Einde van een tijdperk

In Nieuws door HBReageer op dit artikel

Het Jaarbeursplein is altijd de plek geweest waarop je officieel Hoog Catharijne binnenging. De garage, de loopbruggen, de Catharijnehof en de traverse: allemaal stukjes van het winkelcentrum. Maar erg duidelijk was het ruimtelijk gezien niet, ondanks bewegwijzering, kleuren en materialen. Je kwam langs café’s, een sporthalkantine, een wonderlijk assortiment winkels en vervolgens in het station. Pas voorbij de stationshal begon wat heel Nederland als het eigenlijke HC beschouwt.
Met de aankoop van de westelijke delen door de gemeente heeft de grondeigenaar en exploitant zich teruggetrokken tot achter de Patatstraat, of in de nieuwe situatie, voorbij Stationsplein Oost. Momenteel is het slopen van het laatste stukje Catharijnehof in volle gang. Het moet aan de kant om ruimte te maken voor de bouwput van fietsenstalling stationsplein west. Op Cu2030 zien we beelden van het ontmantelen van de entree op het plein. Dit is zo’n veelzeggende verandering dat we het beeldverhaal hier op BU kopiëren. Voor het nageslacht, zullen we maar zeggen. Het verdwijnen van dit beeldmerk is het symbool van het gooien van een twee zessen door Corio in het grote Monopoly-spel dat Stationsgebied heet. We weet krijgt dit neon-element nog een plekje in het niet ondenkbeeldige Hoog Catharijnemuseum…

[foto’s:POS]

Reageer