Welstand over Forum-zuid

In Nieuws door HB1 Reactie

De Welstandscommissie heeft zich opnieuw over het forumontwerp gebogen, deze keer over het deel vanaf Stadskantoor tot de fietsenstalling bij bussttation Dichtersplein, boven de gedempte Kruisvaart. Voor wie het niet weet: het forum is het verhoogde loopgebied van Sijpesteijnkade tot aan Rabobank/Moreelsebrug. Het opgedeeld in een noord- en een zuid-deel. Het is een stedenbouwkundig bijproduct waarvoor vriend en vijand niet de hand in het vuur durven te steken dat het een succes wordt. (Zie derde stadsgesprek Stationsgebied.) Architect Visser van GroupA doet in ieder geval zijn best en bepleit een uniforme vormgeving van de ruimte met beplanting, hout en cortenstaal. De Welstandscommissie ziet er wel wat in. Plaatjes hebben we helaas niet. We herinneren ons een pleidooi van GL om een ambitieniveau zoals de Newyorkse High Line na te streven. Oordeel zelf of dat gaat lukken. Hier komt de integrale tekst uit de notulen.

Ontwerp inrichting openbare ruimte Forum-zuid en fietsenstalling
Aanvraag: POS
Ontwerp : GroupA (zie ook notulen 19-05-2015)
Op het verhoogde maaiveld van het Forum is de functionele invulling te onderscheiden in looproutes en groene pleinen als verblijfsplekken tussen de bebouwing. Om de looproutes aantrekkelijk te maken zijn daarin groenelementen opgenomen. De inrichting van de pleinen valt buiten deze opdracht aan GroupA. Architect Visser geeft aan dat in de inrichting van de openbare ruimte samenhang en herkenbaarheid voorop staan. Bestaande elementen moeten om die reden worden vervangen, of zullen vervallen. De granietbetegeling van het Stadsplateau wordt doorgezet. Beplanting wordt omgeven door stalen wandelementen, ca. 0.50 m hoog, voorzien van een warmbruine poedercoating om de cortenstaaluitstraling te benaderen. De stripstalen balustrades langs het Forum refereren eveneens aan cortenstaal. De balustrades vormen onderdeel van de drielaagse zichtbare buitenzijden. In de totale balustradehoogte van 2.60m wordt het constructiepakket van het Forumdek meegenomen. De leuning is van hardhout evenals de zitelementen. Nieuwe verlichtingselementen borduren voort op de bestaande cortenstalen masten. Liften en aansluitende hekwerken zijn, als bestaand, in rvs en glas uitgevoerd. Aan de spoorzijde is in het zuidelijk deel onder het Forum een fietsenstalling gepland. De gevel daarvan wordt voorgesteld in gematteerde glazen u-elementen.

Reactie van de commissie
De commissie ervaart de zoektocht naar eenheid en samenhang als heel positief. In die zoektocht is het ook wenselijk om het bestaande straatmeubilair – zoals de hekwerken – te inventariseren en mogelijk te vervangen ten behoeve van de uniformiteit. Twijfel bestaat over de gepoedercoate elementen met een cortenstalen uitstraling: het resultaat zal cortenstaal benaderen, maar structureel anders ogen en zal onderhouden moeten worden. Vooral in het kader van toekomstig onderhoud is het risico op kleuraanpassingen zeer groot (‘dicht’schilderen) en gaat het beoogde effect verloren. Daarnaast twijfelt de commissie of een kleurstelling nodig is: de fraaie vormgeving is voldoende bijzonder, extra aandacht door kleur is niet nodig en gaat mogelijk ten koste van de eenheid van de Foruminrichting in zijn totaliteit. Het ontworpen element oogt voldoende geraffineerd, tijdloos en duurzaam, en kleurconflicten met omringende gebouwen worden voorkomen bij toepassing van een meer neutrale kleur. Geadviseerd wordt om inzicht te krijgen in alle accessoires om alle stalen onderdelen daarvan ook op elkaar af te kunnen stemmen. De houten delen zijn goed voorstelbaar in Europees eiken of bamboe in plaats van een exotische houtsoort. Zorg bestaat over de veroudering bij de toepassing van hout. De commissie is nog nieuwsgierig naar een aantal onderdelen: type lichtarmaturen, lichtplan, welke kleur wit voor de verlichting wordt toegepast, het karakterverschil tussen de verblijfs- en de verkeersruimtes. De uniforme hoogte van 2.60m voor het hekwerk wordt afgeraden: op een aantal plekken is het voorstelbaar hier de hoogte aan te passen op de eronder gelegen gevel. Een aangepast plan wordt tegemoet gezien.

PlanningForum
ForumNoordzijde

Reacties

  1. Marco Knol

    “Cortenstaal” en “een warmbruine poedercoating om de cortenstaaluitstraling te benaderen” …. Ugh. Als ik de modepolitie was en dit Jacobijns Frankrijk zou de architect onder de guillotine belanden. Ik zie ‘m er voor aan om een paarse broek te combineren met een rood overhemd.

Reageer