Kop van Lombok

In Nieuws door HB6 Reacties

Gisteren zagen we op de moskee een mannetje lopen. Maar of hij bouwvakte? In het gat ernaast zagen we gelukkig machines en ijzervlechters aan het werk. Of er nu wel of niet gewerkt wordt, er staan zoveel hekken dat er voor fietsers al heel lang geen ruimte meer is. Deze vervelende situatie heeft PvdA en CU doen besluiten vragen aan het college te stellen. In de beantwoording van vanmorgen vinden we onder ander het volgende:

Helaas kampen alle deelprojecten binnen het project Kop van Lombok met aanzienlijke vertragingen door gebrek aan financiële middelen (moskee) of bouwtechnische en bodem(sanerings)aspecten (parkeerkelder). Voor de appartementen loopt de verkoop achter op schema. Hierdoor zijn de werkzaamheden aan het zuidelijke blok nog steeds niet gestart.
Wij hebben inmiddels met de aannemer overeenstemming bereikt om de Kanonstraat ter hoogte van het zuidelijke blok weer (tijdelijk) open te kunnen stellen. Op de lokatie van het zuidelijke bouwblok gaat verharding dienen als werkterrein voor het noordelijke bouwblok. Wij zullen de wegdelen op het zuidelijke deel van de Kanonstraat schoonmaken en herstellen, de verkeerslichtenregeling aanpassen en extra verkeerslichten bijplaatsen zodat volgens planning dit najaar de route weer opengesteld kan worden voor fietsers. Samen met de route door de Damstraat krijgen fietsers zo meer mogelijkheden hun bestemming te bereiken. De Damstraat krijgt als toeleidende route naar de Kanaalstraat reeds speciale aandacht bij parkeerhandhaving.

Hier het volledige document als pdf.

Reacties

 1. Michiel

  Op SSC stonden we afgelopen week ook weer even stil bij bouwplaats van de moskee, waar nu alweer bijna een jaar niets is gebeurd. We vragen we ons echt af hoe het kan dat zo’n slecht/louche/buitenlands gefinancieerd project doorgang heeft kunnen krijgen.

 2. Marco Knol

  Als ik mij goed herinner is een probleem bij de moskee dat ze het oude gebouw niet verkocht krijgen. Dat scheelt toch een flinke zak geld.
  Maar wat mij betreft worden bouwvergunningen pas verleend als de financiering rond is en aan een stuk doorgebouwd kan worden. Moskee, appartementengebouw of whatever. Die afzettingen zijn tamelijk irritant.

 3. Johan

  Ja het is crisis, dus er zijn wel wat meer projecten die vertraging oplopen, om nou meteen een schuldige aan te wijzen lijkt me niet gepast. Wat mij nog het meest irriteert is dat het appartementencomplex “Buenos Aires” gaat heten. Ten eerste, het betekent in het Spaans goede luchten, iets wat je moeilijk kan zeggen als je naast de Vleutenseweg en Daalse tunnel ligt. Ten tweede, het heeft niks te maken met de wijk, noem het iets wat met het eiland Lombok te maken heeft, of als we toch multicultureel bezig zijn; Casablanca.

  1. Michiel

   Beetje een raar argument. De meeste projecten die vertraging oplopen zijn nog niet gestart of krijgen, als er geen gedegen financiering is, geen bouwvergunning. De meeste (grote) bouwprojecten hebben een degelijk bedrijf achter zich en hebben de financiering rond voordat het begint, of hebben veel makkelijker zicht op leningen, een overname of doorstart.

   De bouw van deze moskee is afhankelijk van giften en, wat Marco eerder zei, de verkoop van het oude gebouw. De bouw is tijdens de crisis gestart, wetend dat er nog lang niet genoeg geld was. De eerste steen is alweer in 2009 (!) geleged, dus het is niet zomaar ‘wat vertraging’. Toegegeven, Buenos Aires schiet ook niet echt op, maar dat staat grotendeels in relatie tot de moskee en de slechte huizenmarkt. Aan het gebouw zelf is in ieder geval nog niet begonnen, dus het project kan veel gemakkelijker worden geannuleerd. Straks zit je over een paar jaar nog met het karkas van een moskee omdat er gewoon geen geld is.

   Overigens, je irritatie over de naam Buenos Aires snap ik niet zo. De ontwikkelaar bouwt met eigen geld een appartementenblok, dan mogen ze logischerwijs zelf een naam verzinnen. Ik vraag me af of je dan ook tegen de benaming van het plein (Moskeeplein) bent, want dat sluit natuurlijk ook niet echt aan op de wijk en plek waar het staat. Waarom niet gewoon lombokplein? Overigens wou de ontwikkelaar heel graag dat de gemeente met iets anders kwam. Mensen zouden niet graag aan het Moskeeplein willen wonen. Dat bezwaar is overigens allang verworpen.

   1. Johan

    Mijn kritiek op de naam was een beetje met een knipoog bedoeld, niettemin vind ik het een slechte naam. Moskeeplein vind ik logisch, er staat immers een moskee naast, sluit dus heel goed aan. En het is inderdaad vervelend dat het gebied nu al heel lang een bouwput is, ik neem aan dat niemand dat graag heeft, en al helemaal niet de ontwikkelaars van de moskee en het appartementen complex. Gebedshuizen kennen natuurlijk sowieso een dubieuze geschiedenis qua bouwtijd, laten we hopen dat het niet zo lang gaat duren als de bouw van De Dom, dat was geloof ik meer dan 100 of 200 jaar…

 4. TH

  Het kan nog erger. Kijk maar eens op de wiki van Westermoskee Amsterdam. Voor de woningverkoop van Buenos Aires is een dergelijke langdurige bouwput dodelijk. Volgens mij zijn in buenos aires onlangs de woningen al deels verkocht aan een woningbouwcorporatie om er toch vanaf te komen.
  Buenos Aires als naam vind ik trouwens niet verkeerd. Het nu wat rauwe multiculturele gebied een “aaibare” zuid amerikaanse naam geven is juist slim gevonden.

Reageer