Bomen weg en erbij

In Nieuws door HBReageer op dit artikel

PaardenveldBomen 2

Hopelijk blijft dit groen voorlopig gespaard

Goed nieuws en slecht nieuws van het bomenfront. Om met het laatste te beginnen: er is weer een kapvergunning aangevraagd voor Paardenveld, Catharijnesingel en Amsterdamsestraatweg: 31 stuks, met name essen en iepen. Voor de verkeersreconstructie Paardenveld/Daalsetunnel moet nog veel sneuvelen, om ruimte te maken voor de wegen en kruisingen en natuurlijk ook voor het water.

De tweede tijdelijke reconstructie van kruising Paardenveld is bijna afgerond. De aannemer kan nu het laatste stuk diepriool aanleggen en een verbinding maken op het bestaande riool bij de Amsterdamsestraatweg. Merk op dat het eerste stuk van de nieuwe kruising klaar is – toch weer een mijlpaal. Net als de Daalsesingel ligt het ongeveer een halve meter hoger boven het oude wegniveau.

PaardenveldBomen 1
De bomen op de vellijst staan op de kop van de Amsterdamsestraatweg, waar het water van Weerdsingel-Westzijde stopt, ter hoogte van Movares aan de Daalsetunnel en bij de parkeergarage. Goed nieuws is dat de gemeente overweegt de laatste sectie van de twee spuikokers onder het Paardenveld te laten zitten en deze vol te storten. Dat betekent – naast het kostenaspect natuurlijk – dat de groep volwassen bomen bij de halfpipe tegenover de parkeergarage mogelijk kan blijven staan. Voor de bouw van bioscoop/onderwijsgebouw De Kade hoeft de spuikoker sowieso niet weg. Met het uitgraven van de singel wordt medio 2015 begonnen en deze is met een beetje geluk eind van dat jaar klaar.

Om mee af te sluiten een interview op DeStadUtrecht over de laan-aanplant die op Vredenburg-Noord wordt gerealiseerd. Joost Rosdorff vertelt waarom voor de winterlinde is gekozen: bladluis niet welkom, honingbij juist wel. En deze boom kan groot worden, passend bij de maten van de omgeving.

Het stationsgebied krijgt er de komende weken achttien laanbomen bij. Als we dat priegelgroen op Stationsplein-West niet meetellen, zijn dit de eerste serieuze bomen na zeven jaar onafgebroken kappen. Er moet nog heel hard worden gewerkt aan de bomenbalans om deze weer op nul te krijgen.

 

Reageer