Kaalslag op de Sijp

In Nieuws door HB15 Reacties

Van Sijpesteijnkade - het Utrechtse sloopspook waart nog rond

In AD/UN en ook in de zojuist verschenen Binnenstadskrant staat dat NS Poort voornemens is de Van Sijpesteijnkade goeddeels met de grond gelijk te maken. Drie panden, waaronder één onder monumentenbescherming, zouden behouden kunnen blijven. Op deze plaats ontwikkelt, zoals ook in het Masterplan beschreven is, NS Poort woningen en kantoren.
Opmerkelijk aan het commentaar van Franssen in de Binnenstadskrant (pag. 2) is dat dit nieuws binnenskamers had moeten blijven en dat uitlekken ervan met een flinke rel gepaard is gegaan. Officieel is het namelijk zo dat NS Poort bezig is met een inpassingsstudie waarbij de inzet is dat een groot deel van de straat behouden zou kunnen blijven. Daarop is namelijk door het nieuwe college aangedrongen.
Het lijkt erop dat NS Poort probeert er zoveel mogelijk onderuit te komen. Verbazen doet dat ons niet. Ze willen het stuk Mineurslaan maximaal te gelde maken. Maar op dit moment is de kantoren- en woningbouwmarkt slecht, zelfs in het stationsgebied, ondanks bezwerende woorden die het tegendeel moeten aantonen. Kantoorhuurders zoeken kleinere eenheden en maximale flexibiliteit. Het Knoopkazerne-terrein, potentieel vele tienduizenden vierkante meters kantoor op een Nederlandse toplocatie, ligt er verlaten en doods bij. POS en Rijksgebouwendienst doen er het zwijgen toe.
De Mineurslaan wolkenkrabbers zullen vooralsnog fantasie blijven. Het enige voordeel van de voorstanders van behoud van de karakteristieke gevelrij is tijd. Helaas is tijd ook de bepalende factor bij verpaupering. De sloopvergunning ligt er al. Die is nog onder het oude college, met sloopvoorstander Harm Jansen, afgegeven.

Volgende week is er weer een persgesprek met wethouder Everhardt. Eén agendapunt hebben we alvast.

Voor wie er meer over wil lezen: hier de pdf van de Binnenstadskrant. Kijk op pagina 2 en 5. De krant biedt meer over het stationsgebied, maar dat vind je zelf wel.

[update:] Dit zegt NS Poort over duurzaamheid en behoud cultureel erfgoed. Nu nog in de praktijk brengen, beste Paul Rutte, directeur ontwikkeling.

Reacties

 1. jaap

  Ik roep op tot protest! laten we met z’n allen de politieke partijen bestoken met protestmailtjes!!!!

  1. MM

   Goed initiatief Jaap,

   Ondermeer in 2009 is door Groenlinks een dergelijke petitie gelanceerd tegen de sloop van de Sijpesteijnkade. Tijd voor een nieuw digitaal burgerinitiatief?

 2. R

  Heel erg triest. Het is alom bekend dat grote kantoorblokken met dode plinten zorgen voor gebieden waar de geest uit verdwenen is. Juist kleinschaligheid in combinatie met horeca (zoals die gezellige pub op de hoek) zorgt voor een goede menselijke verhouding in een omgeving waarvan de schaal alleen maar groeit.

  Over tien jaar staat een kwart van alle kantoren leeg: hoeveel leegstand wil NS-poort erbij gaan bouwen, voordat de Gemeente Utrecht beseft dat er een grote dode zone is ontstaan tussen de binnenstad en Lombok/Kanaleneiland.

  Jammer dat wederom de zak met euro’s bepaald hoe een stad het beste kan worden ingericht om geld te verdienen, ipv de belangen van de burgers om diezelfde stad juist leefbaar te houden. Werkgelegenheid is erg belangrijk, zeker nu; maar dan dient dit wel duurzaam te gebeuren. De roofbouwmethode die NS-poort nu toe wil passen is hier zeker geen voorbeeld van.

 3. Anoniem

  Plaats dat ze dan de gevels opnemen in een nieuw gebouw-kantoor en dan een bedrijfsverzamelgebouw.
  En dan de omgeving wat aankleden net zoals R hierboven zegt.
  Kan je denk ik wel inpassen i.c.m. jaarbeursplein – Beatrix theather en de kop van Lombok.
  Dat loopt denk ik beter dan weer de zoveelste leegstaande kantoortoren !
  Maarjah NS laat nu wel zien dat ze niets van niemand wat aantrekken en ontzettende eigenwijs (als dat überhaupt al het goede woord is) zijn !

 4. ill-b

  Mee eens, eigenwijze zakkenvullers bij NS Poort. De roep tegen sloop wordt gewoon genegeerd, een protest is op z’n plek! Daarnaast is de inpasbaarheid van deze plint prima uit te voeren, getuige dergelijke projecten in het buitenland.

 5. Niek

  Erg slecht dit… blijkbaar werkt de strategie van NS Poort goed: eerst de straat laten verpauperen, daarna (als er weinig tegenstand meer is) alles toch slopen. Wie start een petitie?

 6. HH

  Amateuristische (goedbedoelende?) politici en bestuurders versus beroepsonderhandelaars die niet verder kijken dan hun financiële-korte-termijn-neus lang is. Wat verwachten we eigenlijk?

 7. ill-b

  Dit moet meer gecoördineerd worden om een vuist te maken. Ik zal het daarnaast zonder meer steunen!Een spandoek van enkele honderden meters over de Sijp wil ook wel helpen om de aandacht van het publiek te trekken, zowel op de fiets of per trein.

 8. R

  Toch kan het meevallen: de markt voor kantoren is echt zeer slecht nu. Niemand wil normaliter geld steken in een investering die zo onzeker is als de kantorenmarkt nu is. Het is dus afwachten of de vastgoedhandelaren eindelijk doorhebben dat ze al 2 decennia bouwen voor de leegstand. Mogelijk komen er dus helemaal geen nieuwe kantoren in het stationsgebied; of pas zodra voor een pand duurzaam een huurder is gevonden.

 9. Richard

  Beetje overdreven allemaal. Dat er een monument blijft staan is goed natuurlijk, maar veel van deze woningen hebben vrijwel geen historische of culturele waarde.

  Ook dit rijtje woningen heeft te maken met de natuurwet thermodynamica (entropie-verval)en (alles was vroeger beter).

  Ook worden er in die hoek appartementen gebouwd, kantoor komt achter de te slopen woningen.

 10. jaap

  Richard, waarom woon jij in Utrecht (neem ik tenminste aan) en niet in Almere, Zoetermeer of Hoofddorp???

Reageer