RIP Secretariaatsgebouw

In Nieuws door HB9 Reacties

Het enige gebouw dat nog herinnerde aan de oude bestemming van het gebied, het Jaarbeurs Secretariaatsgebouw, is inmiddels volledig gesloopt. Onderstaand enkele foto’s (dank Michiel, SSC) waarop deze mijlpaal te zien is.

Voor het Secretariaatsgebouw is in 2007 nog een groep geïnteresseerden geweest die het wilde behouden. De aandacht voor architectuur van de wederopbouw begint te groeien, evenals het besef dat we ons moeten openstellen voor de kwaliteit en betekenis ervan. Voor dit gebouw uit 1960, van de architect Piet Elling, komt dit te laat.

BU denkt wel dat als de plannen voor het vernieuwen van Hoog Catharijne nu zouden worden uitgewerkt, dit gebouw daarin zomaar een speciale rol had kunnen krijgen. Tien jaar geleden waren de geesten daarvoor niet rijp.

De gemiddelde bezoeker van Hoog Catharijne zal vermoedelijk niet weten waar dit over gaat. Hij zal zich echter zeker de winkel van Bart Smit herinneren boven de twee ingangen aan het Vredenburg. Of anders de Herman Broodacademie. Nou, dat gebouw dus. Vredenburg 138 is niet meer.

Over het gebouw en de architect
De lobby voor behoud

SecretariaatsgebouwWeg_Michiel3

SecretariaatsgebouwWeg_Michiel2 SecretariaatsgebouwWeg_Michiel1

[zwartwitfoto Gerrit Jansen, 1962]

Reacties

 1. Carlo

  Gelukkig is de grote zaal van het oude Muziekcentrum Vredenburg behouden gebleven (hebben we nog iets van voor de grote verbouwing op het Vredenburg). Het is jammer dat dit soort karakteristieke gebouwen gesloopt moeten worden. In de situatie met de oude Jaarbeurs moet het een heel gaaf gebouw zijn geweest. De situatie van voor de sloop met die goedkope luifel, rommelige lichtreclames, nauwe entrees naar HC en het slechte onderhoud zag je niet meer de kwaliteiten van deze vorm van architectuur en zat het vooral in de weg van het toekomstige NHC.

 2. Wouter Steenbeek

  Bij elk deel van HC of het oude station dat gesloopt wordt denk ik “goddank, eindelijk!” Als ik dan een foto zie van hoe het eruit zag bij de oplevering, denk ik daar al een stuk genuanceerder over. De crux van de Wederopbouwarchitectuur is dat die modernistische, veelal brutalistische gebouwen er eventjes mooi uitzagen maar snel verouderden en niet op een mooie manier. Beton gaat rotten en komt onder de algen, panelen worden vaal, kale muurvlakken nodigen uit tot graffiti. Gebouwen in deze stijl kunnen gewoon veel minder lang mee dan oude gebouwen, zoals wel gebleken is. Vandaar ook dat men op zijn schreden is teruggekeerd en tegenwoordig weer veel met bakstenen bouwt. Of al die postmoderne gebouwen nou zo lang meegaan, is nog de vraag, maar de naargeestigheid van HC rond het jaar 2000 zullen ze niet gauw evenaren.

  1. Dirk

   Dit is spot on. De intentie van de architect is leuk en aardig, maar het is uiteindelijk niet goed genoeg doordacht want de implementatie bleek met te weinig externe factoren rekening te hebben gehouden.

   Slopen die handel en laten we hopen dat hedendaagse architecten er een les uit getrokken hebben.

 3. San

  Good riddance! Je moet er toch niet aan denken dat zulke modernistische gedrochten ooit tot monument zouden worden verklaard, en met hun zelfingenomenheid voor goed onze prachtige middeleeuwse pleinen zullen domineren? De dedain die de modernisten daadwerkelij ten toon spreiden voor de volkse cultuur, kunst, esthetiek en tradities heeft zijn tijd gehad. Het simpele commerciele progamma van het HC voorkomt gelukkig ook dat dit tot monument zal worden verklaard. Ooit zullen we toch tot inkeer komen en al die monotone betonnen megacomplexen, inclusief de banken en verzekeraars, uit het centrum verjagen, om de oude wonden te herstellen van afgesneden woonwijken en winkelstraten. Moderne architectuur in de binnenstad is trouwens zeer goed mogelijk, zie bijvoorbeeld het huis op de hoek van de Drift / Kromme Nieuwegracht … Zulke postmoderne gebouwen (zoals ook het oude muziekcentrum) hebben volgens mij wel veel potentie om als monument behouden te blijven. Een gebouw zonder referenties is geen gebouw, maar een opslagloods. Die mogen aan de randen van de stad getollereerd worden, niet in het centrum.

 4. Henk

  Iedere keer als er wat uit de jaren 60/70 is het kommer en kwel op BU. De roltrappen, de oude ingang, het secretariaatsgebouw, straks mijmeren we nog terug naar P&C en de stadssnelweg 😉

 5. Auteur
  HB

  Is het zo erg? BU staat stil bij wat er verdwijnt. Ook lelijke plekken kennen goede herinneringen. Daar mag je best even bij stilstaan. Als je daarin leest dat we vinden dat het had moeten blijven willen we die indruk graag bijstellen.
  Het verdwijnen gaat nu in een sneltreinvaart. In a blink of an eye. Nog even en je bent van dergelijke waarnemingen op BU verlost. 😉
  Maar nostalgie is ons zeker niet vreemd.

 6. henk

  Het is maar een grapje, ik vind de context binnen BU goed
  Ik schreef het vaud, de knipoog kwam er niet echt uit. 😉

  1. Auteur
   HB

   Ah. Maar BU wil toch graag even dat puntje maken. Niet iedereen leest de stukken met neutrale bril…

Reageer