Appetijtelijke binnenstad

In Nieuws door HBReageer op dit artikel

Op 20 maart presenteert het college tijdens een raadsinformatieavond het werkboek “Aantrekkelijk en Bereikbaar Centrum”. In het werkboek staan de inhoudelijke hoofdlijnen, analyse en ambitie van het project Openbare Ruimte Centrum. Uit de toelichting blijkt dat inspanningen worden opgevoerd om de binnenstad appetijtelijk te houden, onder ander in het kader van Culturele Hoofdstad 2018. Of deze stad dat nu gaat worden of niet, het zet in ieder geval aan tot verhoogde inspanning de boel aantrekkelijk te maken en te houden, en dat is alleen al winst.
De reden dat we het bericht (na de klik) opnemen is de relatie met het stationsgebied. In 2018 is een groot deel van de projecten afgerond en, wie weet, is Hoog Catharijne nieuwe stijl dan al min of meer operationeel en staat de nieuwe bibliotheek er. Maar of het singelwater dan al rond stroomt is allerminst zeker. Het Muziekpaleis draait dan al enkele jaren en zal dan vast goed ingeregeld zijn. Met andere woorden, dan is 030, inclusief stationsomgeving en binnenstad klaar om voor de rest van Europa de deuren open te zetten.

[We quoten uit een commissiebrief van 27-2]

De openbare ruimte is belangrijk gemeentelijke ‘vastgoed’ in zowel maatschappelijk als economisch opzicht. Een kwalitatief hoogwaardige openbare ruimte onderstreept bijvoorbeeld de ambitie van Utrecht om in 2018 Culturele Hoofdstad te worden. Zo ver zijn we nog niet. Ondernemers en bewoners hebben veelvuldig aangegeven dat zij verbetering van de kwaliteit van de openbare ruimte als één speerpunten van de gemeentelijke agenda beschouwen. Een mooie en functionele openbare ruimte is immers het visitekaartje van de stad en komt ten goede aan bewoners, bezoekers, toeristen en ondernemers.

Wat is er tot nu gedaan:

Het project Openbare Ruimte Centrum bestaat uit drie sporen:

  1. Het samenstellen van het werkboek ‘Aantrekkelijk en Bereikbaar Centrum’.

De druk op het centrum van de stad is groot en dat is zichtbaar in de openbare ruimte. De verrommeling neemt toe. Dit werkboek legt de relatie tussen mobiliteit, lopende projecten, economische vitaliteit en kwaliteitsaspecten als leefbaarheid en belevingswaarde. De kwaliteit van de openbare ruimte verbetert door gebruik, inrichting en beheer beter op elkaar af te stemmen.

  1. Een quickscan van de (proces)organisatie.
    De kwaliteit van de openbare ruimte voldoet niet overal aan de verwachtingen van bewoners, ondernemers, bezoekers en de gemeente zelf. Een eerste analyse maakt duidelijk dat veel verschillende gremia de openbare ruimte binnen de gemeente op deelthema’s toetsen. De afstemming tussen die gremia kan beter. In de bestaande overlegstructuren dient hiërarchie te komen. Een gezamenlijke ambitie voor de openbare ruimte moet sturing geven.
  2. Financiën
    De komende vijf jaar investeren we 27 miljoen euro in de openbare ruimte van het centrum. De investeringen zijn grotendeels verbonden aan de programma’s ‘Stationsgebied’ en ‘Bereikbaarheid en Luchtkwaliteit’. Er is winst te behalen door de bestaande budgetten en programma’s die betrekking hebben op de binnenstad op elkaar af te stemmen en wel voor meerdere jaren (meerjarenplanning).

Het werkboek is onlangs aan de wijkraad Binnenstad en het Platform Binnenstad Utrecht (PBU) gepresenteerd.

Het vervolg
Het werkboek geeft inhoudelijke hoofdlijnen aan met als doel de discussie met de Utrechtse betrokkenen over de openbare ruimte te begeleiden. De afgelopen periode heeft de discussie over de openbare ruimte al geleid tot een aantal nieuwe initiatieven:

– Op 7 maart presenteren het Centraal Museum, Altrecht, BAK, de Klaaskerk en de ondernemers van de Twijnstraat hun strategische agenda voor het zuidelijk deel van het centrum aan de rest van de buurt. De initiatiefnemers willen deze agenda samen met de gemeente verder uitwerken.

– Bewoners en instellingen Lange Nieuwstraat hebben in navolging van bovengenoemde het initiatief genomen tot verbetering van de verblijfswaarde van hun straat. Zij willen deze samen met de gemeente verder concretiseren.

– Platform Binnenstad Utrecht / Centrum Management Utrecht zijn in overleg met de gemeente gestart met een verdere uitwerking van de ambities en planning van concrete projecten.

Na afronding van dit project doen wij voorstellen op basis van de ervaringen die zijn opgedaan voor aanpassingen in de rest van de stad (inhoudelijk, organisatorisch en financieel).

Welke besluitvorming staat nog voor de deur?
Dit project moet de start zijn van een structurele verbetering van inrichting en het beheer van de openbare ruimte in de binnenstad van Utrecht. Daarom moet het project leiden tot een inbedding van een vernieuwende aanpak in de structurele kaders. Het project leidt tot (input voor):

  • De herziening van het huidige Openbaar Ruimte Plan “Utrecht binnen de Singels” (2000). Het plan uit 2000 is niet meer geschikt als ontwikkelkader. De herziening moet u zien als vervolg op het werkboek.
  • De concrete inrichtingsplannen, voor zover het gebruik van de openbare ruimte wijzigt.
  • De beleidskaders over parkeren en mobiliteit.
  • De financiële en organisatorische kaders. We komen hierop terug in de Voorjaarsnota 2012.

Reageer