Laatste horde NHC

In Nieuws door HB2 Reacties

Vanavond passeert er een aantal bestemmingsplannen in de gemeenteraad. Nou en, horen we je denken. Mis, dit is een episch momentje op de schaal van Utrecht. De gemeenteraad gaat, zoals het er naar uit ziet, instemmen met het bestemmingsplan Nieuw Hoog Catharijne. Zonder goedgekeurd bestemmingsplan geen bouwvergunning. Eenmaal het bestemmingsplan onherroepelijk, dan gaat het treintje definitief lopen voor de bouw van stadskamer, overkluizing van de singel, kijkgaatjes naar troebele wateren, poortgebouw met hotel en vernieuwing van de bestaande ‘kwartieren’, tot aan de nieuwe entree op Stationsplein Oost. Op de kop af veertig jaar geleden werd het bestaande HC geopend. Vandaag wordt de laatste politieke horde genomen om HC 2.0 te kunnen bouwen. De politiek die, als we de UtrechtDichtbij-column van Oldenborg mogen geloven, zelfs nu onder de voorstanders van de plannen best wrevelig is geworden. De talloze complexe contracten hebben de manoeuvreerruimte voor de politiek flink ingeperkt. Aan de andere kant zal er ook opluchting zijn. Einde aan de slepende discussies. In hemelsnaam, bouw het dan maar. We kunnen niet eeuwig in onze geschonden verwachtingen blijven peuren.

In de doorlees volgt een online bladerbare versie van het vaststellingsrapport. In dat rapport zie je een handvol zienswijzen en de reactie van de gemeente daarop. Over de discussie tussen Corio en Pax Christi heeft de wethouder nog een aparte brief gestuurd.
Link naar landelijke RO-plannen site.
Link naar vaststellingsrapport.

Als je je afvraagt: ja maar, ze zijn toch allang aan het bouwen met NHC? Klopt. Point of no return is eigenlijk allang gepasseerd. Maar wat ze nu bouwen valt nog onder bestemmingsplan Entreegebouw. De ondergrond, waar de parkeergarage komt, ligt qua geografie echter onder het bestemmingsplan NHC. Kwestie van faseren van de plannen en de bouw.

[update:]

Op 31 oktober, om 22:50 uur heeft de gemeenteraad met licht gemor ingestemd met het bestemmingsplan NHC. Alleen SLU en SP stemden tegen.

Via amendementen is afgedwongen dat er glas in de stadskamer komt (unanieme steun voor “de gaten van Beerlage”) en dat het stiltecentrum van Pax Christi in het vernieuwde HC een goede plek zal krijgen. Voordat Hoog Catharijne er kwam stond er een klooster. De zusters waren na de sloop dakloos en kregen een plek in HC. Nu moeten ze een plek direct aan de voetgangersroute opnieuw bevechten, wat lijkt te gaan lukken. Veel gekrakeel rondom een stiltecentrum, aldus de VVD.

Later op de avond heeft de raad ook ingestemd met bestemmingsplannen voor Westflank-Noord/Van Sijpesteijnkade en Rabobrug.

Het vaststellingsrapport:


 

Reacties

  1. Jan

    Niet dat ik het aan wil moedigen, maar:

    Wat is er eigenlijk met van Oosten gebeurd? Die maakte toen der tijd bezwaar t/m de hoge raad tegen alles wat los en vast zat.

  2. Marco Knol

    Wat een zooitje. Ik wordt bij pagina 7 van het vaststellingsrapport al helemaal kotsmisselijk van het formalisme en de wijze waarop inwoners van Utrecht gewoon vernaggeld worden.

Reageer