‘Bios is booming’

In Analyse, Nieuws door HB16 Reacties

Dat is de kop boven het AD-artikel (Blendle-alert) naar aanleiding van de recente overname van de 21 bioscopen van JT door het Engelse Vue. In juli nam Kinepolis vijf bioscopen van Utopolis over en vorig jaar de negen van het Utrechtse bedrijf Wolff. Cinemec opent op 17 september in Leidsche Rijn haar nieuwe bioscoopcomplex, als pionier in het nieuw te bouwen LRC. Kinepolis volgt bij de Jaarbeurs, met het grootste complex van Nederland, volgend jaar. Dit gebouw is, net als De Kade op het Paardenveld, multifunctioneel van opzet. De zalen zullen ook door respectievelijk Jaarbeurs en HKU worden gebruikt.

De eerste reactie is: nou, die gaan elkaar mooi kapot concurreren. Maar wat diverse marktkenners en ondernemers in het artikel beweren is dat het juist enorm groeit. Dat is al een tijdje gaande en dat blijft nog even zo, VOD en filesharing doen daar kennelijk niets aan af. Nederland loopt internationaal gezien erg achter in bezoekers, er zijn weinig zalen en die zijn ook nog eens verouderd. Veel ruimte voor een inhaalslag, menen niet alleen ondernemers, maar ook de analist van Rabobank in het AD-artikel. Vooral nieuwe en gerenoveerde theaters zullen profiteren. Maar niet per se de grote theaters, ook de kleinere, zelfstandige hebben bestaansrecht, door een ander aanbod of een andere sfeer. Kennelijk creëert in de bioscoopmarkt het aanbod zijn eigen vraag.

In Utrecht verandert er op bioscoopvlak momenteel erg veel. Een aantal oude theaters in de binnenstad en HC sluiten of zijn al weg, ’t Hoogt verdwijnt binnen een jaar of twee. Twee grote complexen worden momenteel toegevoegd op locaties waar ze ook gemakkelijk bezoekers van buiten de stad kunnen trekken. Het uur u voor het plan voor de kleine stadsbioscoop De Kade komt snel dichterbij. Wat gaat de gemeenteraad van het bestemmingsplan vinden? De Nivea’s uit Wijk-C, de volcontinue gemeente-haters en ‘terechte tegenstanders‘ gebruiken de overcapaciteit in bioscoopstoelen als belangrijkste argument om de plannen te frustreren. Maar dit lijkt nu juist met de dag aan belang in te boeten.

Binnen enkele weken zal het bestemmingsplan in raadscommissie en gemeenteraad worden besproken. Daarmee is het nog niet rond. Het is zo goed als zeker dat tegenstanders zich in een beroepsprocedure bij de Raad van State zullen melden. Hoe dat afloopt? Misschien dat dit een tipje van de sluier kan oplichten – de Raad van State heeft zich over de vermeende overcapaciteit en concurrentie in juni al uitgesproken. Je kunt je bovendien afvragen of het wenselijk is dat De Kade wordt geofferd voor een opgekalefaterde City, zodat de enige arthousebioscoopondernemer in deze stad maar liefst drie locaties mag runnen. Het is een scenario dat voortdurend naar voren wordt gebracht, omdat leegstand zonde is en “bij de bibliotheek heeft het ook gewerkt”.

Zicht op de binnenbocht van de toekomstige singel en locatie van De Kade. De grote bomen worden onderdeel plantsoen, voor twee esdoorns bij de parkeervakken is een kapvergunning aangevraagd.

Zicht op de binnenbocht van de toekomstige singel en bouwlocatie van De Kade. De grote bomen worden onderdeel van het plantsoen. Voor twee esdoorns bij de parkeervakken, rechts naast de halfpipe, is een kapvergunning aangevraagd, wat tot schriftelijke vragen van PvdD aanleiding heeft gegeven. Een handvol bomen is hier overigens al verdwenen in het kader van de verkeersreconstructie, hetgeen niet tot ophef heeft geleid.

Wat nog interessant kan worden is het argument dat FGH Bank met succes in stelling bracht tegen de Bieb++ op het Smakkelaarsveld – overigens nadat het plan in de raad was gesneuveld, begin 2014. De opdrachtgever moest beargumenteren waarom juist op deze locatie cultureel programma moet worden toegevoegd en of daar wel een goede afweging voor is gemaakt. Het grijpt terug op de “Handreiking, Ladder voor duurzame verstedelijking” van de minister van Infrastructuur en Milieu van 2 november 2013. Nu is er wel een groot verschil tussen Smakkelaarsveld en Paardenveld, kijkend naar de investering, het beslag op publieke middelen en de omvang ervan in meters. We hebben het hier bovendien over educatief programma en de conversie van een bestaand gebouw, de parkeergarage. Misschien dat het argument door tegenstanders zal worden aangevoerd, de zwaarte ervan zal dienovereenkomstig minder zijn.

We gaan het zien.

Reacties

 1. WP

  “Pathé opent op 17 september in Leidsche Rijn haar nieuwe bioscoopcomplex, als pionier in het nieuw te bouwen LRC.”

  Dat moet Cinemec zijn, niet Pathé

 2. Marco Knol

  Ik heb toch ook de indruk dat behalve een inhaalslag qua verouderde bioscopen ook vooral een consolidatieslag gemaakt wordt. Bioscopen worden overgenomen door grotere ketens omdat ze het steeds moeilijker hebben (ook om die modernisering te kunnen financieren). Dus of het ook echt zo booming is vraag ik me af.

  1. Auteur
   HB

   Het woord ‘booming’ is afkomstig van AD en had ik zelf ook niet gekozen. Over dat de totale markt groeit bestaat echter geen twijfel.

 3. R

  De City zal juist een enorm vette locatie kunnen worden, mits serieus gerestaureerd en aangepakt zoals bij het LHC. Als de Kade inderdaad zonder subsidie gebouwd kan worden, zijn wat mij betreft beide van harte welkom. Echter proef ik in dit artikel dat de schrijver maar matige interesse in de City heeft en een voorkeur voor de Kade. Liever een prachtig gerestaureerde rijksmonumentale bioscoop, dan dat de City moedwillig wordt geslachtofferd in een politieke strijd. Of er genoeg vraag is voor beide bioscopen is niet relevant; laat dat de markt achteraf maar bepalen. Moge het beste concept winnen.

  1. Auteur
   HB

   Ja, voorkeur voor Kade, maar vooral om stedenbouwkundige redenen – en dat was in dit stuk niet de insteek. Kijk eens wat een boost dat dooie en lelijke stukje Wijk C daardoor kan krijgen. En hey, een investeerder van buiten ziet het daar helemaal zitten, wie zijn wij dan om hem van het tegendeel te overtuigen?
   Ik denk dat voor City gemakkelijk een nieuwe bestemming gevonden kan worden. Voor die kwaliteit en monumentaliteit is altijd wel een investeerder te vinden. Dat mag voor mij ook bios zijn, mits het maar geen politieke uitruil wordt met De Kade. Verder denk ik een slimme investering in culturele voorzieningen altijd kijkt naar meervoudig gebruik, naar multipliers. Dan ben je wendbaarder in tijden dat de bakens verzet moeten worden. Daaraan is bij De Kade voldaan. Alles bij elkaar denk ik dat het er voor een project als De Kade (of voor elke arthouse-bios in Utrecht) er beter voor staat, dan voor de megabioscomplexen Cinemec en Kinepolis. Die concepten lijken zo van een afstandje wel erg op elkaar.

  2. Dirk

   Verwonderlijk dat het mogelijk leeg komen te staan van City maar weer steeds ingebracht wordt als relevant argument voor een gemeente om deze wijziging in bestemmingsplan te blokkeren. Kinepolis heeft nota bene aangegeven dat het nog niet eens weet wat het met het pand gaat doen en heeft er onlangs nog in geïnvesteerd.

   Net als de hardnekkige onwaarheid dat er sprake is van subsidie en dat het op een of andere manier ‘oneerlijk’ is. Het is niet ‘oneerlijk’ (het zijn instellingen die kennelijk een geschikte locatie zoeken en in die vraag voldoet de Kade) en ook al zou dat het geval zijn: een gemeente is geen betrouwbare, voorspelbare overheid als het aanvragen gaat blokkeren op basis van ‘oneerlijk’.

   De gemeente dient het initiatief te beoordelen op het feit of het onder de streep een positieve invloed op de stad kan hebben op de langere termijn en dat komt dan hoofdzakelijk neer op een inhoudelijke overweging of de plannen commercieel realistisch zijn.

   Alle eerdergenoemde randzaken hebben niets met het vraagstuk te maken dat er een ondernemer is die geld wil steken in deze treurige locatie om er iets beters van te maken dan het huidige donkere gat en die voor zijn plannen een aantal partijen gevonden heeft die ook intrek in het gebouw willen nemen.

 4. Jan

  NIVEa; leuk bedacht, maar maakt het voor de lezer wel moeilijker te begrijpen. nIMBY is een herkenbare term, ook in NL.

  Voor de rest helemaal eens met het artikel. Wijk C wordt binnen 10 jaar een centraal onderdeel van de kern binnenstad, met st jacobstraat en De Kade e.o. als ankerpunten.

 5. Michiel

  Het valt een aantal mensen inmiddels op dat er totaal geen bouwactiviteit op het terrein van de Megabioscoop is te bespeuren: http://tinyurl.com/obbymok . Het bedrijf stond vorig jaar te springen om te mogen beginnen, en kwam zelfs naar buiten met een extreem ambitieuze planning. Nu hebben ze sinds 1 juli eindelijk toestemming, maar er gebeurd helemaal niets. What gives? Weet BU wellicht iets meer over de planning?

  1. Auteur
   HB

   Het begint inderdaad op te vallen. Wel is men begonnen met de inrichting van de centrumboulevard. Daarover hebben we al vragen uitstaan bij gemeente en Jaarbeurs. We gaan deze er aan toevoegen. Beantwoording gaat niet bepaald vlot. We houden de druk erop en wordt vervolgd.
   Overigens is er dinsdag schouw in het Stadskantoor. BU vermoedt dat er dan van alle projecten betreft een update zal volgen.
   We nemen alvast een voorschot: de start van de bouw van het voorzetgebouw is met minimaal drie maanden vertraagt en begint waarschijnlijk 1 december in plaats van de aankondigde 1 september. Reden: kabels en leidingen. De bouwer van het voorzetgebouw is niet BAM, de naam is ons nog niet bekend. Weet een lezer het?

  2. Marco Knol

   Loopt daar niet nog een bezwaar- en beroepsprocedure? Ik meen dat de uitspraak die daar recent over is gedaan een kort geding betrof. Ik kan me zo voorstellen dat ze pas beginnen met bouwen als alles definitief vaststaat en men ongehinderd door procedures in 1x door kan.

   1. Auteur
    HB

    Daar hebben we niets van vernomen. Het bezwaar dat vorig jaar speelde was tussen IKV Pax Cristi en Corio over het stiltecentrum op HC, wat door eerstgenoemde is gewonnen. Het ging om de toegankelijkheid van het stiltecentrum vanaf de hoofdroute en het ontbreken van een maatschappelijk doelen in het bestemmingsplan.
    https://www.raadvanstate.nl/agenda/persagenda.html?date=2014-06-13&year=2014&month=06&calendar_id=4&q=voorzetgebouw
    Welke andere zaken zouden in dit kader nog spelen?
    Overigens is Klépierre bezig met een rechtszaak tegen ProRail in het kader van veiligheid van de OV-terminal en de noodzaak om daarvoor trappen aan de Rabobrug te maken. Ze vinden dat een gelegenheidsargument en willen dat ProRail dat beter onderbouwt. Maar dat staat hier verder los van.

 6. Michiel

  Dank voor de reactie! We lezen het dan wel als er een reactie op jullie uitstaande vragen komt. A.s. dinsdag ben ik er overigens ook weer bij, dus hopelijk kaarten ze het inderdaad zelf al aan tijdens het algemene praatje.

Reageer