93 Appartementen aan Westplein

In Nieuws door HB9 Reacties

Een bouw-vergunningaanvraag die wat vragen oproept: een kleine honderd appartementen gelegen aan Westplein? Betreft dit de eerste (oostelijke) woontoren die NS aan de Sijpesteijnkade ontwikkelt? Of is de tweede Bouwfonds-ontwikkeling, aan de Kanonstraat? Daarvan hadden we begrepen dat die op dit moment niet concreet zou zijn.

Update: Wel concreet dus. Het is fase twee van de Kop van Lombok. Bouwfonds wil al dit jaar beginnen. Uit het AD van 18/12:

]

Nu we toch bezig zijn: een andere interessante bouwvergunning-aanvraag betreft het westelijk busstation. Deze komt hoofdzakelijk onder de plaat van de OV-terminal. Dit busstation is een essentiële stap om het oostelijke Stationsplein vrij te spelen zodat daar plek komt voor de Uithoflijn-perrons. Dit station zal medio 2016 in gebruik worden genomen, ongeveer gelijktijdig met de oplevering van de OV-terminal. Link hier, helaas geen details.

Tip voor een goed voornemen voor 2015 voor de balie Bouwen en Wonen: zet nu eindelijk eens die documenten digitaal voor iedereen zichtbaar online, al was het alleen maar een samenvatting! Dit is nu niet bepaald een dakkapelletje of een overhangende boomtak. Openheid en toegankelijkheid, goed bestuur, dat soort dingen. U doet er zoveel mensen een groot plezier mee.

Reacties

 1. Auteur
  HB

  Zou kunnen. Maar die bouwlocatie ligt aan Kanonstraat en de bouwplannen zijn naar verluidt op dit moment niet concreet.

 2. remco

  In artikel wordt gesproken over architect Klunder. Dus niet meer van Marlies. Is dus idd 2e fase kop van Lombok.

  1. Auteur
   HB

   Dank ill-b.

   Dit is de passage:
   In het streven naar wandvorming aan het Westplein werd het, inmiddels gerealiseerde winkel-woonblok aan de Damstraat met dat aan de Kanonstraat indertijd als twee-eenheid gezien. De ontwikkelaar kiest er nu voor het blok aan de Kanonstraat een eigen gezicht en invulling te geven. Het plan past in het bestemmingsplan en wordt door architect Berg toegelicht. De bebouwing aan de Kanonstraat is vier tot zes lagen hoog en sluit aan op de Kanaalstraat- en Leidsekadebebouwing. De verhoogd liggende begane grondvloer geeft extra hoogte aan de plintlaag. Terugspringende verdiepingen, materiaal- en kleurverschillen parcelleren de gevels en geven deze een gevarieerde, naar het verleden verwijzende uitstraling. Bergingen vullen het binnenterrein. Op het dek daarboven is een tweede strook woningen van vier lagen gepland, op circa vier meter de nieuwbouw aan de Kanonstraat. Een galerij en bruggen ontsluiten de appartementen in voor- en achterbouw.

   Reactie van de commissie
   De commissie heeft zeer ernstige twijfels over de woonkwaliteit van beide complexen. In principe is er sprake van twee galerijflats dicht op elkaar. Daarnaast is het onduidelijk hoe dit project zich voegt naast de andere ontwikkelingen op de Kop van Lombok, nu het uitgangspunt lijkt verlaten om de kop van Lombok in een eenduidige architectuurtaal uit te voeren die bovendien aan beide blokken een sterk eindmotief verbond met een gelijkwaardige schaalgrootte. Het thans getoonde voorstel is in die zin niet overtuigend. Een toelichting op de stedenbouwkundige setting en context is noodzakelijk om goed over de voorstellen te kunnen adviseren. Verdere planbehandeling wordt in afwachting van deze toelichting nader uitgesteld.

Reageer