Groen op het dak

In Nieuws door HB9 Reacties

Radboudplein bijna klaar (3)

Het sedumdak in wording. Voorheen zat hier de lichtkoepel van Hoog Brabant. Dit wordt nu winkelruimte. Rechtsboven is de glazen dak van de zuidpassage te zien.

De buitenwerkzaamheden van de verbouwing van de winkels in Radboudkwartier lijken afgerond te zijn. De kraan is weg. Er is een lichtstraat verschenen voor de nieuwe zuidelijke passage. Op het dak van het nieuwe winkeldeel is substraat aangebracht, in totaal 500 vierkante meter. Je ziet het op de foto. Achtduizend sedumplanten zullen het vervolgens omtoveren tot een vegetatiedak. Niet alleen nuttig, ook mooi om te zien.
Dit dak is overigens niet toegankelijk, het ligt om de hoek bij De Tuinfabriek. Op hun site lezen we over plannen om een tuinenroute over de daken van Hoog Catharijne te realiseren. We hopen dat daarbij ambitieus wordt ingezet, met grote beplanting en ruigheid, zodat het ook werkelijk natuurwaarde toevoegt en voor vogels en insecten aantrekkelijk wordt. Kijk naar de Highline in New York – zo’n gebaar zet zoden aan de dijk.

Geld speelt kennelijk geen rol, als je kijkt naar de poepsjieke tuininventaris van De Tuinfabriek. Wat een contrast met waar de gemiddelde volkstuinder of bd-boer het mee moet doen. BU adviseert: steek geld ajb in groen en niet in gimmicks als roestvaststalen-snelcomposters.

De redacteur van De Tuinfabriek-site citeert ook de ambitie van NS om een ‘gekoppeld netwerk van stadslandbouwlocaties bij stations’ te realiseren. Bij het fantaseren wat ze daarmee zouden kunnen bedoelen, dwalen onze gedachten af naar de gemiste kans om het gigantische dak van de nieuwe OV-terminal groen te maken, overigens een keuze van het Rijk, de opdrachtgever. Dat zou zoden aan de dijk hebben gezet: 25.000 vierkante meter.

Stationsdak helemaal dicht

Op een klein deel boven de hal met het voormalige vertrektijdenbord na, is het nieuwe dak klaar

De 500 vierkante meter van Corio is geen mooi praatje voor de bühne, maar die ligt er echt. Met het steeds verder dicht bouwen van het stationsgebied moeten we steeds meer daken en balkons te hulp roepen om in ieder geval een basaal niveau van natuurwaarden in stand te houden.
Libelle
BalkonGroen

Reacties

  1. Henk

    Gaat t echt tot 2019 duren voordat het entreegebouw klaar is? Ze beginnen volgens de BAM nieuwsbrief snel aan de 2e verdieping, en het wordt bepaald geen Taipei 101. Gaat de bouw snel stilgelegd worden, want in het huidige tempo gaat dit geen 4 jaar duren.

    1. Auteur
      HB

      Entreegebouw, Stadskamer en Poortgebouw zijn in 2016 goeddeels af. Deze gebouwen zijn nodig om de nieuwe passage naar de binnenstad te faciliteren. Zodra deze open is, kan worden begonnen met buiten gebruik stellen van oude passage langs V&D, het slopen daarvan, het voltooien van de genoemde gebouwen en de vernieuwing van Achter Clarenburg. Dat zal ook nog wel twee jaar in beslag nemen.
      De parkeergarage gaat in mei 2016 in bedrijf. De rest zal ook wel snel daarna gefaseerd in gebruik genomen worden.
      Hier kun je het zien: http://www.bouwpututrecht.nl/2013/03/21/animatie-bouw-hoog-catharijne.
      De tweede helft van het filmpje klopt niet helemaal. Ze gaan het poortgebouw om de bestaande passage heenbouwen en daarna de passage slopen en het poortgebouw completeren.

      1. Apostle

        Dus de grootste vestiging van V&D is zometeen twee jaar bijna niet bereikbaar. Zullen ze leuk vinden. Het gaat al zo lekker met dat bedrijf.

      2. Auteur
        HB

        Die winkel zal wel bereikbaar moeten blijven, dat zal in contracten zijn vastgelegd.
        V&D en een groep retailketens hebben van meet af aan geageerd tegen het plan van twee looproutes door HC. V&D krijgt nu nog 100% van de passanten naar de binnenstad langs zijn voordeur. V&D zou een van de trekkers aan de toekomstige zuidpassage moeten worden.

      3. Berend

        V&D heeft een enorme gevel aan de Rijnkade, straks vernieuwde Catharijnesingel en absolute toplocatie in de Utrechtse binnenstad. Toen ik hier een tweede blik op wierp viel mij op dat de architectuur van deze gevel niet eens zoooo verschrikkelijk lelijk is. Wat deze gevel onuitstaanbaar maakt is dat hij 100% dood is: de begane grond is dicht, alle ramen zijn dicht en afgeplakt, alle balkons zijn dicht, nul komma nul leven in te ontdekken.
        Wat een prachtige dag zal het zijn als deze gevel zich eindelijk opent, en veel is er niet voor nodig, het wegtrekken van de poepbruine blinderingsfolie zal al een groot verschil maken. Misschien is er voor nodig dat V&D eerst daadwerkelijk omvalt zodat er ruimte komt voor nieuwe, meer creatieve en toekomstgerichte huurders, ik weet het niet… Maar, vergeet de passage, de kansen voor dit gebouw liggen aan de singel!

  2. rcp030

    Het entree gebouw is volgens mij volgend jaar af. De volledige verbouwing duurt tot 2019. Dan gaat het ook om het poortgebouw, de stadskamer en de nieuwe plinten rondom.

  3. Berend

    Een vraag die mijn onweerstaanbare nieuwsgierigheid prikkelt: Wat gaat er gebeuren op de plek van de huidige Catharijne bioscoop? Wordt het “gewoon” over twee verdiepingen winkelruimte? Komen er kantoren boven? Blijft het huidige casco gehandhaafd? Komt er iets dat een relatie heeft met de daktuin? Blijft de huidige trap die maaiveld, winkelniveau en bioscoop verbindt bestaan?

    1. Auteur
      HB

      Corio antwoordt: “Het wordt inderdaad winkelruimte. Wat er met de trap gaat gebeuren hangt af van de toekomstige gebruiker.”

Reageer