Jaarbeurspassage

In Nieuws door HB6 Reacties

JaarbeurspassageCepezed
De nieuwe Jaarbeurspassage wordt ontworpen door cepezed (je weet wel, van de Rabobrug), zo maakte het bedrijf eind juli bekend. Na de discussies, vorig jaar, met de gemeente over een nieuwe gronddeal, is het plan voor de Galaxyroom in stilte afgevoerd.

JBBoulevard2
Daarvoor in de plaats komt een ruime, lichte doorgang in het verlengde van de centrumboulevard. De centrumboulevard is een wandelgebied dat Vredenburgplein met het Expo-plein ter hoogte van Holland Casino verbindt. De Jaarbeurspassage krijgt gelijkwaardige ingangen aan oost- en westzijde. We quoten de site van cepezed:

De komende jaren ondergaat het Jaarbeurscomplex in het centrum van Utrecht een metamorfose. Het beurscomplex wordt hierbij verduurzaamd, flexibeler inzetbaar en bovenal verbetert de verblijfs- en belevingswaarde. Een belangrijke eerste stap is het realiseren van de Jaarbeurs Passage – het nieuwe entreegebied en een belangrijke schakel tussen zowel de verschillende hallen onderling als tussen het Jaarbeurscomplex en de stad. De door cepezed ontworpen ingreep is onder meer opgebouwd uit stalen frames die aan weerszijden van de passage voor de bestaande hallen worden geplaatst – deze bevatten alle faciliteiten en bieden de mogelijkheid om de achterliggende hallen separaat te vervangen of verbouwen. Tussen de frames is een lichte stalen kapconstructie ontworpen voorzien van ETFE invulling – zodat het hart van de jaarbeurs overspoeld wordt met daglicht.
Door een verhoogde brugconstructie is de publieke doorgang van de jaarbeurspassage ten alle tijden geborgd. Deze publieke route is onderdeel van een groter masterplan met een keten van publieke ruimten. Als een soort groene kroonluchters hangen ze op zeven meter hoogte in de passage met groen beplante pleinen die tevens buitenruimten vormen en de congresvoorzieningen op de verdiepingen koppelen.
cepezeds ontwerpvisie vormt niet het eindbeeld, maar het vertrekpunt voor het ontwerpproces dat op basis van intensief overleg met alle stakeholders van de Jaarbeurs wordt opgestart..

[Beeld: cepezed]

Op de luchtbeelden die we twee weken geleden maakten is te zien dat het werk voor bioscoop en nieuwe entree inmiddels is gestart.

Rondvlucht110814_ 9

Reacties

 1. Azuil

  ik wil vaak een like doen op je berichten maar dit gaat niet, ik hoop dat je aan de pageviews ook kan zien dat je berichten gelezen worden!

 2. Richard

  Las net op propertyNL dat het WTC jaarbeursplein nu echt concreet is. Het lijkt erop dat er weer beweging zit in dit project. Goed nieuws lijkt me.

  1. Auteur
   HB

   Klinkt goed. Want de aggenebbis die het nu is doet het echt afbreuk aan de pleinomgeving. Heb je misschien een link of quote van propertyNL?

 3. leon

  Ook lijkt de kans serieus dat er een WTC wordt gerealiseerd in het stationsgebied in Utrecht. Het betreft de locatie aan de Jaarbeurszijde van het Centraal Station in Utrecht, waar DOF twee kantoorgebouwen (Sypesteyn en Leeuwesteyn) bezit die dateren uit eind jaren zestig. Al enige jaren wordt gesproken over de mogelijkheid om Leeuwesteyn te herontwikkelen tot een World Trade Centre. De Jong geeft aan dat na enige jaren van stagnatie de kansen nu sterk zijn toegenomen dat dit project wordt gerealiseerd. Het voorlopig ontwerp is gemaakt en DOF onderhandelt nog met gemeente Utrecht en AM/IPMMC, dat vanaf het begin bij het plan is betrokken, over de voorwaarden waaronder het project van start kan gaan. Vorig jaar is intussen een WTC op Papendorp geopend.

  http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1706104

  1. Auteur
   HB

   Dank. Ik kan het niet zo goed inschatten, maar het lijkt inderdaad wat hoopvoller dan een jaar geleden. De kantoormeters van gebouw Leeuwensteyn worden nog maar op één onroerendgoed-site (http://dutchofficefund.nl/bekijk.php?id=47) aangeprezen en het bijbehorende promotiefilmpje is inmiddels een dode link. Vege tekens.

Reageer