Station krimpt en groeit

In Reportage door HB10 Reacties


Op deze foto, die door een van de forumleden van SSC is geüpload, kunnen we mooi zien hoever het nieuw dakframe van het toekomstige station is gevorderd: bijna halverwege. Ook is al een beetje te zien hoe het station en stadskantoor in elkaar zullen gaan grijpen. De maquettes beginnen realiteit te worden.
Ter aanvulling een link naar een fotoreportage van de werkzaamheden rondom het station in detail van een ander forumlid. Daarin is goed te zien dat de ruimte die vroeger de stationsrestauratie vormde, al helemaal is verdwenen. Ook een mooie blik op de spoorverbreding ter hoogte van perron 1. We constateerden live al dat de donkergrijze natuurstenen trap aan de westzijde nu in gebruik is – althans in theorie want iedereen pakt de roltrap. Uiteindelijk is dat niet bedoeling, want de zeer brede trappen moeten de kwaliteit van verblijfsruimte gaan krijgen. Denk Sacre Coeur, maar dan klein.
Van deze materialisering en detaillering willen we nog een paar foto’s opsnorren en publiceren, omdat deze voor een groot deel van de openbare ruimte aan de westzijde de uitstraling zullen gaan bepalen.
[foto Apostle] [Edit] Onderstaande hi-res (3000+ pixels) kregen we van fotograaf Paul Snijders, ongeveer dezelfde tijd genomen vanaf dezelfde locatie. Deze geeft een mooi overall-beeld. Merk op dat er nu langs de Mineurslaan geen enkele boom meer staat. Daar zijn, zonder dat daar enige ruchtbaarheid aan is gegeven, tientallen volwassen bomen gerooid. Een naargeestige bedoening, dat is het. Kop Croeselaan en kop Damstraat zelfde laken een pak. En dan moet de Jaarbeursplein chainsaw frenzy nog komen…

 

Reacties

 1. Michiel

  Had helemaal gemist dat het eerste deel van de natuurstenen trap in gebruik is genomen! Wat me tijdens de bouw opviel is dat het eigenlijk heel dunne stenen zijn die op het metaal werden geplakt. Ik had eigenlijk veel grotere, massieve blokken steen verwacht waarmee ze de trap gingen opbouwen. Het oogde enigzins vreemd, maar hopelijk zal het allemaal naadloos aansluiten en onzichtbaar zijn zodra de trappartij helemaal af is.

 2. Danny

  Zoveel bomen stonden er niet aan de Mineurslaan, zeker geen tientallen….aan de Croeselaan daarentegen heeft een ware kaalslag plaatsgevonden.

  1. Auteur
   HB

   Mee eens, maar vergis je niet, helemaal tot aan PostNL kantoor stond veel meer dan je je realiseerde en het kappen is voorlopig nog niet ten einde. Het gemis valt des te meer op omdat achter de hekken van Rabobank het groen wel veilig is. Die hekken zijn dermate fors dat Rabobank oogt als een fortificatie.
   Wat me erg spijt zijn de prachtige kastanjebomen op het Jaarbeursplein. Ondanks de juichende plannen van dure bureaus ben ik bang dat het grote, vernieuwde, maar kale nieuwe Jaarbeursplein een sfeerloze bedoening wordt. Een vlakte met rondom louter glas en beton. Er zal daar niets meer over zijn met maar enig karakter of sfeer. De enige juiste strategie zou geweest zijn om de huidige locatie van de parkeergarage te gebruiken voor een ondergrondse, met de kantoorontwikkeling er boven op. In plaats daarvan wordt het hele huidige plein een grote lelijke bouwput die jaren zal aanhouden.

   1. Danny

    Zeker. Ik vraag me overigens af wat er met de smalle doorgang (tussen Beatrix gebouw en fietsenstalling) gaat gebeuren. Ik neem aan dat dit zo blijft? Dan hebben de heren architecten het dus echt niet begrepen. Het laat zich raden wat daar gaat gebeuren; we zijn dadelijk een pis, kots, tocht gat rijker, waar nog geen mens dood gevonden wil worden.

 3. richard

  ^^Ik dacht dat het jaarbeurspleingebouw boven op de nu ontwikkelde ondergrondse P zou komen?. Ik zou op het plein juist graag een mooie grote fontein willen zien.

 4. Johan

  Op de impressies die op de site van cu2030 staan ziet het er allemaal nog redelijk groen uit, met wat kleine fonteintjes. Maar de impressies zijn vage schetsen, dus ik neem aan dat er nog een definitief plan moet komen (of is dat er al?)

 5. R

  Vergeet niet Johan dat die mooie grote groene bomen beginnen als nauwelijks zichtbare magere sprietjes. Zoals altijd laat men graag grote bomen van 50+ jaar zien, een beeld waar we dus nog een halve eeuw op mogen wachten. Anderzijds staan er nog wat bomen in het fictieve bomendepot, dus als men echt een plein voor de stad wil maken ipv voor de graaiende, nietsontziende, projectontwikkelaren, dan plant men grote volwassen bomen. Maargoed, denkende aan het arrogante gedrag van projectontwikkelaren omtrent de Sijp, zal men ook nu wel bewust vergeten dat ook hier gewerkt wordt voor de burgers van een stad.

  1. Auteur
   HB

   Daarbij komt dat veel van het nieuwe groen in het stationsgebied komt op verhoogde plaatsen in bakken. De Rabobrug krijgt boombakken, stationsplein oost ook, de bomen op het Jaarbeursplein hebben beperkte worteldiepte want ze staan op het dak van een garage. Voor al die bomen geldt dat ze relatief klein zullen blijven en kwetsbaar zijn voor ziekte en uitdroging. Overal waar bomen in een sterk verstedelijkte ruimte worden gezet hebben ze het moeilijk als ze geen eersteklas behandeling krijgen: goed bemest aardemengsel, ventilatie, ruimte rond de stam en veel wortelruimte. Het is niet voor niks dat overal de exoot plataan wordt neergezet: die is niet kapot te krijgen.

 6. P

  Helaas wil de gemeente van het Jaarbeursplein een evenementenplein maken. Denk aan protesterende leraren bijvoorbeeld. Hierdoor zal het een functioneel en kaal plein worden met weinig groen. Veel zal daardoor afhangen van de levendigheid en kwaliteit van de plint van de omringende gebouwen. Wordt het een prettige plek is of vooral een doorgangsgebied?

Reageer