NHC

In Reportage door HB19 Reacties


Hier volgt een recent promotie filmpje van de Catharijneknoop en het Entreegebouw van Nieuw Hoog Catharijne, NHC. In dat (Engels gesproken) filmpje komt de naam Hoog Catharijne niet voor. De voice-over spreekt consequent over NHC. Zit daar meer achter? Gaat het winkelcentrum de komende jaren van naam veranderen? Maar NHC bekt toch niet in het Nederlands? Nieuw Hoog Catharijne anders ook niet.

Muziekcentrum Vredenburg zal van naam veranderen, waarom ook Hoog Catharijne niet? De naam van het meest bekende winkelcentrum van Nederland heeft een bijklank. En als je meer upmarket wil is dat niet handig. Van een imago kom je niet zomaar af. Sinds het bij winkels draait om drie zaken: locatie, locatie, locatie, maakt een naam ook niet zoveel uit. Wil Corio af van de naam Hoog Catharijne? We zullen eens informeren.

[update] Corio heeft aan BU laten weten dat ze de laatste jaren met de afkorting HC werken als naam/aanduiding voor het winkelcentrum en dat er voor het vernieuwde winkelcentrum een nieuw logo zal worden ontwikkeld. NHC is vooral voor intern gebruik in het leven geroepen, om onderscheid met het bestaande te maken. Het bedrijf geeft aan dat er nog geen besluit is genomen of het een nieuwe naam zal krijgen, ook ziet ze nu geen reden “Hoog Catharijne” los te laten.
Binnen enkele weken zal er een Nederlandstalige versie van dit filmpje verschijnen die de internationale (‘shopping mall in Joetrecht’) zal gaan vervangen.

Hieronder kun je kijken naar het filmpje, dat gisteravond voor het eerst bij Aorta publiekelijk is getoond, met de laatste ontwerpen van de gebouwen, waarvan de welstandscommissie vindt dat ze onvoldoende tegemoet komen aan de stedenbouwkundige randvoorwaarden. Maar dat is ook maar een mening, nietwaar. De filmmakers weten wel hoe ze iets moeten verkopen: mooie mensen maar niet teveel, strak blauwe zonnige dag, frisse etalages met internationale A-merken. NHC schudt definitief de lokale wortels van zich af. Voor de oplettende kijker: je kunt ook de entree zien vanaf het stationsplein. Een soort Mirliton-design, maar dan in XXXL uitvoering. Wat ons betreft een primeur, want nog nergens eerder gezien. De bijgevoegde plaatjes hier even opklikken.

NHC, vanaf morgen in procedure.

[Film en stills: Corio, wil je het in groot detail zien, ga naar Youtube en kies bij afspeelkwaliteit HD ]

Reacties

 1. Johan

  Wat een verschrikkelijk filmpje. Als ik even door de blije muziek en strak blauwe luchten heen kijk zie ik gewoon dezelfde zielloze lelijke koopgoot die Hoog Catharijne nu ook is.

  1. Auteur
   HB

   Er is een verschil: het huidige Hoog Catharijne heeft door zijn opzet nog wel karakter en sfeer. Daar zit meer ziel in dat het nieuwe etalage-paleis, gevuld met winkelketens.

 2. Iemand

  Dat NHC lijkt me meer iets voor niet-Nederlandstalige investeerders dan een nieuwe naam voor gebruik in Nederland. “Nieuw Hoog Catharijne” in spraak is al een struikelblok; als buitenlanders het van papier moeten uitspreken komt het in de categorie “Hoge Veluwe”.

  Voor gebruik in Nederland bekt het niet genoeg (“Waar ga je heen? Naar NHC.” klinkt meer als een voetbalclub)

  1. Auteur
   HB

   Doelgroep investeerders/ketens ok. Maar verklaar me waarom het woord “Hoog Catharijne” ook in beeld nergens voorkomt, ook niet in referentie naar de voor Nederland zo belangrijke historie van het winkelcentrum. Als het een merk is waaraan Corio sterk hecht, hadden ze het zeker genoemd of getoond. Terwijl ik dit type check ik de site http://www.nieuwhc.nl, maar die is uit de lucht. (Gisteren nog online.) Vergelijk het maar hiermee: http://www.hoogcatharijne.nl/

 3. Michel

  Hoe hoog wordt dat entreegebouw wel niet? Bij seconde 46 van het filmpje kijkje bijna op de domtoren neer….

  1. Michel

   Ik bedoel eigenlijk het poortgebouw, over de singel heen, het eentregebouw is geloof ik iets anders…

  2. Auteur
   HB

   De hoogte reikt tot de onderste (2?) woonlagen van Radboudveste. Iets hoger dan V&D. Op impressies is dat meestal wel goed te zien.

   1. Iemand

    Ter info: http://ahn.geodan.nl/ahn/viewer3/index.html geeft ongeveer 3 meter boven NAP voor het maaiveld, 34 meter voor het dak van de V&D (38 meter voor de opbouw op dat dak) en ongeveer 69 meter boven NAP voor het dak van de Radboudveste (12 woonlagen bovenop kantoren)

    Het bestemmingsplan zegt “Het nieuw te realiseren Middengebouw heeft een maximale bouwhoogte van 44 meter”; de kaart (die is vermoedelijk leidinggevend) noemt 45 meter boven NAP als maximale bouwhoogte voor het Poortgebouw. De ‘bestemmingsregels’ zeggen daarbij nog “ter plaatse van ‘specifieke bouwaanduiding – opbouw’ is het toegestaan de maximale bouwhoogte met 3 meter te overschrijden waarbij de bebouwing tezamen maximaal 15% van het gehele bouwvlak mag beslaan.”

 4. Ramon

  Ik vind persoonlijk het huidige HC helemaal geen karakter hebben maar gewoon een doolhof van lage bedompte gangen met winkels. In het nieuwe pas geopende gedeelte van NHC is te zien dat het een stuk ruimer en lichter wordt. Dat het een etalage paleis wordt met hoge etalages en grote merken is logisch. De huidige grote winkelketens willen dat graag en dan zie ik het liever in de nieuwbouw dan in de oude stad ,waar dan vaak een oud pand wordt gestript om er een hoge etalage wand voor te zetten.

  Het nieuwe voorzet gebouw aan het stationsplein oost vind ik mooi, het poort gebouw op zich ook, alleen jammer van de overkluizing.

 5. Apostle

  Schandalig dat Corio doet alsof zij het water in de singel terug brengt, dat wordt nog altijd met gemeenschapsgeld betaald en Corio is geen enkele partij daarin!

  Wat is het toch een misselijkmakend, Utrecht-hatend bedrijf.

 6. Gerben

  Corio betaald (in)direct mee via de erfpacht aan de openbare ruimte lijkt me. ( bv De Vredenburg )
  Daarnaast “whats in a name” het gros van de bezoekers van HC zal het een worst zijn wat de naam is, als je maar kan winkelen in een droog en warm centrum.
  Ik draag HC ook niet een warm hart toe, maar gelukkig heb je een keuze, je kan altijd het oude centrum nog in, en dat ligt heel dichtbij.

 7. Cor Vos

  Pfffft, effe bijkomen. Wat ziet dat er jaren tachtig uit zeg. Met al die gekleurde vlakjes en die plakgevels met stippen en halve maantjes. Wat een creatieve armoede. Nou veel plezier ermee Utrecht, met NHC staan jullie weer op de kaart… alleen welke? De vrolijke voor jokerkaart misschien?

 8. Richard

  Ziet er helemaal te gek uit hoor (-;. Snap sommige overdreven deprie reacties niet helemaal. Als je alle plannen bekijkt, lijkt het allemaal helemaal goed te komen met Utrecht.

   1. Ramon

    Dat is dan winst, want bij de huidige versie van HC is het you hate it or you totally hate it.

 9. Ramon

  @ Cor Vos ik snap het niet helemaal, ken namelijk helemaal geen architectuur uit de jaren 80 met stippen halve maantjes en plakgevels. Volgens mij werd alles toen opgetrokken uit van die geperste betonplaten met grind er in….

  heb trouwens begrepen dat het aantal vierkante meters toeneemt maar het aantal winkels niet echt. Dit omdat de grote ketens die Corio graag wil hebben vaak grotere winkels hebben als in het huidige HC beschikbaar is

 10. Cor Vos

  @ Ramon, je hebt gelijk het is niet jaren 80 maar het zijn meer de vorm elementen uit de jaren 60. Kan in deze rubriek helaas geen plaatjes laten zien. Maar Google even naar afbeeldingen:’jaren 60 behang’.
  Leuke variaties met het hele stippen gala. Ook leuk is om even te kijken bij Google afbeeldingen naar ‘Kewlox kasten’. Je herkent er meteen de speelse kleurvlakjes waar het NHC mee behangen is. Gezellig retro. Tja, het is een keuze.

  1. hb

   Even gecheckt bij Benelux merkenbureau, maar Nieuw Catharijne is nog niet vastgelegd. NHC ligt wel vast en is van een Noorse hotelketen.

Reageer