1,2 miljoen views voor 030

In Reportage door HB3 Reacties

Dat je op Youtube meer dan een miljoen views kan scoren zonder gekkigheid als Frozen zingen bij de geboorte van je kind of katten die op Hitler lijken, bewijst dit filmpje. Niks bijzonders eigenlijk, althans voor ons. Smakkelaarsveld op een drukke ochtend, ergens in 2010, toen alles nog op zijn plek lag. Maar het buitenland gruwelt én smult ervan. Allemaal fietsers zonder helm, zonder extra visibility, very scary! En dat doet maar, kriskras door elkaar heen. Wij weten dat het werkelijke gevaar van de fiets schuilt in heel andere zaken. Zoals onverlicht, whatsappend door rood rijden over een busbaan, maar dat is zo next level dat we buitenlanders daar maar niet mee vermoeien.

BU’s oordeel: zoveel reclame voor nop heeft deze stad in lange tijd niet gehad. Citymarketing mag zich in zijn handjes knijpen. Als je de smaak te pakken hebt, kijk dan naar de rest van het channel Markenlei. Als contrast, hieronder ons eigen filmpje van de fietsenzee onder HC, gemaakt in 2009. Ook leuk als tijdsdocument.

Reacties

 1. Apostle

  Sinds ik Mark en een aantal Engelse fiets-bloggers volg besef ik me pas hoe goed we het eigenlijk hebben in Nederland. En zelfs in Utrecht. De houding van de Engelsen tegenover fietsers is dezelfde die men hier in de jaren 70 had. De inrichting van hun steden stelt dan ook nog steeds de auto centraal waar wij hier alweer een tijdje de mens centraal stellen.

 2. Berend

  LOL: “Maar dat is zo next level”

  Ik kwam het filmpje een paar jaar geleden tegen toen ik door de nieuwste nieuwtjes van iPhone-maker Apple aan het scrollen was. Apple had namelijk nieuwe fietsen voor zijn campus aangeschaft (http://www.wired.com/2011/07/apples-campus-bikes-are-classically-minimal/) en, zoals dat gaat bij fanboys die ieder detail willen weten, ze hadden de fabrikant van die fietsen gevonden. Die fabrikant heeft op zijn website een “visie” pagina (http://publicbikes.com/c/VISION) en op die pagina staat, jawel, het filmpje van het Smakkelaarsveld.
  Ik vond het een wel bijzondere ervaring om vanuit de sfeer van superhip en het nieuwste van het nieuwste ineens op een plek terecht te komen die ik goed ken en waarvan ik denk: nou zo fijn is het ook weer niet om daar op het stoplicht te wachten. Maar sindsdien voel ik me wel bevoorrecht om door een stad te mogen fietsen die zelfs in het vooruitstrevende Silicon Valley wordt afgeschilderd als een verre toekomstdroom 😉

 3. Kilgoretrout

  Ik vertelde ooit een fanatieke fietser in San Francisco over fietsen in Utrecht. Hij geloofde me niet. Toen liet ik bovenstaande filmpjes zien, vervolgens ging hij snel googelen op “Holland Bike brain damnage”, daarna geloofde hij me pas.

Reageer