Voorstel Bieb++ komt echt

In Nieuws door HBReageer op dit artikel

Voor het herfstreces zal het college de gemeenteraad een brief sturen met daarin een voorstel voor een strategie hoe het vastgoed op het Smakkelaarsveld in de markt zal worden gezet. Voor alle twijfelaars: het is een ingewikkelde zin waarin staat dat de nieuwe bibliotheek er vooralsnog gewoon komt, in 2017. De afgelopen maanden doken regelmatig geruchten op dat de hele nieuwbouw misschien wel eens voor onbepaalde tijd zou worden uitgesteld. Die lijken nu voor het moment de kop ingedrukt.
In het voorstel zal een strategie worden gepresenteerd waarin een Europese aanbesteding voor het Smakkelaarsveld is opgenomen, bestaande uit drie onderdelen:  1. het gebouw engineeren en bouwen, 2. de infrastructuur van de HOV bouwen en 3. huur of koop van de bibliotheek en Artplex aan de stichtingen die het zullen exploiteren. De ontwikkelaar wordt gevraagd daarbij het volledige risico voor het vastgoed te dragen. De gemeente zal via de grondprijs kunnen incasseren. Het gebouw zal een parkeergarage, een fietsenstalling, de bibliotheek, enkele filmzalen, horecavoorzieningen en woningen omvatten, boven een drukke knoop van tram en bus.
Het gebouw zal min of meer nog hetzelfde zijn als voorgesteld in de visie van Rapp+Rapp. Inmiddels heeft het de status van voorlopig ontwerp en is de dimensionering voor wat betreft de infrastructuur in het ontwerp verwerkt. Dit heeft geresulteerd in een kleinere entreeruimte op de begane grond, gelegen aan het Smakkelaarsveld. De bibliotheek zal worden gerealiseerd boven de OV-knoop, de woningen komen weer boven de bibliotheek.

Voor de goede verstaander: als de marktstrategie mislukt en geen enkele partij met een voorstel komt waar de gemeente mee kan instemmen, komt het project alsnog in de gevarenzone. Remember, we zitten nog dik in de vastgoedcrisis, hoewel Utrecht relatief goed blijft presteren. Het is nu afwachten of de commissiebrief iets zal melden over dit afbreukrisico.

Reageer