Slenteren in de singel

In Nieuws, Reportage door HB10 Reacties

Een singel herstellen is een eigenlijk alleen maar een kwestie van graven. Het water borrelt vanzelf omhoog. Terwijl de aannemer met het trillen van damwanden en het ruimen van puinresten en oude beschoeiingen druk is, klotst het grondwater rond de wielen van de machines. Iedere ochtend maken pompen de boel weer droog.Singelherstel 1

Singelherstel 16Afgelopen zaterdag maakten honderden mensen gebruik van de mogelijkheid om het singelherstel van dichtbij te bekijken. BU was er twee dagen eerder, als gast bij een persrondleiding.

Medio december zal het nieuwe stuk van Stadsbuitengracht gereed zijn. Gemeente en Van der Steen lijken op schema te liggen. Een precieze datum is nog niet bekend, maar voor de Kerst zal het water ‘stromen’ tot onder de bruggen van Vredenburg. Het plaatsen van de damwanden is bijna tot aan de Weerdsingel gevorderd.

Singelherstel 14
Voor de fietsers en voetgangers is een tijdelijke nieuwe doorsteek over het bouwterrein gecreëerd, zodat er ruimte ontstaat om de aansluiting op de Weerdsingel te maken. Het zal ook wel te maken hebben met de afsluiting van de Weerdsingel vanaf maandag. Deze doorsteek zal vervallen zodra de singel op diepte wordt gebracht. Op dit moment maken er niet zoveel mensen meer gebruik van.

Singelherstel 5

Nissen voor vleermuizen onder de Paardenveldbrug

Singelherstel 4

[update] De gladde betonafwerking is voorzien van een anti-graffiticoating.

Singelherstel 8

Grondwater borrelt op. Het niveau van de singel wordt iets hoger.

Singelherstel 10

Groene oever in opbouw. De damwanden krijgen een betonnen kop met steenprint. Ernaast het jaagpad van steenslag, dan een talud van gras en bovenaan de platanen. De zwarte aarde ligt er al. In tegenstelling tot de Weerdsingel komt hier wel een Voetpad.

Singelherstel 2

De spuikoker onder het Paardenveld blijft zitten. Nu nog bouwterrein, over een half jaar een plantsoen. Of niet, als de bouw van De Kade begint.

Singelherstel 3
Singelherstel 6 Singelherstel 7
De acht meter lange damwanden zorgen voor een kering van het twee meter diepe water. Op de damwanden komt een betonnen afwerking met steenprofiel. De buitenbocht krijgt een ecologische oever, in november komen er platanen. Het profiel zal veel lijken op dat van de Weerdsingel, met beneden een jaagpad van steenslag. Je kunt er lopen tot aan Vredenburg, maar niet onder de bruggen.

Singelherstel 9
Archeologisch onderzoek heeft niet veel bijzonders aan het licht gebracht – wat beschoeiingen en een klein stuk oude stadsmuur. Ter hoogte van de Westerkerk zijn resten van de Bakkerstoren (?) gevonden. Deze worden wellicht zichtbaar terug gebracht. Dat geldt niet voor de noordwest-toren van kasteel Vredenburg. April 2016 zal aannemer Van der Steen deze verontreinigde resten verwijderen. Ze komen niet terug, ook niet in een reconstructie. De gemeente zoekt naar artistieke mogelijkheden om het oude contour te benadrukken, bijvoorbeeld met licht. Met het uitgraven van de singel tot aan Hoog Catharijne, zal het mogelijk zijn om in het voorjaar van 2016 met je boot aan te leggen bij de trappen van TiVre.

Het water komt niet terug met een openingshandeling als het doorsteken van een dijk. Het water komt terug doordat Van der Steen vanaf de Vredenburgknoop naar het noorden zal gaan graven. Twee meter diep wordt het. Uiteindelijk wordt zo de Weersingel bereikt en staan de laatste graafmachines en bouwketen op het stukje grond in de bocht van Paardenveld. De laatste handeling is het inrichten en beplanten van een plantsoen. Daarvan wordt momenteel het ontwerp afgerond.
Singelherstel 11
Singelherstel 12

Singelherstel 15

Blijven een paar vragen staan: krijgen de bruggen bij Vredenburg nog een naam? En hoe gaat trouwens dit stuk singel heten? Daalsesingel, zoals de straat, wellicht?

[Foto’s met dank aan Foto Verhoeff]

 

Reacties

 1. Eva

  Het zichtbare beton aan de onderkant van de bruggen heeft een anti-graffiti coating zodat eventuele tags etc. eenvoudig verwijderd kunnen worden.

 2. Bert

  Dit stuk singel heette voor de demping Catharijnesingel, dus waarom niet gewoon die naam weer gebruiken?

 3. Gerben

  @Bert, volgens mij heet het de “singel” Stadsbuitengracht en de wegen als voorbeeld; Catharijnesingel of Maliesingel. Het water is in de volksmond Catharijnesingel verworden.

 4. Wijk-C er

  De Catharijneingel begon vroeger (voor de trieste doorbraak naar de Daalsetunnel ) vanaf de Amsterdamse str.weg. Dit stuk heeft dus altijd Catharijnesingel geheten todat de naam begin jaren 70 werd veranderd in Daalsesingel .
  Waarom????
  Er is wel meer gerotzooid met straatnamen in de directe omgeving. Het Smakkelaarsveld is gewoon de Leidseweg. en de Vleutenseweg begon bij de Catharijnesingel daar waar nu de FGH bank staat.
  Voor 1970 had geen Utrechter ooit van Daalsesingel of Smakkelaarsveld gehoord!

  Cameo

  1. Auteur
   HB

   Is Van Sijpesteijnkade ook niet zo’n recente naam? Dat was voorheen toch ook gewoon Leidseweg? Misschien had het te maken met het afsluiten van de tunnel voor snelverkeer en zou het tot verwarring leiden.

 5. Bert

  Ik zou dus zeggen, gewoon weer Catharijnesingel van maken.

  Helaas zijn bij de naamsverandering echter ook de huisnummers aangepast. De nummering van de Catharijnesingel verloopt van noord naar zuid en begint nu ter hoogte van het Vredenburg. Ik vrees dat er niet nogmaals hernummerd wordt en dat het dus wel Daalsesingel zal blijven.

  1. Bert

   Nog eens nagekeken, ben toch niet zo zeker van die hernummering. Misschien weet iemand anders dat.

Reageer