Paardenveldbrug

In Nieuws, Reportage door HB12 Reacties

Op 8 juni schreven we over de nieuwe ontwerpen voor de singelbruggen en hoe ze positief werden besproken door de Welstandscommissie. Van POS kregen we deze impressies van de Paardenveldbrug.De Mariaplaatsbrug zal hier qua architectuur veel op lijken. Het is een flinke stijlbreuk met de modernistische en onpraktische Monicabrug uit de jaren negentig, de begintijd van het singelherstel. De Paardenveldbrug zal ook het zware verkeer voor het Muziekpaleis laten passeren. Op welke wijze deze brug ook zal dienen voor de auto-ontsluiting van Wijk C is ons niet bekend. Het kan nog leuk worden met die verkeersknips…

Hoe anders was de oude Molenbrug, vlakbij de beoogde locatie van de Paardenveldbrug, zoals op deze foto uit 1964. Deze deels draaibare brug moest in 1970 het veld ruimen toen de singel werd gedempt.


[beeld: Arcadis – Jeroen Eulderink en Het Utrechts Archief]

Reacties

 1. Johan

  Niet verkeerd, wel wat saai, maar zou mooi zijn als ze het patroon van het oude hekwerk zoals te zien op de foto weer terugbrengen, en laten aansluiten bij hekwerk op de kade.

 2. carel

  ja inderdaad een saaie brug
  dat kan toch beter, zoals Johan zegt smeedwerk terug laten komen

 3. hb

  De oude foto heb ik er niet bij gedaan onder het mom van dat vroeger alles beter was, maar alleen om nostalgische redenen. Maar kijkend naar het nieuwe ontwerp dan past de oude reling er wonderwel bij… Over het algemeen ben ik een voorstander van hoe saaier een brug, hoe beter, tot het punt dat een brug zichzelf volkomen wegcijfert – de ideale brug.

 4. fietsbrugbouwer

  Wel mooi zo’n doorgaande fietsroute langs de singels die ongelijkvoers kruistocht met verkeer op de bruggen.

 5. R. Glas

  De kans om hier een ongelijkvloerse kruising voor fietsers te realiseren laat men dus liggen. Het wandelpaadje, zonder railing, ziet er voor voetgangers ook akelig smal uit. Een rolstoel en een tegemoetkomende voetganger past niet.

 6. Auteur
  HB

  Het pad is vergelijkbaar met het ‘jaagpad’ zoals dat is bij de herstelde Weerdsingel-WZ. Dat smalle pad is juist charmant, onstads met al die royale oeverbegroeiing. Onder de Stadskamer door komt geen fietspad, dan heeft een fietspad bij deze bruggen ook geen zin.

 7. Harm

  Erg saai. Doe mij dan maar die “onpraktische” Monicabrug, die heeft tenminste smoel. Van mij mag een brug best een beetje aandacht trekken, dan wordt de aandacht van de passanten er even bij bepaald dat hier een singel hersteld is en bovendien dat je de historische binnenstad inkomt dan wel verlaat.

 8. Johan

  Monicabrug vind ik persoonlijk heel erg lelijk, maar goed smaken verschillen. Wat dat betreft sluit ik me aan bij HB, een brug mag best een beetje saai zijn. Zoals de reling nu wordt voorgesteld past deze echter totaal niet bij de reling op de kade (doet me eerder denken aan gevangenistralies). De reling van de kade (zoals te zien in de impressie rechts) doortrekken naar de brug is denk ik een goede optie. Maar zoals eerder gezegd lijkt me het oude patroon van de vroegere Paardenveldbrug het mooist, een zelfde soort patroon is ook te zien aan de Leidsekade. Het zou de brug net wat meer karakter geven, en goed passen in de traditie van de stad.

  Tip voor de gemeente: betrek bij de ontwerpen eens een goede schilder/kunstenaar, zoals vroeger ook de lantaarnpalen ontworpen zijn door Pyke Koch.

  1. Auteur
   HB

   Dank Johan, de Monicabrug is een draak, zoals zoveel bruggen die ‘statements’ zijn of door ‘kunstenaars’ zijn ontworpen met een hoop pretenties. Voor die mensen een leuk klusje en factuurtje en hop daarna weer wat anders, voor de burger een dagelijkse (visuele) ergelijkheid die tientallen jaren duurt. Vraag maar eens een rolstoeler of slechtziende wat hij van de Monicaburg vindt…

   1. Jonas

    Wat steil en onpraktisch voor stoepgangers. Verder vind ik de Monicabrug wel geslaagd, en mooi. Ik vind hem ietwat Amsterdams aandoen, misschien dat de brug daarom in Utrecht niet zo geliefd is, ondanks de 4 Utrechtwapentjes bovenop. De voetpaden eronderdoor, met roosters boven het water, vind ik goed bedacht. Geen plek waar troep of mensen blijven hangen, wel een leuk wandelingetje vlak boven het water onder het genot van imposant busgedreun.
    Toegegeven, ik ben geen rolstoeler en geen slechtziende.

 9. Jonas

  En over de impressie van de Paardenveldbrug: sympatieke jaren’50-uitstraling. De reling vind ik wel saai, ik ben het ermee eens dat een patroon zoals de oude brug veel mooier is. Nieuwe bruggen met een ietwat oubollige uitstraling lijken mij bovendien een prettige overgang van modern stationsgebied naar historische binnenstad.

 10. Rob

  Volgens mij heette deze brug ‘Molenbrug’.

  Op zaterdag markt op het Paardenveld met, als je via de Molenbrug de markt opkwam, links de pindakraam, waar we altijd de pelpinda’s haalden, voor ’s avonds op de krant.

Reageer