Kantoren Daalsesingel

In Nieuws door HB3 Reacties

Gerenoveerd ING-kantoor aan een herstelde Daalsesingel met verkeersknip op Paardenveld. (Beeld: BFAS)

Van de architect die het ING-kantoor zal gaan renoveren, Marcel Fleer van het Amsterdamse kantoor BFAS, hebben we een toelichting gekregen op de plannen. Er blijkt samenhang te zijn met de stationsgebiedplannen.

Fleer: “Het kantoorpand is nu 25 jaar oud en is dringend toe aan vernieuwing. Bouwfonds, de eigenaar, is nog bezig te besluiten of voor een energielabel A of B wordt gekozen. Die keuze zal mede bepalen of het glas wordt vervangen. In dat geval gaat een sterke voorkeur uit naar transparant glas dat het spiegelglas vervangt. Transparantie heeft een gunstig effect op de uitstraling van het gebouw. Overigens is zo’n aanpassing complexer dan het lijkt, want spiegelglas is ook gebruikt om borstweringen aan het zicht te onttrekken. Maar liefst tweederde van het glas betreft dichte panelen. Vervangen daarvan is niet meteen een verfraaiing. Daarom wordt overwogen om op die plaatsen zonnepanelen toe te passen.”

Het werk, interieur en exterieur, zal volgend jaar plaatsvinden en ongeveer een half jaar in beslag nemen. ING zal als huurder blijven, maar wel inschikken zodat er nog een tweede huurder bij past. Op het dak komt een tuin en het niet bereikbare gedeelte krijgt een vegetatiedak.

Voor ons passanten zal de belangrijkste verbetering plaatsvinden op straatniveau. Het maaiveld aan de voorzijde wordt ongeveer een halve meter opgehoogd, dit in samenhang met de wegreconstructie en herstel van de singel. (Uiterlijk 2015 moet op het Paardenveld een verkeersknip operationeel zijn. Daarvoor zal de rotonde verdwijnen om plaats te maken voor een kruising.) Daarmee wordt de entree van het kantoor eenvoudiger in vergelijking met de dwarsliggende trappartij die er nu is. De rand met de parkeergarage wordt weggewerkt door middel van een begroeide plint.

Fleer besluit: “We hebben de opdracht nog maar net en zijn met de eerste gesprekken bezig. Wat er allemaal zal veranderen is daarom op dit moment nog niet bekend. Het zal voor een deel afhangen van hoe Bouwfonds dit kantoor in de markt wil wegzetten.”

Het herstellen van een oude waterstructuur is pas echt succesvol als de gehele openbare ruimte een kwaliteitsimpuls krijgt. Als ook gebouweigenaren meewerken kan er eigenlijk niets meer misgaan. Over dit project staat geen letter geschreven in de stationsgebied-plannen. Sommige zaken regelen zichzelf wel.

[beelden: BFAS]

Reacties

 1. carel

  Ik vroeg mij af
  maar misschien heb ik het gemist..
  wordt het Gildenkwartier ook nog eens gepimpt volgens de huidige
  estetische normen?

  1. Auteur
   HB

   Ja. De VVE, bestaande uit Rabobank, appartementbewoners en Corio, is daarover in gesprek. De intentie bestaat, maar voor zover ik weet zijn er nog geen afspraken gemaakt. Het gaat dan om het deel boven de plint, want dat zal sowieso worden rechtgetrokken en vernieuwd.

Reageer