Ontwerp Catharijneknoop-brug

In Nieuws door HB8 Reacties

Het nieuwe Hoog Catharijne kent een grote glazen ruimte over de singel: de Stadskamer. Door zijn omvang zou je bijna vergeten dat ook dit een brug is. Dit wordt niet door BAM in opdracht van Klépierre gebouwd, maar is een stuk openbare ruimte dat  onder de gemeente valt. Naar verwachting zal in 2017 het noordelijke deel van het singelherstel voltooid zijn, dus tot aan de Catharijneknoop. Het zuidelijke deel zal nog wel een tijdlang bouwplaats voor HC blijven.
Op een FB-pagina van Movares vonden we onderstaande computerimpressies waaruit is op te maken voor welke materialen en vormen wordt gekozen. (Dank aan HT, red.) Je ziet een overgang van klassieke binnenstad-balustrade naar een strakke moderne, op de plaats waar de ronding begint. Op het laatste plaatje is ook nog een glimp te zien van de trappenpartij bij TiVre.
Of het zo gaat worden weten we niet, het kunnen studies zijn. Misschien kan POS er iets over zeggen…

CathKnoopOntwerp_Movares2 CathKnoopOntwerp_Movares3 CathKnoopOntwerp_Movares4

Reacties

 1. Pieter

  Interessant ook om te zien hoe de impressies toch altijd weer een mooiere werkelijkheid voorspiegelen. Eén van de in het oog springende elementen was natuurlijk het gave roodgekleurde glas van het Poortgebouw. Dat heeft inmiddels plaats moeten maken voor simpel en saai glas, voor dat extra bijzondere vissenkom effect. Of zoiets. Met andere woorden: weer een inspiratieloos dertien-in-een-dozijn gebouw dat schaamteloos de raad is doorgerommeld onder valse voorwendselen. Maargoed, dat zijn we inmiddels wel gewend.

  1. Auteur
   HB

   Let op: geen van de gebouwen is accuraat weergegeven. (Bewijs: TivoliVredenburg op plaatje 4). Het gaat hier uitsluitend om de brug. Het Poortgebouw krijgt rode glaspanelen zoals in plaatje 3.

 2. Carlo

  Je ziet vooral op de eerste impressie dat er onder te brug je een soort tunneleffect krijgt, ondanks de pogingen zie zijn gemaakt om daglicht te laten toetreden.

 3. Mick

  Niet om het één of ander, maar als iets niet tijdloos is, is het wel gekleurd glas… Zie rookglas uit de jaren ’70 of blauwe glas in ‘oude’ / laatste stuk Utrecht CS.

  Had het liever saai gezien, lekker transparant en niet als afte de presence van een modegrill..

 4. Marco Knol

  Ik zie nergens een fiets- of voetpad dat doorloopt langs de singel. Ik mag toch hopen dat je je wel gewoon langs de singel kunt verplaatsen. Of wordt er een belangrijke doorgaande route geblokkeerd voor commercieel vastgoed?

  1. Auteur
   HB

   Aan de binnenstadzijde is geen doorlopend fietspad meer zoals voorheen. Er komen fietspaden langs het poortgebouw, naast het autoverkeer. Voetgangers kunnen bovenlangs door de Stadskamer, een 24-uurs voorziening.
   Verder: het jaagpad aan de noordzijde stopt bij Vredenburg. Je kunt dus alleen per boot onder de bruggen door.

   1. Marco Knol

    Ik zie ook geen autoverkeer op de renders. Ook geen regen trouwens. Toch benieuwd hoe het er uit gaat zien als het regent; mistroostig denk ik. Die hele overkluizing van de singel is volgens mij een nog grotere vergissing dan Hoog Catharijne.

   2. Marco Knol

    Overigens, ook leuk om dat glazen gevaarte midden op de singel in deze render te vergelijken met het plaatje bij de innovatieve micro-appartementen. Die laatste ziet er een stuk aangenamer uit naar mijn mening.

Reageer