Halte Westplein

In Nieuws door HB7 Reacties

De burger wil het het niemandslandje terug van de falende plannenmakers. Klik om in te zoomen.

Burgers willen dit niemandslandje terug van falende stedenbouwers. Klik om in te zoomen.

Geen tram, wel een nieuwe ‘halte’: Halte Westplein. Lees het bericht over de nieuwe activiteiten die de komende tijd op het Westplein zullen plaatsvinden. Een paviljoen, duizenden bloembollen. FB-linkje hier. Persbericht in de doorlees.

[quote uit bericht:]

Lombok kleurt het Westplein met ‘mobiele tuinen’

Buurtbewoners uit West vinden dat het Westplein wel wat kleur kan gebruiken en gaan tuinieren op het nu nog drukke verkeersplein. Het tuinieren gebeurt in verplaatsbare zelfgemaakte houten plantenbakken. De bakken worden deze winter gemaakt en in het voorjaar van 2014 geplaatst. Op zondagmiddag 27 oktober om 16 uur gaat het project van start met een ‘kick-off’ waarbij geïnteresseerden worden uitgenodigd en duizenden bloembollen worden geplant. Na de start van de bouw van het Paviljoen ‘Pas op de Plaats’ van stichting Maanzaad volgt nu een tweede bewoners initiatief; mobiele tuinen ‘Halte Westplein’, een verwijzing naar de verdwenen tramhalte op de middenberm.

Het drukke verkeersplein komt pas over lange tijd ‘definitief’ tot ontwikkeling. In mei 2012 is door het college van B&W een ontwikkelvisie voor het Lombokplein en omgeving (8 mei 2012) vastgesteld. Deze ontwikkelvisie is in co-productie gemaakt met het buurtnetwerk Ontwikkelgroep Lombok Centraal. Maar op dit moment is nog niet duidelijk hoe de infrastructuur er daadwerkelijk uit gaat zien en wanneer deze wordt uitgevoerd. Wel is duidelijk dat er een nieuw centraal plein in de wijk gaat komen met veel ruimte (werktitel Lombokplein).

Om alvast een voorschot te nemen op de toekomst hebben de bewoners van Lombok gekozen voor een tijdelijke invulling om het gebied in tussentijd al te laten bloeien. Op het enorme verkeersplein is veel ongebruikt ‘snippergroen’. Een deel van de ruimte wordt binnenkort tijdelijk gebruikt voor een fietsenstalling. Stichting Maanzaad opent in het voorjaar haar informatieve buurtpaviljoen “Pas op de Plaats (P.O.P)”. Het paviljoen wordt straks omringd door plantenbakken met vrolijke bloemen, groente en fruit. De bakken worden gemaakt, ingericht en beheert door de inwoners van Lombok. Dankzij subsidie van de gemeente voor de materialen krijgt Lombok er een nieuw groen initiatief bij: mobiele tuinen ‘Halte Westplein’.

Op 27 oktober 16 uur bent u welkom op de kick-off van Halte Westplein. De deelnemers gaan die middag vanaf 14 uur de duizenden bloembollen planten. Verder wordt de plaatsing en inrichting van het plangebied verkend, kunnen belangstellende kennis maken, geven uitgenodigde deskundigen advies en wordt nagedacht over het zaai- en beplantingsplan.

Voor meer informatie:
www.lombokcentraal.nl/haltewestplein
www.facebook.com/haltewestplein
@HalteWestplein

Reacties

 1. Hendrik Grashuis

  Een leuk initiatief! Veel omwonenden missen namelijk de 6 grote iepen, ter hoogte van de nieuwe Moskee, die afgelopen zomer geveld moesten worden vanwege de iepziekte.
  Misschien een goed idee om enkele grote bakken te gebruiken voor het opkweken van nieuwe bomen die in de toekomst een vaste plek kunnen krijgen op het plein. En dan het liefst van alle soorten natuurlijk.

 2. Remco

  Hoi Hendrik, klopt dat het nu nog kaler is met de gekapte zieke Iepen. In het kader van het Wijkgroenplan West zijn al van dergelijke initiatieven geopperd. Dus eind dit jaar horen we meer van de gemeente of er ook nog bomen bij kunnen.
  Groet,
  Remco

 3. rob

  wat is dat dan voor iets?? waar vroeger de trambaan liep op dat grasveldje. een rechthoed die schuin de grond in gaat??

Reageer