Asfalt door het Moreelsepark

In Nieuws door HB2 Reacties

In verband met de aanleg van een riool langs het Willemsviaduct is de fietsroute vanaf het station gewijzigd. Daarvoor is een asfaltbaan door het Moreelsepark gelegd. Bij GL-raadslid Steven de Vries heeft dit verbazing gewekt en hij vraagt zich door middel van vragen aan het college af welke schade dit aan de bomen kan geven. Vanavond komen ze aan de orde.

[quote uit de vragen:]

Afgelopen vrijdag fietste ik onderweg naar het station langs het Moreelsepark. Wat schetste mijn verbazing: Op dat moment werd daar een fietspad dwars door het park aangelegd. Wel een lekker breed fietspad, wat dat betreft mijn complimenten, maar toch is GroenLinks buitengewoon geschrokken van de situatie. Inmiddels is het fietspad in gebruik genomen constateerden wij vandaag. Onze zorgen zitten met name in de aantasting van het park en de mogelijke gevolgen voor de bomen. Dat leidt tot de volgende vragen:
1. Wie verzint het om een fietspad dwars een park aan te leggen en wat vindt de wethouder hiervan?
2. Is er hier sprake van een tijdelijke situatie? Hoe lang duurt tijdelijk in dit geval?
3. Wat zijn de gevolgen van dit fietspad, zowel in aanleg als gebruik, voor de omliggende bomen en hun wortels?
4. Is er voor er tot aanleg is overgegaan overleg geweest met de gemeentelijke boomadviseurs en de parkopzichter? Wat was hun advies over het aanleggen van dit fietspad?
5. Is het aanleggen van een fietspad door het Moreelsepark in lijn met het geldende bestemmingsplan?
6. Op welk moment is de gemeenteraad geïnformeerd over het aanleggen van dit fietspad?

Voor wie zich afvraagt hoe je tijdens bouwwerkzaamheden dient om te gaan met bomen, hier wat best practices (bron: gemeente Woerden).

De gemeente Utrecht noemt de volgende maatregelen voor gebruik van het park door organisatoren zoals De Parade, met name om verdichting en verstikking van de wortels te voorkomen:

Rijplaten gebruiken en bij de opbouw van (zware) materialen op gras is het gebruik van gazonbanden verplicht

Reacties

    1. R

      Wanneer mooie oude bomen sterven omdat een nitwit van de gemeente vergeten is dat de wortelen niet tegen het gewicht van het asfalt kunnen, dan is dat iets wat jammer is voor heel Utrecht. Nog meer jammer is dat alleen GroenLinks het doorhad en vragen begon te stellen. Grote oude bomen doen namelijk niet aan politiek. Wel gaan ze van dit soort domme acties dood…

Reageer