Valet parking fietsen

In Nieuws door HB2 Reacties

Gemeente Utrecht, ProRail, NS en Berenschot hebben vandaag bekend gemaakt een nieuw type tijdelijke fietsenstalling te zullen gaan testen: een vorm van valet-parking. De gebruiker geeft daarvoor zijn fiets af bij een afgiftepunt in de buurt van spoor 18 en de nieuw te bouwen Rabobrug. Hij geeft dan tevens aan op welk tijdstip hij zijn rijwiel wil komen ophalen. De afgegeven fietsen worden in omgebouwde dubbeldeks treinstellen geparkeerd, waarvan een zijwand is verwijderd, en door middel van een uitgekiend systeem gelabeld. Mobiele stallingen die vol zijn worden naar een rangeerterrein gereden en verblijven daar tot de avondspits. In de avondspits kan de forens op het afgiftepunt zijn fiets weer in ontvangst nemen. Wethouder Stationsgebied Victor Everhardt: “Als deze manier van parkeren aanslaat, zal de parkeerbehoefte van 22.000 plaatsen voor het Utrechtse Stationsgebied drastisch naar beneden kunnen worden bijgesteld. De besparing schatten we op vele miljoenen. De ervaringen die we hiermee opdoen kunnen bovendien worden gebruikt bij de pilot tot legale kweek van cannabis door middel van mobiele kweekinstallaties. Flexibele inzet van meervoudig ruimtegebruik heeft de toekomst in Utrecht.”
BRU heeft door middel van een reactie aangegeven veel te zien in het experiment en denken dat ook omgebouwde Weense trams zeer geschikt zijn voor mobiele stallingen op het stationsplein. Zij wil daarvoor een marktverkennende aanbesteding starten in 2016 of later. De Fietsersbond reageerde terughoudend en wil eerst zekerheid over de veiligheid op de rangeerterreinen waar de mobiele stallingen verblijven.

Reacties

Reageer