Roltrappenkwestie sleept zich voort

In Nieuws door HBReageer op dit artikel

De kwestie met de extra veilige glazen roltrappen op de nieuwe OV-terminal sleept zich voort. ProRail – die de eis van de gemeente onredelijk vindt – is ermee naar de Raad van State gegaan. Deze heeft op 20 september 2012 zitting gehouden. De termijn voor uitspraak die de RvS zichzelf oplegt is inmiddels allang verstreken. Een woordvoerder van ProRail zegt dat men de RvS daarover heeft aangeschreven. Om de voortgang van het project niet in gevaar te brengen heeft ProRail een aantal roltrappen besteld die aan de strengere eisen voldoen.
De onenigheid heeft te maken met de sterkte van de glazen balustrade van de roltrappen. Dit type roltrap is nog nooit eerder voorgeschreven, niet in Nederland en ook niet internationaal. Het breken van een glazen balustrade tijdens een ontruiming schijnt hoegenaamd nooit voorgekomen te zijn. Toch eist de gemeente Utrecht bij de OV-terminal een constructie die net zo sterk is als een vaste stalen balustrade bij open ruimten. Deze zaak kan een precedent scheppen voor alle glazen roltrappen in openbare ruimten zoals stations in Nederland. We hebben hierover anderhalf jaar geleden uitvoerig bericht.

Reageer