Ontwerp Noordgebouw definitief

In Nieuws door HB12 Reacties

Deze beelden vond onze correspondent op de FB-pagina van Monk architecten.

[update:] Volgens de architect is dit ontwerp nagenoeg definitief. Eind van het jaar is het klaar. Het ontwerp moet nog worden besproken in het Stedenbouwkundig Atelier en in de Welstandscommissie.

Het Noordgebouw is wat afwijkend van het beeld dat we ervan kenden, zie onderaan. De verschillen in de pleininrichting zijn opmerkelijk, maar daaruit kunnen geen conclusies worden getrokken. Bovendien zou rechts de gevel van het voorzetgebouw van HC te zien moeten zijn. Het kleine gebouw links is een paviljoen van twee verdiepingen dat door MoederscheimMoonen architects voor Klepierre Vastgoed Ontwikkeling wordt ontworpen. (Vandaag was dit overigens weer voor overleg in de Welstandscommissie, dit terzijde.)
De gemeenteraad beslist binnenkort over het bestemmingsplan voor het Noordgebouw. Tijden een recente raadsinformatieavond bleek dat HC BV de gang naar de bestuursrechter overweegt om dit bestemmingsplan aan te vechten, omdat het bedrijf de onderbouwing van de parkeerbehoefte onvoldoende vindt. Daar weten we inmiddels in het Stationsgebied alles van.

Het Noordgebouw is een initiatief van Dura Vermeer en VORM en gaat onderdak bieden aan winkels, een hotel, kantoren met vergaderfuncties en woningen. Volgens deze partijen gaat de bouw starten medio 2016 en is oplevering eind 2017 voorzien. Kijkend naar het bestuursrechtelijke traject is dat iets te optimistisch. Qua bouwlogistiek is het ook niet eenvoudig. Het werk aan de stalling, het plein en het voorzetgebouw is dan nog volop bezig.

Quasi-definitief ontwerp:

NoordgebouwMonkArchitecten_1

Oudere verbeelding:

Noordgebouw_UrbanHub_ArtistImpression

Nog wat tekeningen, van de site van de architect geplukt. Je ziet hoe de gevel van dit gebouw zich richt op de gevel van het HC-voorzetgebouw. Er ontstaat een soort straatje met trappen naar het plein. Aan de achterzijde wordt de HOV-baan aan het zicht onttrokken. Het hoogste punt, aan de zijde van de Van Sijpesteijntunnel, telt twaalf verdiepingen.

NoordgebouwDoorsnede NoordgebouwPlattegrond

Reacties

  1. Molem

    Ik vind het toch zonde hier een gebouw, kantoren zijn er zat in het stationsgebied en ontwikkel die anders aan de overkant op jaarbeursplein. Door dit gebouw komt er veel minder zonlicht op het plein, en zal het plein veranderen in een guur tochtgat.

    1. Auteur
      HB

      De oriëntatie is zodanig dat dit gebouw het licht op het plein weinig zal beïnvloeden. Anders ligt dat voor Entreegebouw en Zuidgebouw, van laatstgenoemde weten we nog niet hoe hoog het zal worden. En bedenk: er hangt ook nog een grote kap boven het plein. Hoe mooi of hoe guur het zal worden is nu nog lastig voor te stellen…

      1. anna vlaming

        Het gebouw werpt wellicht het stationsplein niet in het schaduw, maar het gat tussen noordgebouw en mediamarkt het niet vrolijker. Ik schrik vooral van de triste grijze massa van beton en stenen, in de voorlopig ontwerp werd er tenminste een poging gedaan om wat groen te simuleren.

  2. Imar

    Inderdaad benieuwd wat dit met de pleinbeleving doet. Los daarvan vind ik het DO een stuk aantrekkelijker ten opzichte van de oude verbeelding, de speelse lijnen maken er veel minder een simpele blokkendoos van.

  3. Martijn

    Een beetje een Japanse look, en nog maar weer eens een paar leuke bomen op het dak… Kan er nog een keer een kaartje bij? Ik kan het niet meer plaatsen, zelfs niet met een stukje HC rechts in beeld op de visualisaties…

  4. R_Utrecht

    Erg mooi, stuk beter dan het vorige ontwerp. Flink gebouw ook, als je kijkt hoe ver het doorloopt.

  5. Bert

    Vind het ook een stuk beter dan het vorige ontwerp, en het gebouw lijkt me stedebouwkundig sowieso een enorme verbetering. Kan niet wachten tot het klaar is. Er ontstaat inderdaad iets van een straat, waardoor de potentie bestaat dat dit een stukje ‘binnenstad’ wordt in plaats van de gure ruimte die het in het verleden was.

  6. WP

    Niet vaak dat een definitief ontwerp veel beter wordt dan het schetsontwerp. In deze is dat goed gelukt. Die plantenbakken bovenop de fietsenstalling en de toegang naar de fietsenstalling zou ik toch wel weer graag terugzien, maar dat is natuurlijk voor de OG van de fietsenstalling een mooie taak!

    1. Bill

      Inmiddels door de webmaster veranderd in “nagenoeg definitief”.. Toch is dit plan echt een verbetering in vergelijking met de oudere ontwerpen, mag er wat mij betreft komen..!
      Hoop wel dat het multifunctioneel gebruik van daken ein-de-lijk eens een boost krijgt vanuit de Commissie Welstand, etc… De bovenste verdiepingen zijn een perfecte plek voor horeca, (restaurant, volwaardige club voor de 30+ inwoners van de stad, een gemis in Utrecht), met een mooi uitzicht. Er zijn tevens al zoveel daken waar niets mee gebeurt in het stationsgebied, doe er wat mee..!!

    2. Auteur
      HB

      Nee, verwijderd omdat het nog kan veranderen door discussies met Stedenbouwkundig Atelier en Welstandscommissie.

  7. Jan-Kees Verschuure

    De gebiedskwaliteit van de looproute van Vredenburg buitenom naar het station gaat in ieder geval flink omhoog. Ben benieuwd hoe dit er in de praktijk ‘360’ gaat uitzien met de bus- en trambanen erbij

Laat een reactie achter op Imar Reactie annuleren