Orgel, deel 3

In Nieuws door HB4 Reacties

De Telegraaf schrijft vandaag dat in het Bunnikse orgelfonds dat voor Vredenburg is opgericht naar verluidt wel 7 ton zit. Hoax?
Op 30 juni 2009 was het ook al aan de orde. De gemeente schreef in reactie op die berichten dat een vast orgel in de grote zaal om verschillende redenen geen goed idee is. Toen niets meer van vernomen. Maar als er werkelijk zoveel geld is, dan kan dit vast – in deze barre tijden – een alternatieve bestemming krijgen in het nieuwe muziekgebouw.
En nu we het er toch over hebben: waar blijven al die welstandige ouderen die liever hun tonnen bestemmen voor iets hoogstaand cultureels dan het nalaten aan hun materialistische nageslacht? Vorig jaar schonk een Utrechter veel geld aan een wijkbibliotheek. Het kan dus nog steeds in de 21ste eeuw. Als we de mond vol hebben van de civic society, dan ook boter bij de vis. Een orgel is nog maar het begin.

Reacties

 1. Pieter

  Eén van ‘mijn’ twee orgels is nodig aan restauratie toe! Er is 200.000 euro nodig. Van Dam orgel 1844, restauratie advies is al van 1986…

  Misschien een goede bestemming voor een deel van het budget?

 2. HH

  Als ik me goed herinner was er in het oorspronkelijke ontwerp in de grote zaal ook ruimte voor een orgel gereserveerd, waarom dit niet is doorgegaan weet ik niet, zal wel weer met geld te maken hebben gehad. Het moet dus zonder al te veel moeite technisch te realiseren zijn, zeker omdat de zaal geheel op de schop is/gaat.

 3. marko

  De gemeente schijnt het orgel niet te willen. Er zou maar markt zijn voor een paar orgelconcerten per jaar. Dat lijkt me een kortzichtige benadering, want met orgel kan het bestuur een geheel nieuwe markt op een daluur, dunkt me. Zouden de religieuzen onder ons niet op zondagmorgen massaal af willen reizen naar Utrecht? Geen markt om te negeren nu de exploitatie lastig rond te krijgen is!

 4. R

  Er zijn genoeg kerken in Utrecht die beschikken over een concertwaardige orgel. Met ondermeer deze concerten wordt het onderhoudt van de dure kerkgebouwen gefinancierd. Ik zou het een beetje raar vinden – op zijn zachst gezegd – wanneer het Muziekpaleis gaat proberen die markt af te pakken van de kerken (en dat zeg ik als atheist).

  Daarnaast: mocht er een muzikant langskomen die een orgel nodig heeft, dan heeft hij die of zelf al of een mobiel orgel is zo gehuurd. Beter spenderen zie die 7 ton dus aan het dichten van het nu al bestaande financiele gat.

Reageer