddagen vaak kerkkoortjes stonden zieltjes te winnen. Veel meer had die plek niet. Het was een plek waar echt geen spannende dingen plaats hadden en een koepeltje maakt dat voor mij niet goed.

  5. Dennis

    Weet iemand tot waar de singel in eerste instantie zal worden uitgebreid?
    Standaardtekst is: tot aan TiVre. Maar betekent dit dat het water nu wel of niet onder de Vredenburgknoop zal stromen, dat het water ook al voor TiVre stroomt, of juist dat het slechts tot aan de bruggen komt en dus nog niet er onder?

    1. WP

      Tot aan TiVre betekent in mijn ogen in ieder geval ook onder de bruggen. Ik zou toch een tikje teleurgesteld zijn als dat niet het geval zou zijn…. 🙂

    2. Auteur
      HB

      Ja.
      In december tot onder de bruggen. Daar is nu al water.
      In april/mei 2016 zal het deel naast TiVre worden toegevoegd, niet volledig, maar grotendeels, tot aan de bouwbrug van BAM. Daarvoor moet nog worden gesloopt en afgevoerd. De oostelijke kade wordt voorzien van trappen.
      Het idee is dat het klaar is voor het komende seizoen, zodat er maximaal geprofiteerd kan worden van de nieuwe locatie.

      1. Dennis

        Helder antwoord, dank.
        De eerste fase is dus opgeknipt in twee stukken (1: tot en met onder de bruggen en 2: tot en met aan de bouwplaats voor het poortgebouw). Grappig dat (in ieder geval voor mij) een op het oog duidelijke beschrijving nog twijfel oproept (tot/tussen TiVre vs. tot en met/tot voor TiVre).
        Zal mede komen omdat in de communicatie met name wordt gefocust op dat het water eind 2015 ‘stroomt’. Het tweede stuk heeft, zoals ik het ervaar, wat minder publiciteit en toelichting gekregen in de communicatie naar de burger.

Reageer